Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 24. 8. 2024.

| Društvo

Nišlije i ove godine eksperimentišu sa ukusima na "Danima bureka"

Autor:Sonja Vidojković, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
burek (1)
Njegovo veličanstvo niški burek; foto: S. V.

Sa sirom, mesom, sa ukusom pice, sa slaninom, zdenkom, duvan-čvarcima, moravski ili od jabuka i višanja, najbitnije je da je sečen na osmine, prodat kao četvrtina, ispraćen sa jogurtom ili čokoladnim mlekom i serviran topao. Ne vreo, nikako hladan, a jeste za svako doba, naročito posle duge i teške noći - njegovo veličanstvo niški burek.

burek (2) Burek sa sirom - provereno dobar; foto: S. V. Burek nema svoj dan, verovatno jer je skoro svaki dan idealan za ovo jelo. Zato Nišlije već dve večeri u redovima čekaju da probaju ovaj specijalitet sa nekog od osam štandova na “Danima bureka".

Došao sam da jedem burek sa sirom, to uvek doručkujem i ne bih ga menjao ni za šta - kaže jedan Nišlija.

1000018684 Za najmlađe - najslađe; foto: S. V. Ni ukus njegovih sugrađana nije mnogo drugačiji, uglavnom biraju dobro provereni burek sa sirom, ali ima i onih koji vole da eksperimentišu.

Čuo sam da ima burek sa čija semenkama, ja bih njega probao - dodaje građanin.

Najmlađi posetioci došli su da probaju slatke specijalitete - burek sa kremom, višnjama ili jabukama.

burek "Tajna dobrog bureka je ljubav"; foto: S. V. Da Nišlije ipak vole “jače ukuse”, potvrđuje jedna pekarka. Tokom manifestacije ona za svoje sugrađane neumorno iznosi tepsije bureka sa sirom, mesom, kobasicama i pasuljem. Osim tankih kora, puno masti i dobrog nadeva, onda ima još jedan ključni sastojak za dobar burek.

Tajna dobrog bureka je ljubav. Ja sam srećna što mogu nekog da nahranim, srećna sam kad vidim da neko uživa u onome što sam spremila . To me tera da radim još više, ništa mi nije teško i ovde su svi dobrodošli - ističe ona.

Prva dva dana ovu tradicionalnu manifestaciju, prema rečima pekara, posetilo je mnogo ljudi, ali najveću gužvu očekuju tokom vikenda i obećavaju da niko neće otići gladan i razočaran sa keja.

Uz burek, posetioci mogu da uživaju u bogatom kulturno-umetnički programu, a manifestacija se zatvara u nedelju, 25. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Konan

    17:08 // 30. 8. 2024.

    Sve manje od 20.standova bureka nije burekdzijada toliko znaci i ovu manifestaciju su upropastili.

  • Auttrikter

    06:37 // 26. 8. 2024.

    @DRAGAN Sabac - Vazno da si ti za kopanje litijuma, jer ti gazde tako rekle!

  • Драган Шабац

    18:55 // 24. 8. 2024.

    Моје Нишлије, емотивно сам везан за свој град Ниш, а у то спада и бурек. У Шапцу где сада живим ако не узмеш бурек до 12 сати после нема и када узимаш добијеш "парче" (1/4) јер овде не можеш купити (1/8 или 3/8) јер не продају мање од 1/4. Када им тражим да ми пресеку 1/4 на пола (2•1/8) они ме гледају збуњено. Нишки бурек је врх, квалитет и квантитет.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: