Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 20. 7. 2024.

| Društvo

Na Univerzitetu u Nišu za drugi rok ostalo više do 800 budžetskih mesta, tri puta više nego pre 10 godina

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Univerzitet u Nišu
600 više mesta na budžetu u septembarskom roku u odnosu na 2014. godinu; foto: Vanja Keser

Ukupno 1.695 mesta ostalo je za septembarski upisni rok na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu, a od toga je 826 mesta na budžetu, što je skoro 600 više u odnosu na broj mesta koja su kandidatima u drugom roku bila na raspolaganju pre 10 godina.

Koliko se situacija promenila za jednu deceniju pokazuje i podatak da je sada na Elektronskom fakultetu ostalo najviše bužetskih mesta za drugi upisni rok - 180, dok 2014. godine nije bilo slobodnih mesta na budžetu u septembru za one koji su se u junskom upisnom roku našli "ispod crte".

Ove godine veliki broj slobodnih mesta na budžetu je i na Prirodno matematičkom fakultetu - 179, najviše na smeru za matematiku - 45 i biologiju - 44.

Po broju budžetskih mesta sledi Fakultet zaštite na radu sa 107 mesta, dok na ovom fakultetu pre 10 godina nije bilo ni jednog budžetskog mesta u drugom upisnom roku.

Tehnološki fakultet u Leskovcu nudi 95 mesta, od toga 92 na budžetu.

Na Medicinskom fakultetu, gde su se ranije uglavnom sva mesta popunjavala u prvom roku, sada je ostalo 55 slobodnih mesta na budžetu i 88 samofinansirajućih. Na Mašinskom je ostalo 71 slobodno budžetsko mesto, a 67 na samofinansiranju.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu ima još 54 budžetskih mesta, a na Pedagoškom u Vranju 46.

Drugu šansu kandidatima daje i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja - ima 19 budžetskih i čak 100 mesta na samofinansiranju.

Na Filozofskom fakultetu nije ostalo mnogo mesta za one koji će studirati besplatno - 3 na filozofiji i 9 na istoriji. Ostalo je i 75 mesta za samofinansirajuće studente.

Tek 7 budžetskih mesta u septembarskom roku nudi Pravni fakultet.

Bez slobodnih mesta na budžetu u drugom upisnom roku su Građevinsko-arhitektonski, Ekonomski i Fakultet umetnosti.

Prijavljivanje kandidata za septembarski upisni rok biće 2, 3, 4. i 5. septembra, a prijemni će biti organizovani od 9 do 13. septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bruka i sramota

    09:07 // 22. 7. 2024.

    Mlađi gledaju ove starije i neće da dozvole da im kradete život i vreme zato odlaze iz Niša i studiraju bilo gde samo ne ovde, poraz za intelektualce sa državnim fakultetom je da gledaju neke koji su jedva škole završili a primaju plate visokopozicioniranih ili kada konkurišete za posao sa državnim pravnim sponzori dovedu neku svoju sojkicu na jugovini sa privatnim fakultetom i šta da pričamo više

  • lena

    08:34 // 22. 7. 2024.

    Svima koji komentarisu Elektronski fakultet i broj ostalih mesta. Proverite koliko je studenata fakultet upisalo 2014, koliko 2004 ili vec bilo koje godine. Ja sam zavrsila fakultet 90tih, i koliko se secam svake godine se upisivalo negde 200tinak studenata. A ove godine ima 540 mesta. Broj stanovnika na jugu Srbije, pa i u Nisu, tesko da se povecao toliko.

  • šlb

    21:29 // 21. 7. 2024.

    Na žalost, iza ovih brojki stoji sve manje dece. Ako se pogleda statistika Zavoda za statistiku, najveću pad broja dece je jug i istok Srbije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: