Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 8. 10. 2024.

| Društvo

Nišavski okrug ima najveći procenat vukovaca u Srbiji i rezultate iznad proseka na maloj maturi

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
skola 14, ilustracija, foto Ljubica Jocic
Svaki peti đak vukovac; foto: Lj. Jocić

U prošlogodišnjoj generaciji osmaka u Nišavskom okrugu je svaki peti đak bio vukovac, što je najveći procenat dobitnika Vukove diplome u Srbiji, dok je na drugom mestu Jablanički okrug, pokazao je izveštaj o maloj maturi iz ove godine koji je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. I dok su đaci Nišavskog okruga imali na testu rezultate iznad proseka, učenici iz Leskovca i okoline nisu se dobro pokazali i imaju jedan od najnižih prosečnih rezultata u zemlji.

U analizi Zavoda navodi se da je u Nišavskom okrugu 20,7 % đaka koji su ove godine završili osnovnu školu i dobili diplomu “Vuk Karadžić”, dok je ovo priznanje za izuzetno znanje i sve petice imalo 19,5 % osnovaca u Jablaničkom okrugu i 17 % njih u Pčinjskom okrugu.

Na završnom ispitu ove godine u Nišu najbolje su se pokazali učenici OŠ “Dušan Radović”, koji su jedini imali u proseku više od 30 poena. Od oko 2.600 niških osmaka, 530 je vukovaca - najviše upravo u školi “Dušan Radović”.

skola 18, ilustracija, foto Ljubica Jocic 60 % okruga ima rezultate ispod proseka; foto: Lj. JocićVukovci su najuspešniji na testu iz srpskog jezika i književnosti, zatim na testu iz matematike, a najmanje su uspešni na trećem testu.

Najmanje prosečno postignuće vukovaca beleži se u Kosovsko-pomoravskom, Prizrenskom, Kosovskom, Raškom 2 – Novi Pazar i Jablaničkom okrugu. Imajući u vidu da se radi o izuzetnim učenicima, očekuje se da njihova postignuća budu u proseku bar za jednu standardnu devijaciju veća u odnosu na republički prosek. Međutim, kao što se može videti iz podataka, to nije slučaj sa određenim brojem okruga, a najizraženije je u pomenutim okruzima - navodi se u izveštaju Zavoda.

Iz Zavoda ističu da učenici koji imaju više ocene pokazuju i veće znanje na završnom ispitu u odnosu na učenike sa nižim ocenama, ali da se očekuje da povezanost između ocena i postignuća na testovima bude viša.

Razlozi za ovakav rezultat se mogu objasniti činjenicom da je zaključna ocena sumiranje celokupnog rada učenika u toku školske godine, a rezultati završnog ispita su proizvod specifične i stresne situacije u kojoj se ispituju samo određeni segmenti nastavnog programa. Bez obzira na to, poželjno je da korelacija između školskih ocena i postignuća na testovima bude nešto viša i stoga je neophodno kontinuirano unapređivati i kvalitet školskog ocenjivanja i završni ispit - objašnjavaju iz Zavoda.

Najbolje postignuće na ovom testu (iznadprosečno postignuće koje iznosi više od 510 bodova) ostvaruju učenici iz devet okruga: Pećkog, Kosovsko-mitrovačkog, Šumadijskog, Grada Beograda, Južnobačkog, Nišavskog, Moravičkog, Pčinjskog i Sremskog.


Đaci iz Nišavskog okruga iznad proseka na sva tri testa

Analiza Zavoda pokazala je da 60% okruga ima ispodprosečna postignuća na sva tri testa. Među 6 okruga koji imaju rezultate iznad proseka na sva tri testa je Nišavski okrug, a tu su i učenici iz Pećkog, Kosovsko-mitrovačkog, Šumadijskog, Grada Beograda i Južnobačkog okruga.

Đaci iz Jablaničkog, Topličkog i Pirotskog okruga imaju niže postignuće od republičkog proseka na maloj maturi, dok je učenici Pčinjskog okruga imaju rezultate iznad proseka iz matematike i trećeg testa, dok nisu bili tako uspešni u testu iz srpskog jezika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    13:34 // 8. 10. 2024.

    Tu se nešto NE SLAŽE !!! Ako je najveći procenat vukovaca u Srbiji i rezultati iznad proseka na maloj maturi, zašto i kome se u tajnosti diže spomenik NE-NASILjU ???

  • Vesna

    12:26 // 8. 10. 2024.

    A onda ti isti vukovici na PISA testu budu ispod svakog proseka. Znanje ravno nuli.

  • Vera Tričkovic Belka

    12:11 // 8. 10. 2024.

    Pa da danas se skole zavrsavaju preko mobilnih telefona.Ja polazim od moje unuke ne pipa knjiga u sve petice...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Bandere su ustvari vezane tim kablovima da ne padnu!

Peconi Čitalac

Tekst: Optički kablovi i rupe na niškim ulicama - iz Grada Niša ćute ko je odgovoran

Pronađite nas na: