Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 17. 9. 2024.

| Društvo

Niški penzioneri traže iste uslove gradskog prevoza kao u Beogradu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
autobus
Traže trajne besplatne kartice i dnevne umesto jednokratnih karata; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Iako imaju pravo na jednogodišnje besplatne kartice za gradski prevoz, Klub penzionera Niša traži od Gradskog veća da donese odluku da svi građani stariji od 65 godina dobiju trajne besplatne kartice. Njihova inicijativa, kažu, podrazumeva i uvođenje vremenskih karata, a tradicija gradske vlasti do sada bila je da se takvi benefiti omogućuju tek neposredno pre održavanja izbora.

Po ugledu na beogradske penzionere koji imaju trajne besplatne kartice za javni gradski prevoz, Klub penzionera iz Niša smatra da bi iste uslove trebalo da imaju i njihovi sugrađani stariji od 65 godina, kako ne bi imali obavezu da, već postojeće besplatne kartice, produžavaju svake godine.

Inicijativa da srednjoškolci dobiju pravo na besplatan javni gradski prevoz je u potpunosti prihvaćena, dok inicijativa da svi građani stariji od 65 godina imaju pravo na besplatan javni gradski prevoz je prihvaćena delimično, tj. dobili su kartice za besplatan javni gradski prevoz u trajanju od godinu dana - navode iz Kluba penzionera.

Takođe, traže i uvođenje dnevne karte za javni gradski prevoz i opet navode primer da u Beogradu dnevna karta košta 120 dinara, dok Nišlije za jednu vožnju od nekoliko stanica izdvajaju po 80 dinara u prvoj zoni, dok u drugoj autobuska karta košta 105 dinara.

Podsetimo, niški penzioneri ovakve benefite su dobijali isključivo nekoliko nedelja pre zakazanih izbora. Prvobitno, 2022. godine, stariji od 75 godina mogli su besplatne usluge javnog gradskog prevoza da koriste od 1. marta te godine, odnosno mesec dana pre održavanja opštih izbora na kojima su građani birali i predsednika i narodne poslanike.

Već naredne godine, kada su decembra bili održani vanredni republički i ponegde lokalni izbori, gradska vlast je takođe mesec ranije omogućila starijima od 70 godina da se besplatno voze gradskim prevozom, da bi poslednji put granica bila spuštena na 65 godina, ali ovoga puta pred junske lokalne izbore.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    09:54 // 18. 9. 2024.

    Jok more, samo Beograđani treba da se voze. Ostatak Srbije nek pešaci, to je zdravo.

  • Драган Јенић

    08:40 // 18. 9. 2024.

    Бор ради Београд се гради. То је била крилатица од 1960 до скоро али је истина да унутрашњост додатно пуни буџет Р Србије. Иста клика је на власти већ 30 година уз мале измене и допуне које настају због појаве старлета и конкубина и прелетача. По чему да само пензоси у Бг имају бесплатне карте,деца добијају по 20 хиљада, а при том СВАКИ ПОЛИТИЧАР ИМА СЛУЖБ. АУТО А НЕКИ И ДВА. ЧЕГА И КОГА СЕ БОЈЕ.

  • Prike

    20:40 // 17. 9. 2024.

    Naravno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: