Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 27. 9. 2024.

| Društvo

Niška Tvrđava dobija prostor za umetnike i zanatlije, EU daje milion evra

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
tvrđava 2
O rokovima za sada ništa; foto: V. M.

Kazamati i drugi delovi niške Tvrđave biće renovirani i adaptirani u ateljee i u prostore za stare zanate, kaže ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre i dodaje da će EU za to izdvojiti oko milion evra.

Dok građani čekaju epilog zahteva koji je prethodna gradska vlast uputila Republici Srbiji da Tvrđava pređe u vlasništvo Grada Niša i rešenje lošeg stanja u kome se nalaze pojedini delovi tog kulturnog dobra, novi gradonačelnik Dragoslav Pavlović najavljuje nove projekte.

Grad Niš i Republika Srbija u saradnji sa Evropskom unijom izvode jedan lep projekat. To će biti izuzetno značajne za Nišlije jer kada se kazamati i ateljei budu renovirali, to će značiti jedan novi prostor za razvoj umetnosti i starih zanata u Nišu jer će ti lokali biti stavljeni u funkciju delatnosti koje ljudi u Nišu rade - navodi on.

tvrđava 1 foto: V. M. EU će za to dati više od milion evra, kaže Žiofre i dodaje da je reč o kazamatima i delovima Tvrđave kod Beogradske kapije. Oni će biti adaptirani u ateljee.

Zajedno sa našim starim partnerima iz UNOPS-a radićemo na rekonstrukciji delova Beogradske kapije. Ovde je reč o zaštiti kulturnog nasleđa. S obzirom na to da se, istorijski gledano, Niš nalazi na raskršću civilizacija, ovaj projekat je deo jedne integralne strategije, koja će obuhvatiti ne samo grad Niš, već i okolne opštine, gde će se raditi na očuvanju kulturnog nasleđa i podizanju socio-ekonomskog statusa tih opština - ističe ambasador.

Pavlović kaže da je ideja razvoj turizma, kao i da Tvrđava u budućnosti izgleda lepše. O sudbini kocki koje nedostaju iz njenih zidina i o drugim problemima niške Tvrđave nije govorio.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    16:04 // 27. 9. 2024.

    Видин(Виник) капија,римско-византијски мартиријум,распале барутане,девастираниПашин конак...свему може да се да савремен смисао и намена...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: