Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 11. 10. 2024.

| Društvo

"Nećemo milostinju, već svoje zarade" - radnici propalih niških firmi nezadovoljni odlukom Skupštine

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
protest radnici
Radnici neće da se odreknu kamata i drugih prava koja imaju; foto: F. P.

Radnici propalih niških firmi i ovog petka su protestovali ispred Gradske kuće. Kažu da im ni posle skupštinske rasprave nisu jasni uslovi za isplatu zaostalih dugovanja, niti šta su tačno odbornici izglasali. Brine ih to što moraju da se odreknu kamata i tužbi, da sami plate sudske troškove, ali i da novac dobiju u četiri rate tokom perioda od čak četiri godine.

Neki od okupljenih radnika smatraju i da su naprednjaci, uplašeni zbog pada rejtinga u Nišu, a kako i radnici u drugim gradovima ne bi tražili isplatu duga, odlučili da problem preuzme Grad umesto države.

Bune se građani oko toga zašto Grad da plaća. Ti radnici su ulagali u ovaj grad. Nas ne zanima ko će to da isplati, samo da bude realno i kako treba. Nadamo se da će to da dotira i republika. Međutim, mislim da je vlast shvatila da je ovo veliki problem i da je vlast SNS-a u Nišu pod znakom pitanja, pa hoće da nas nekako podmire, ali da to ne plaća država jer će onda da traže i drugi gradovi, nego da to isplati Grad. Ipak, tražiće radnici u drugim gradovima od svojih lokalnih samouprava. Robne kuće neće da dobiju ništa, recimo, kao i još neki. Gde oni spadaju - pita Slavica Petrović iz Udruženja obespravljenih radnika.

skupština Odbornici usvojili odluku na maratonskoj sednici; foto: Tamara Radovanović Nju i druge radnike brine i uslov koji će radnici morati da ispune da bi dobili novac od Grada - da povuku tužbe. To bi, kako navode, značilo da će sudske troškove snositi sami i da se odriču kamata.

Recimo, nekom duguju 950.000 dinara i on je to ove godine naplatio preko suda oko 2 miliona dinara. Da li bi se on odrekao te kamate? Da li se EPS i javna preduzeća odriču kamata? Ne tražimo socijalu i milostinju. Ne prosimo. Samo tražimo ono što smo zaradili. Tu je ta dilema. Mislim i da su četiri godine predug period - navodi Slavica Petrović.

Umesto da se leče u banjama i troše penzije, kako kažu neki od okupljenih, iako stariji od 70 godina, snalaze se radeći na građevini, kao i razne druge poslove da prežive.

Jedan od nezadovoljnih odlukom gradske vlasti jeste i Dejan Damjanović, bivši radnik firme Partizanski put.

Svaka čast Gradu i gradonačelniku, ali ovo pitanje treba da reši država na višem nivou. Država je to odavno trebalo da reši. Da li će država da da Gradu, pa on da uplati, svejedno. Zakon je za sve isti. Ako država traži od građana da poštuju zakone, pa šalje izvršitelje i kamatu, imamo i mi valjda neko pravo. Ne mogu da naplatim svoje, što sam radio 27 godina. Odbijali mi od plate, plata neredovna i sad treba da me neko ucenjuje da potpišem nešto. To stvarno nije u redu. Neću sigurno potpisati. Poštujem zakone - ističe on.

Ponudu Grada neće prihvatiti ni nekadašnji radnik Vulkana Slaviša Lazić, koji je prisustvovao jučerašnjoj sednici Skupštine Niša i koji i dalje ne razume šta su odbornici tačno usvojili.

Ponudu Grada nikad neću prihvatiti. Neće ni moje kolege. Radnici su 24. septembra dobili odluku ustavnog sudije da im se isplati 800 evra i zaostale zarade. Radnici se nadaju da će do kraja oktobra dobiti sva sredstva. Kako bih se odrekao zakonske osnove? Grad daje socijalnu pomoć, kao što su davali svojima u Gradskoj upravi po 40.000 dinara. To mogu da prihvatim, ali ne i da se odreknem drugih stvari, isplate duga - kaže Lazić.

Bivši radnik Elektronske industrije Goran Stojanović navodi da bi prihvatio pomoć Grada, ali da se ne odrekne tužbe i kamate.

Predsednik Skupštine je rekao da ovo nisu zarade, već pomoć Grada radnicima Niša. To je prevara. Radnici imaju pravo na isplatu zarada i ne mogu da se odreknu toga. Imam ustavnu presudu i neću nje da se odriknem. Sutradan možda više ne bude Dragoslav Pavlović gradonačelnik, možda dođe neko drugi. Šta onda ako ovo obustave, a mi se odrekli dugovanja - pita Stojanović.

Radovanu Stankoviću, bivšem radniku Građevinara, dužni su oko 1,2 miliona dinara. Nije siguran da li će prihvatiti “finansijsku podršku” Grada.

Moram da se konsultujem s advokatom o tome da li da to uzmem ili ne. Nisam zadovoljan baš isplatom u četiri rate. Ako idemo preko Ustavnog suda, sve se isplaćuje odjednom. U velikoj sam dilemi. Drugo, kako da se odreknem kamate? Ako sam dužan nekom 100 evra i dođe mi izvršitelj i to ispadne 500-600 evra. Kako onda na više od million dinara bez kamate - pita Stanković.

I odbornici opozicije su na sednici Skupštine Niša istakli da bi ovaj problem trebalo da se rešava na državnom nivou i upozorili da potez Grada može da dovede i do novih tužbi, ocenivši ga kao populistički. Upozorili su i da odluka Grada ne obuhvata sve radnike koji čekaju isplatu zaostalih zarada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 1234567890

    16:07 // 11. 10. 2024.

    Na žalost - "nećete se najesti hleba a ni napiti čiste vode" od ove tzv. države "Zlatnog doba"!
    Ali... lezite sa nadom a budite se sa zorom!
    A i "brat" Erdogan ima da pomogne celoj Svrbiji a i vama !

  • Drda

    15:42 // 11. 10. 2024.

    Ovi sto kazu svaka cast ovoj vlasti ali... ne treba ni dinar da dobiju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I.....je l' su uhapsili balon?

Dubioza Čitalac

Tekst: Balon sa porukom

Pronađite nas na: