Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 6. 9. 2024.

| Društvo

Niška SNS vlast fingirala vanredne situacije da zaobiđe Zakon o javnim nabavkama

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradska kuća
I šta sad?; ilustracija; foto: Ljubica Jocić

Firme Vodomonteri iz Lalinca i Sim puk gradnja iz Malošišta dobile su za dve godine SNS vlasti skoro 5 miliona evra za radove na vodovodu i kanalizaciji u Nišu preko Štaba za vanredne situacije i bez tendera, a Državna revizorska institucija utvrdila je da ti poslovi uopšte nisu bili hitni i da nije bilo razloga da se “zaobilazi” Zakon o javnim nabavkama.

Jedna firma iz Malošišta pre četiri godine nije ni postojala, dok je druga iz Lalinca imala skromne prihode u odnosu na danas, a onda ih je gradska vlast stavila na spisak “subjekata od posebnog značaja za grad”.

sim puk 2 Sim puk gradnja; foto: Tamara RadovanovićTu su se našle “rame uz rame” sa Kliničkim centrom, Institutom za javno zdravlje, Domom zdravlja, Zavodom za urgentnu medicinu, Javnim preduzećem za skloništa, Vodovodom, EPS-om, Veterinarskim institutom, Centrom za socijalni rad i drugim javnim i privatnim preduzećima i ustanovama.

Počele su da “spasavaju” Nišlije preko Štaba za vanredne situacije i bez dostupnih referenci dobile su milione iz gradskog budžeta. Lalinački Vodomonteri uvećali su prihode 17 puta za četiri godine, a vlasnik Sim puk gradnje kaže da je član SNS-a, bio je i predsednik Mesne zajednice, ali ne vidi vezu između članske karte i svojih poslova.

Iako su zahtev za tim informacijama dobili još aprila, iz Gradske uprave za imovinu Južnim vestima su tek posle lokalnih izbora dostavili spisak radova koje su te dve firme tokom 2022. i 2023. godine izvele na različitim lokacijama u Nišu.

Spisak pokazuje da su Vodomonteri prihodovali ukupno oko 189,3 miliona, a Sim puk gradnja oko 386,3 miliona dinara.


Situacija “vanredna”, poslovi redovni

Gradska vlast najpre proglasi vanrednu situaciju u nekom delu Niša, zatim Štab Vodomonterima ili Sim puk gradnji naloži da započne radove i spreči ili otkloni posledice vanredne situacije, takav nalog potpiše tadašnja gradonačelnica Dragana Sotirovski kao komandantkinja Štaba i jedna od te dve firme, najzad, kreće da radi na vodovodu ili kanalizaciji.

sim puk 3 Vodomonteri; foto: Tamara RadovanovićTako se izbegava javna nabavka, a samim tim i konkurencija. Iz DRI zaključuju - neopravdano.

Na osnovu izvršene revizije uzorkovane dokumentacije, utvrđeno je da se aktivnosti koju su preduzimali subjekti Sim Puk gradnja d.o.o. Malošište i PR Vomonteri Lalinac ne odnose na hitno rešavanje i otklanjanje posledica vanredne situacije odnosno elementarne nepogode na postojećoj infrastrukturi, već na nabavku radova na izgradnji nove i kapitalnom održavanju vodovodne mreže i kanalizacije, za koje su sa razdela Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj izvršeni rashodi najmanje u iznosu od 429.477.000 dinara bez PDV-a, po situacijama dobavljača, bez sprovedenog postupka javne nabavke - piše u izveštaju revizora.

Prema Zakonu, vanredna situacija se proglašava kada su pretnje ili posledice katastrofe po stanovništvo, materijalna i kulturna dobra ili životnu sredinu takve da se ne mogu rešiti redovnim poslovima nadležnih. Međutim, iz DRI navode da to u konkretnoj situaciji nije bio slučaj.

Reč je o kontinuiranoj praksi izgradnje nove i rekonstrukcije postojeće vodovodne i kanalizacione mreže tokom već dužeg niza godina. U prilog tome navodimo da se odmah nakon završetka radova ukida vanredna situacija nakon dve godine od proglašenja - navode iz DRI.

Dodaju da nema dokaza ni da su odgovorni iz Grada Niša proveravali ponuđene količine i cene za izvođenje radova, kao i da nisu potpisani pojedinačni ugovori za pojedinačne poslove.


Epilog?

Iz Državne revizorske institucije napominju da nije bilo razloga da dve firme budu izuzete od Zakona i da su prekršeni Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom sistemu.

milka protić 4 Radovi Vodomontera u naselju Milka Protić; foto: čitateljkaIpak, Sim puk gradnja je preko tendera i nakon angažovanja preko Štaba dobijala unosne poslove u Nišu - održavanje školskih terena, održavanje fontana, izgradnja kanalizacije, obnova javnih površina i radovi na obnovi urbanih džepova.

Vlasnik te firme Zoran Stanojević više nije predsednik Mesne zajednice Malošište, vlasnik Vodomontera Dejan Nikolić zida zgradu na atraktivnoj lokaciji u Igmanskoj u Nišu, a Sotirovski, koja je potpisivala naloge kao komandantkinja Štaba, više nije gradonačelnica.

Da li su obavešteni, da li će, koje mere i prema kome preduzeti - iz niških tužilaštava nisu odgovorili novinarima Južnih vesti do objavljivanja teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana

    07:25 // 7. 9. 2024.

    AV bio u Nišu i reče "opozicija protiv Sotirovski vodila nevidjenu negativnu kampanju".Izgleda sada i DRI radi protiv nje. Ali sačuvaće AV nju !?

    • Snežana

      15:42 // 8. 9. 2024.

      Oće, zabole ga!

  • Milan Randja

    21:22 // 6. 9. 2024.

    Nju će da uhapse,to je već evidentno,ali šta?Odležaće 4-5 godine u Zabeli,možda i manje i vraća se u svoje bogatstvo.Treba oduzeti sve,da nema ni šupu

  • Sf

    20:51 // 6. 9. 2024.

    Šta kaže Dobrujevka, jel će tuži DRI za klevetu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: