Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 18. 6. 2024.

| Društvo

Nastavlja se potraga za donorom matičnih ćelija za Mariju - akcije uzimanja krvi u Leskovcu i Vranju

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
marija
Marija je mama dve devojčice; foto: Udruženje Leuka

32-godišnjoj Mariji Petronijević iz Leskovca pre 4 meseca je dijagnostifikovana leukemija, a jedini način da izbegne smrt je transplantacija kosne srži matičnim ćelijama. Kako u Registru davalaca matičnih ćelija, koji ima oko 20.000 ljudi, nema odgovarajućeg donora za nju, traži se i dalje onaj koji će biti podudaran, a akcije davanja krvi biće organizovane u četvrtak i petak, 20. i 21. juna, u Leskovcu i u petak u Vranju.

Pre desetak dana u Leskovcu se desilo, kako kažu iz Udruženja "Leuka" nešto neviđeno - preko 2.000 ljudi dalo je krv za dva dana i upisalo se u Registar davalaca matičnih ćelija, a sve sa nadom da će neko od njih pomoći Mariji.

Ti uzorci se, objašnjava Predrag Slijepčević iz "Leuke", i dalje analiziraju u Institutu za transfuziologiju, ali napominje da je važno da se obezbedi još, jer su svakim novim potencijalnim donorom bliži da pronađu odgovarajućeg za mladu Leskovčanku.

Kada smo pre desetak dana krenuli u prvu akciju, Marijina šansa za preživljavanje je bila nula. Sada svakim danom ta šansa raste jer se sve više uzoraka analizira. Međutim, važno da je da ih nabavimo još, jer ukoliko nema odgovarajućeg donora od onih 2.000 ljudi, nadamo da se će ih biti među onima koji tek budu dali krv i budu se upisali u Registar - kaže Slijepčević.

Kaže da je Marija veliki borac i da ne gubi nadu, pre svega zbog svoje dece. Zato poziva sve ljude dobre volje da dođu i daju krv u četvrtak i petak, od 10 do 16 sati u Leskovački kulturni centar i u petak od 9 do 15 sati u Omladinski kulturni centar u Vranju.

Tako će možda pomoći Mariji, ako neko bude odgovarajući donor, ali ako ne njoj, možda će pomoći nekome drugome, za mesec, dva ili godinu, dve, tri, jer će biti deo Registra - objašnjava predsednik Leuke.

Davalac matičnih ćelija može biti zdrava osoba od 18 do 45 godina. A ne mogu biti osobe koje su pretrpele moždani udar, kao i one koje boluju od auto-imunih bolesti, dijabetes na insulinu, maligniteta i ozbiljnih srčanih oboljenja.

Svi koji žele mogu se testirati i u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Službi za transfuziju krvi KBC Zemun i Zavodima za transfuziju krvi Niš, Novi Sad, Kragujevac, Subotica i Užice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lilu

    16:14 // 18. 6. 2024.

    Da li redakcija može da proveri do koliko sati Zavod u Nišu uzima uzorke jer mi koji radimo do 16 ili 17 sati, a želimo da se upišemo u registar, možemo to da uradimo?
    Ta informacija je veoma bitna.
    Hvala unapred.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: