Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 14. 8. 2024.

| Društvo

Nadležni obećali 4 cisterne za vodom za krdo na Suvoj planini, stočari tvrde da je stigla samo jedna

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
konji bazen
Četiri cisterne dovoze vodu životinjama; Ilustracija; foto: Saša Aranđelović

Nakon što su stočari upozorili da je preko hiljadu konja i krava na Suvoj planini bez vode, Vojska Srbije, Ministarstvo poljoprivrede, Opština Gadžin Han, JKP Mediana i jedna privatna kompanija, obećali su ukupno četiri cisterne sa vodom za žedne i iznemogle životinje. Stočari kažu da je, za sada, samo jedna cisterna stigla i da njome već peti put odvoze vodu životinjama.

konji i krave Nadležni obećavaju da neće ponovo biti žedne; foto: Saša Aranđelović Krdo krava i konja koje je na ispaši na Suvoj planini dva dana je bilo bez vode jer je Rakoš, jedini izvor na tom delu planine presušio, a cisterna kojom su stočari dovozili vodu životinjama se pokvarila. Oni su upozorili da je suša krenula ranije, da će trajati najmanje još dva meseca i potražili pomoć države.

Ministarstvo poljoprivrede je ubrzo saopštilo da su sa Upravom za veterinu, kancelarijom veterinarske inspekcije u Nišu, Nišavskim upravnim okrugom, tačnije Okružnim štabom za vanredne situacije, niškom Medianom i mlekarom Milk house, obezbedili cisterne sa pijaćom vodom. Naveli su da je juče oko 18 sati cisterna kompanije Milk House sa 8.000 litara vode, krenula na Suvu planinu, a za njom i cisterna JKP Mediana.

Drugom cisternom iz JKP Mediana Niš, u najskorijem roku, voda će ponovo biti dopremljena na lokaciju. Takođe, JKP Medijana će do daljeg preuzeti obavezu snadbevanja vodom što će obezbediti kontinuitet u snabdevanju vodom za životinje - navode iz Ministarstva poljoprivrede.

I Vojska Srbije je saopštila da će danas poslati cisternu i da će pripadnici Kopnene vojske na Suvoj planini pomagati dok bude postojala potreba.

Iz Opštine Gadžin Han kažu da će stočarima ostati na raspolaganju jedna cisterna Mediane, a da će onu koji su im ranije ustupili i koja se pokvarila, Opština popraviti.

S druge strane, stočari javljaju da im je sinoć stigla samo jedna cisterna i to iz niške Mediane, kažu da njome peti put dovoze vodu na planinu i tvrde da je nju obezbedio novi gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović, hvale ga i iskazuju podršku. Podsetimo, voda je još uvek u Srbiji javno dobro, a Mediana javno, a ne privatno preduzeće bilo kog političara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Бата Рака из Ниш

    09:16 // 15. 8. 2024.

    Кад кажу четири, четири!

  • 2 dana bez vode

    08:54 // 15. 8. 2024.

    A sta je radio ovaj iz Gadzinog Hana ? Sto nije na vreme popravio.Nesposoban i neinteresuju ga te stvari.Vazna je Skoda i lova .

  • Mika

    23:35 // 14. 8. 2024.

    Što bednija sredina poput B.Palanke i G Hana to Vođa tu jači. A narod kuka jer je priroda rešila da nema vode, pa drugi moraju da je doteraju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: