Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 7. 4. 2023.

Niški lekari: Donorska svest građana na niskom nivou

Kardiohirurgija operacija Premalo donatora, previše pacijenata; foto: Facebook / Dragan Milić

Nakon prve uspešne transplatacije organa u 2023. godini u niškom Kliničkom centru, članovi tima sastavljenog od nefrologa, urologa, vaskularnih hirurga, anesteziologa i medecinskog osoblja, smatraju da donatorska svest u Srbiji nije razvijena, kao i da je potreban novi zakon koji bi pomogao da država ponovo postane članica Eurotransplanta i povrati beneficije.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Pera

    14:34 // 7. 4. 2023.

    Pa i svest lekara u UKC Niš je na dosta niskom nivou. Počnite od sebe gospodo lekari. Smanjite gužve u spec. ambulantama, ne maltretirajte narod sa čekanjem jer niste još popili jutanju kafu a već se skupili pacijenti! O privatnim poslovima koje honorarno radite i terate pacijente u privatne klinike, za to će Bog da vam sudi!

    • Kvadratura

      15:43 // 7. 4. 2023.

      Kako da se smanje guzve? U tom slucaju nema para.Vidis da ce se privatne klinike ukljuciti da dele kolac iz RFZO.Kako bi se doslo do kvadrata.

  • Kisela banica

    14:41 // 7. 4. 2023.

    Sta je gospodo, presusio dodatni izvor prihoda ili narodski receno MITO. Pa sad trazite musterije koje mogu da isporuce rezervne delove na koje bi da se vi ugradite a pritom da vi odredjujete redosled na listi za transplantaciju. Prosla su ta vremena pravih humanista u belim mantilima. Sve se svelo na biznis a vi imate eksluzivu na tom polju.

  • Smuk II

    14:56 // 7. 4. 2023.

    1.Da je samo "donorska svest na niskom nivou",možda bi bilo i dobro. Šta je sa ostalim "svestima",što budućih donora , što sa doktorskim , profesorskim? Svi pričaju ali njihova "dela" sasvim drugačije govore!Šta je sa mladjim kolegama koji su "zakopani" u KC Niš i nikako da mrdnu van Niša i da dodju do najnovijih svetskih i EU medicinskih saznanja? Nema slanja mladih na stručnim usavršavanjima!

  • Smuk II

    15:02 // 7. 4. 2023.

    2. Svako,od mladjih doktora,specijalista ne može dobiti čak i o svom trošku, za dalje usavršavanje niti neplaćeno niti plaćeno odsustvo od 3-6-12 meseci po EU klinikama,pa čak ni na VMA ! Mada i VMA je spala na niske grane odlaskom vrhunskih prof dr sci na privatne klinike po BGD-u ! I "Nišlije" kukaju o neadekvatnom lečenju i odnosu lekar-pacijent !!! Ma, kome i zašto li ja pišem... nižnji duhom!

    • Dijagnoza

      16:07 // 7. 4. 2023.

      Sto bi rekla ministarka zdravlja da zabranimo pusenje u kafanama i sve probleme smo resili. Zdravstvo je uspelo nesto sto nije ni malo lako a to je da bude najgora drzavna institucija u Srbiji.

  • Srecko Sojic

    17:37 // 7. 4. 2023.

    kakva je dokgorska humanost takva je i narodna
    Tolko pricanje o humanosti pa sto se vi gospodo doktori nezavestate organe nego terate narod da bude human a vi za dobru lovu da te organe presadjujete onim ko vise da a ne po listi cekanja za neki organ ako u opste postoji tako nesto u ovoj nadri drzavi
    isto tako je bilo i za vakcine za koronu narod sa pravim a lekari i politicari sa laznim

  • Da_MA

    17:49 // 7. 4. 2023.

    Svaka cas pojedincima koji zaista osvetljavaju obraz ove pre svega humane profesije. Ali zato velika vecina ne vredi ni dva grosa. Pretvorili su se u novac, uopste ne zasluzuju trunku postovanja. Nema narod poverenja u zdravstvo, zato i nema donora!

  • Деутеријум

    18:07 // 7. 4. 2023.

    Можда је свест народа на ниском нивоу, као што кажете- можда бих се и сложио са вама, али је зато ваша алавост и сујета на изузетно високом. Народ само учи од "најбољих". Не знам где нестаде заклетва коју дадосте. Да сте више људи, а мање машине за правњење новца, можда би вам народ више веровао, и опраштао грешке и незнање због којих су нам гробља постала тесна.

    • Var tehnolog

      20:04 // 7. 4. 2023.

      Surova realnost ! I, lekari su gradjani, pa nismo culi, da medju njima ima donora !

  • Pacijent

    23:00 // 7. 4. 2023.

    Prvo obezbedite krevete za pacijente u kliničkom centru. A ne da ležimo na daskama i dušecima koji su trebali da budu zamenjeni pre 10 godina. Ne boli me ništa od operacije, boli me od ležanja u bolničkom krevetu. Ovo ne želim ni najgorem neprijatelju. O higijeni da ne pričam, vide se tragovi povraćanja na krevetu...

  • FoxMulder

    10:16 // 8. 4. 2023.

    Zdravstvo, dno dna. Gomila neradnika i amatera sa dijagnozom.

  • Lilu

    21:53 // 8. 4. 2023.

    Koliko lekara ima donorsku karticu?
    Da izadju sa tim podatkom?
    Koliki procenat zaposlenih,ali lekara, procentualno u KC-u?

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: