Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:48, 27. 6. 2024.

| Društvo

Najsiromašnija opština u Toplici i ove godine troši milione na kafanske usluge

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
leskovacki rostilj
Ni ove godine ne štedi se na kafanske usluge; Foto: B. A.

Sa tri konta iz budžeta opštine Žitorađa za kafanske usluge i ove godine nisu štedeli, pa je za reprezentaciju predsednika opštine, predsednika Skupštine i Opštinske uprave izdvojeno po 999.999 dinara, ukupno koji dinar manje od 3 miliona ili oko 25.000 evra. To znači da će svakog dana uključujući i vikend moći da potroše nešto preko 8.200 dinara ili skoro 70 evra za gurmanluke u dve kafane, od kojih je jedna -"Nišlijska mehana" u Nišu, a "Vasa i tata" u Žitorađi.

Prema ugovorima koji su potpisani, funkcioneri Opštinske uprave u Žitorađi će o trošku građana jesti i piti u "Nišlijskoj mehani", dok će predsednik opštine Ivan Stanojević i predsednik Skupštine Marko Milenković i ljudi bliski njima koristiti usluge kafane u svom mestu. opstina Žitorađa U najsiromašnijoj opštini u Toplici, najviše para za reprezantaciju; Foto: Lj. M.

Nabavke su sprovedene bez primene Zakona o javnim nabavkama, pa su pozivi da dostave svoje ponude upućeni unapred određenim kafanama u Žitorađi i Nišu, a svaka nabavka je imala ponude od tri kafane, od kojih je izabrana "najpovoljnija". Nabavke su predviđene Planom nabavki za Opštinu Žitorađa, planirane su u budžetu i sve je u skladu sa zakonom - kratko su prokomentarisali u lokalnoj samoupravi.

Zanimljivo je da su za svaku nabavku ponude stizale istog dana i u razmaku od samo 20-ak minuta, a za dve odvojene nabavke u Žitorađi ponude su stizale od tri iste kafane.

Inače, ovo nije prvi put da se na kafanske račune troši ogroman novac, ne samo u Žitorađi, već i u Prokuplju, ali i ostalim opštinama u Topličkom okrugu.

Da su lokalni funkcioneri, posebno u Žitorađi, "slabi na kafanske gurmanluke", pokazuju podaci iz prethodnih godina o čemu su Južne vesti već pisale.

Tokom 2023., 2022. i 2021. godine, samo na kafanske usluge potrošeno je preko 40.000 evra novca svih poreskih obveznika.


Tokom kontrole Državni revizor ustanovio veliki broj nepravilnosti u trošenju para

Državna revizorska institucija je kontrolisala budžet Opštine Žitorađe 2018. i 2019. godine i tada je utvrđeno da je deo potrošenog novca građana bez zakonskih procedura isplaćen za troškove reprezentacije i ugostiteljskih usluga, gde je u kafanama i objektima u Žitorađi, Nišu, Beogradu, Prokuplju, Brusu, Brzeći, Sokobanji, Krnjevu i Orljanu potrošeno - preko 3,5 miliona dinara.

Za period koji je kontrolisala DRI, tada je ustanovljeno da je Opština Žitorađa nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara, a neke od nepravilnosti su se odnosile na nepravilan obračun plata, dodataka i naknada, prihvatanja ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, kao i za troškove reprezentacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    16:37 // 30. 6. 2024.

    Mogu da zamislim prosečnog stanovnika Žitorađe koji glasa za tu vlast, sigurno veli "ako, ako, i treba da nas predstavlja na pravi način. Neka"..

  • V

    07:50 // 30. 6. 2024.

    To je tako napredno

  • Stanko

    13:07 // 29. 6. 2024.

    Jos malo i to ce prestati,u Žitoradji za 10 godjna nece imati ziva dusa,ostali sve starci mladi se iseljavalju,niko vise nece da trpi politicare i da radi za sitne drzavne pare,trazili ste gledajte

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: