Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 29. 8. 2024.

| Društvo

"Niš-ekspres" ukinuo polaske ka Gadžinom Hanu - srednjoškolci u problemu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
međumesni prevoz 4
Ukinute linije - đaci ne mogu da se vrate iz škole; foto: JV

Srednjoškolci iz sela oko Gadžinog Hana od 2. septembra imaće problem da se vrate iz škole popodne jer je Niš-ekspres odlučio da ukine nekoliko polazaka zbog “neodrživosti”. Predsednik Opštine Milisav Filipović kaže da im je Niš-ekspres tražio da subvencionišu prevoz 960.000 dinara mesečno, ali da Opština te pare nema.

Pred početak nove školske godine, Niš-ekspres je odlučio da ukine polazak u 16:30 iz Ravne Dubrave preko Gadžinog Hana do Niša, zatim u 18:35 od Niša do Ravne Dubrave i od 19:15 od Gadžinog Hana do Toponice.

Iz razloga što na navedenim relacijama nema dovoljnog broja putnika za pokriće osnovnoh troškova poslovanja - naveli su iz Niš-ekspresa.

Mesecima unapred su pokušavali da nađu rešenje sa predstavnicima Opštine Gadžin Han, što potvrđuje i predsednik Opštine Milisav Filipović, ali kaže da je prevoznik tražio mnogo novca za sufinansiranje.

Rekli su nam da linije nisu rentabilne, da nema dovoljan broj putnika i tražili 960.000 dinara na mesečnom nivou, da ih Opština sufinansira da bi oni mogli da održavaju te linije. Za nas je to veliki iznos, ionako su nam budžeti toliko tanki da jedva opstajemo da izmirimo osnovne troškove - kaže Filipović.

Opština Gadžin Han nikada nije sufinansirala prevoznike, ali srednjoškolcima finansira mesečne karte za autobus.

Ovaj potez najviše pravi problem zbog đacima i radnicima, ali prvenstveno su srednjoškolaci pogođeni jer mi nemamo srednju školu i svi putuju u Niš - ističe Milisav Filipović.

Objašnjava da Opština ima vozila koja koristi za prevoz dece, osoba sa invaliditetom ili seoskog stanovništva, ali da njih prema Zakonu o saobraćaju mogu da koriste samo na svojoj teritoriji.

Imamo i kombi od Ministarstva za brigu o selu, njega koristimo za prevoz đaka u osnovnim školama jer imamo 34 sela i 7 škola koja rade. Da može, koristili bismo ga sad i za prevoz srednjoškolaca prema gradu, ali Zakon to ne dozvoljava - navodi predsednik opštine.

Rešenje, kako kaže, trenutno nemaju, obratili su se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvu finansija u nadi da će im pomoći, ali još čekaju odgovore.

Odgovore od navedenih ministarstva očekaju i novinari Južnih vesti, kao i odgovore Niš-ekspresa.

Podsetimo, roditelji srednjoškolaca iz Gadžinog Hana prošle godine su se žalili na visoke cene mesečnih karata. Sada ostaju bez linija. Rešenje bi, možda, bilo iznajmljivanje stana, ali su kirije u Nišu skočile, a stanovnici Gažinog Hana i dalje na dnu lestvice u Srbiji kada je prosečna plata u pitanju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    13:32 // 4. 9. 2024.

    Rapustiti i najuriti BANDU !!!

  • Možeimse

    11:42 // 30. 8. 2024.

    Da ima volje i pameti, organizovali bi se manji školski autobusi, ili kombiji koji bi bili isključivo u službi školske dece. Sigurno je da roditelji ne bi oko toga pravili problem, jer karta ionako mora biti plaćena na ovaj ili onaj način.
    Međutim, dozvoliti da se neko drugi "okoristi" tim prihodom a ne velika firma, bio bi lični poraz.
    Sramotno.

    • Pojeo vuk magarca

      18:54 // 30. 8. 2024.

      Opština je imala kombi-minibus i bio je namenjen za prevoz dece jednu skolsku sezonu. A posle ga opštinari koristili samo za sendvicare, gde je sada ?

  • "za našu decu"

    08:05 // 30. 8. 2024.

    Predsednik opstine će reši problem !
    Na Niškim televizija kad god se pojavi obećava i brda i doline, na tv zona pre mesec dana obećao i kule i gradove

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: