Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 16. 10. 2024.

| Društvo

Nema odgovora ko i za šta koristi američke džipove u Prokuplju, Grad tvrdi da nema zloupotreba

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
vozila dz
Vozila namenjena terenskoj službi Doma zdravlja su tu, ali ko ih koristi i dalje tajna; Foto: Lj. M.

Tek posle pisanja Južnih vesti u Zdravstvenom centru u Prokuplju su se setili da ipak imaju američku donaciju od dva hibridna džipa vredna 89.000 dolara, a sada su to uradili i predstavnici gradske vlasti koji su na svom sajtu izdali saopštenje da su mediji objavili “razne špekulacije” u vezi te donacije. Ipak, odgovora i dalje nema ko ih koristi, gde se voze i da li se upotrebljavaju za ono za šta su donirani, odnosno za obavljanje hitnih medicinskih usluga i pomoć pacijentima u ruralnim krajevima Prokuplja.

Odgovor o načinu korišćenja te donacije nije prioritet ni zdravstvenim ni gradskim vlastima, što samo dodatno budi sumnje u način na koji se donirani džipovi koriste. američka donacija domu zdravlja Američka donacija Domu zdravlja za koju nije znao Zdravstveni centar; Foto: Lj. M.

Odmah po prijemu donacije u skladu sa zakonom i na osnovu ugovora o davanju na korišćenje pokretnih stvari u javnoj svojini Prokuplja, vozila su predata na korišćenje Domu zdravlja Prokuplje, a sadašnjem Zdravstvenom centru Prokuplje. Ovim putem, a kako ne bi došlo do obmanjivanja javnosti, lokalna samouprava obaveštava javnost da se vozila koriste u skladu sa nadležnostima, na zakonit način, u skladu sa ugovorima i apsolutno bez ikakvih zloupotreba - kažu na sajtu Grada.

Umesto jasnih i konkretnih informacija, na sajtu Grada se objavljuju saopštenja o zakonitosti i pravilnoj upotrebi vozila, bez navođenja preciznih podataka, što podgreva sumnju građana da se vozila koriste i za njihove potrebe. odgovor Odgovor Zdravstvenog centra na tražene informacije; Foto: Lj. M.

Javnost ima pravo da zna kako se upravlja resursima, posebno kada je reč o donacijama namenjenim poboljšanju zdravstvene zaštite u ruralnim krajevima, a netransparentnost u korišćenju tih vozila, pa čak i pritužbe građana da su lično videli ljude iz vlasti da ih voze ili da se voze tim džipovima, samo dodatno otvara pitanja o namenskom korišćenju ili o zloupotrebi donacije.

Kako se koriste džipovi, ko ih koristi, koliko je pređeno kilometara sa njima i na kojim relacijama su voženi - o tome i dalje ćute u Zdravstvenom centru, gde su se najpre pravili "nevešti" da ne znaju za američku donaciju, a kasnije priznali da poseduju vozila, ali do danas izbegavaju da nam pošalju tražene podatke, a u njihovu odbranu sada su stali i predstavnici gradske vlast za koje se sumnja, prema rečima očevidaca, da su neretko viđeni kako se voze u njima.


Donacija uručena januara 2023. godine

Dva terenska vozila vredna 89.000 dolara dobio je prokupački Dom zdravlja sredinom januara 2023. godine kao donaciju od strane Ambasade SAD u Beogradu. Donacija je deo projekta koji finansira Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM). donatori Donatori sa predstavnicima grada Prokuplja i tadašnjeg Doma zdravlja; Foto: Lj. M.

Tokom primopredaje vozila rečeno je da je to samo nastavak uspešne saradnje Kluba američko-srpskog prijateljstva na jugu Srbije sa Ambasadom SAD-a i da će donacija medicinskom osoblju omogućiti da lakše i brže stignu do svakog pacijenta, ma gde i u kom udaljenom selu na teritoriji Prokuplja se on nalazio.

Predstavnici Ambasade SAD u Beogradu će u četvrtak, 17. oktobra, potpisati novi ugovor sa Gradom o donaciji od milion dolara za izgradnju škole za učenike sa posebnim potrebama na teritoriji Topličkog okruga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Pronađite nas na: