Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 1. 10. 2024.

| Društvo

Niška Skupština dobija 5 novih odbornika

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
skupština
Nakon što su dobili funkcije u izvršnoj vlasti, prekinuti mandati četvoro odbornika; Foto: Tamara Radovanović

Zbog toga što je su mandati 4 odbornika SNS-a u niškoj Skupštini Grada prestali jer su oni dobili funkcije gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i većnika, dok je predsednik Gradske opštine Medijana Mladen Đurić dao ostavku na mesto odbornika, na sledećoj sednici će mandati biti dodeljeni onima koji su naredni na izbornim listama. Odbornički mandat i dalje ostaje Mileni Vakić, iako je izabrana za većnicu u Opštini Medijana, a zamenik predsednika Skupštine kaže da tu o pitanju sukoba interesa odlučuje Agencija.

Na prvoj sednici Odbora za mandatno-imunitetska pitanja data su pozitivna mišljenja da mandati budu potvrđeni Nataliji Jovanović, Anđeli Milovanović, Aleksandru Stojanoviću i Mihajlu Zdravkoviću sa liste koalicije oko Srpske napredne strane, kao i Radovanu Dramićaninu, sa liste Grupe građana "Dr Dragan Milić".

Skupština Grada je na konstitutivnoj sednici konstatovala prestanak mandata gradonačelnika Dragoslava Pavlovića, zamenika gradonačelnika Luke Gaševića i dva gradska većnika Stevan Veselinović i Ivana Cvetković, jer su izabrani na funkcije koje su nespojive sa funkcijama odbornika. Takođe, jedan odbornik je podneo ostavku na tu funkciju . Sada sm dali pozitivno mišljenje da se na sledećoj sednici potvrde mandati za petoro odbornika koji se nalaze kao sledeći na listama - rekao je predsednik Odbora Mile Ilić.

Na pitanje zašto se mandat dodeljuje Mihajlu Zdravkoviću, koji je gradski većnik i tu postoji nespojivost funkcija, Ilić odgovara da prostor formalno mora da mu se dodeli mandat.

Na drugi način ne može jer je on sledeći na listi. Na Skupštini je kako će odlučiti, da li će potvrditi mandat, pa on će podneti ostavku ili će odmah konstatovati da mu kao gradskom većniku prestaje mandat - objasnio je Ilić.


Vakić i odbornica i opštinska većnica

odbor za mandatno Odbor ne odlučuje o nespojivosti funkcija, već samo po rešenjima GIK-a; foto: J. C. M.Povelo se i pitanje oko mandata Milene Vakić, koja je odbornik u Skupštini Grada, ali i ima i funkciju većnika u Gradskoj opštini Medijana. Ranije su iz Grupe građana "Dragan Milić" najavljivali da će ona dati ostavku na mesto odbornika, ali je ona u međuvremenu izašla iz ove odborničke grupe zajedno sa Oliverom Paunovićem.

Da li stručne službe Skupštine mogu da odlučuju i konstatuju nespojivost funkcija kod odbornice koja je izabrana za većnicu u Gradskoj opštini Medijana ili je to na samom odborniku - pitao je Boban Stojanović iz GG "Dragan Milić" na sednici Odbora.

Od predsednika Odbora Mileta Ilića dobio je odgovor da to nije u nadležnosti Odbora za mandatno-imunitetska pitanja, jer on može da odlučuje samo na osnovu rešenja Gradske izborne komisije.

Da nije na Skupštini da Vakićevoj "ukine" mandat rekao je i zamenik predsednika Skupštine Vladica Maričić koji se držao pravnog objašnjenja.

Skupština konstatuje prestanak mandata odbornika u slučaju nespojivosti funkcija u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Ne bavi se sukobom interesa, tu je nadležna Agencija - rekao je Maričić.

Kaže da je na samom odborniku da u toj situaciji vidi sa Agencijom za sprečavanje korupcije da li postoji sukob, ali da to pitanje može pokrenuti i bilo koji građanin.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    15:05 // 1. 10. 2024.

    Paraziti koje će narod da plaća od svojih para a oni će da završavaju privatne poslove u toku radnog vremena sa službenim kolima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: