Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 15. 7. 2024.

| Društvo

Nišlije izdvajaju i do 6.700 evra za letovanje, Grčka standardno najtraženija

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
more
Traže se i Turska i Tunis; ilustracija; foto: Lj. F.

Grčka je i ove sezone najčešći izbor Nišlija za letovanje, a zbog jeftinih letova, među najtraženijim destinacijama su i Turska i Tunis. Potražnja za Albanijom je znatno manja nego prethodnih godina, dok se daleke destinacije sve češće rezervišu, kažu iz turističkih agencija. Građani Niša ove godine izdvajaju od 130 do 6.700 evra za letovanja.

Standardno, Grčka je najtraženija, a ove sezone na spisku Nišlijama omiljenih destinacija u toj zemlji su Nea Skioni, Skala Furka i Nea Flogita, navodi Darko Radosavljević iz jedne turističke agencije. Porodice sa decom uglavnom biraju Nei Pori, Stavros, Polihrono i Pefkohori.

To je u odnosu na ranije bilo baš traženo. Nažalost, malo je smeštaja u zakupu agencija, pa se brzo rasprodalo. Znatno manja potražnja je za mestom Sivota na jonskoj obali Grčke, koje je inače predivno, sa mnogo plaža i sa zelenilom. Ono se znatno više tražilo prošlih godina. Mada, Parga i Lefkada u tom delu su na istom nivou potražnje - priča Radosavljević.

aerodrom Jeftini letovi iz Niša za Tursku i Tunis; ilustracija; foto: arhiva JVU odnosu na ukupnu prodaju aranžmana u toj agenciji Grčka nosi oko 70%, dok ostalih 30% čine Turska, Tunis, Crna Gora, Španija, Bugarska, Albanija i druge lokacije.

Čarter letovi sa niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” svrstali su ove godine i Tursku (Antalijsku regiju) i Tunis u najpopularnije destinacije, a veliki broj Nišlija zbog povoljnih letova bira i Krf.

Ako govorimo o ceni paket aranžmana ka Turskoj i Tunisu, mogu se naći već od 600 do 800 evra po osobi za smeštaj u hotelima na bazi all inclusive usluge, na sedam noćenja i sa uključenom avio-kartom. To nije preveliki izdatak i dobar deo putnika se odlučuje upravo za te destinacije - navodi Radosavljević.

Bojan Đorđević iz druge niške agencije kažu da je ove sezone potražnja za hotelima u Grčkoj znatno veća nego ranije, ali da najviše Nišlija i dalje rezerviše privatni smeštaj.

Kada je reč o Albaniji, iz te agencije ističu da je potražnja gotovo u potpunosti stala, dok se Bugarska ponovo traži.

Albanija je bila aktuelna u doba korone i u godini nakon toga. Ponovo Bugarska počinje da se traži, postaje ponovo popularna, a razlog su niske cene za hotele visoke kategorije sa pansionskom uslugom. Ranijih godina su daleke destinacije bile redak izbor, a sada postaju pristupačnije cenovno i sve češće se rezervišu - navodi Đorđević.


I do 6.700 evra za deset dana letovanja

Najpovoljniji aranžman koji su u toj agenciji u Nišu prodali ove sezone koštao je 130 evra, a najskuplji čak 6.700 evra.

Ipak, najveći broj aranžmana košta između 500 i 1.500 evra, pa je prosečan iznos koji se u Nišu izdvaja za letovanje ove godine 1.000 evra.

Radosavljević kaže da turisti iz Niša za hotele u Turskoj izdvajaju od 3.000 do 5.000 evra, a za one u Grčkoj od 2.500 do 3.500.

Za Grčku, bilo je aranžmana za početak i za kraj sezone po ceni već od 120-130 evra sa prevozom i deset noćenja, pa ide i do 1.300-1.500 evra za porodice i letovanje u julu na Sitoniji ili Kasandri na Halkidikiju - navodi on.

Najpovoljnije, dodaje, prođu oni koji letovanje rezervišu decembra ili januara, dok u jeku sezone kupovinu može dodatno da oteža to što je sve manje smeštaja slobodno.

Iako je u lancu ugovaranja skoro sve poskupelo, ove sezone je potražnja za letnjim aranžmanima veća nego prošle godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    14:35 // 17. 7. 2024.

    Doktore, samo vi radite to sto radite i krivite drzavu za sve sto niste uspeli, pored vas zivot prolazi i bez vas, ljudi letuju sa par hiljada evra, idu na zimovanje, voze pristojne automobile ali i rade a vi sto niste u mogucnosti da obezbedite to niko vam nije kriv. Topli pozdrav sa Kipra.

  • Dealno

    14:26 // 17. 7. 2024.

    @dr Jakov Zlatar, za Vasu informaciju nisam ni u kakvoj partiji bio niti cu, gledam svoja posla, imam svoju firmu, radim koliko mogu da priustim porodici i nista me drugo ne dotice. Ne vredjam nikog samo iznosim cinjenice, prijatelj radi keramiku, naplacuje 15EUR po m2, svaki dan ima posla, uradi po 15-20kvm keramike dnevno pa racunajte.
    A drugo doktore, obratite paznju na recnik

  • dr Jakov Zlatar

    08:11 // 17. 7. 2024.

    dealno@ Ma da, evo keramičari plivaju u bogatstvu i lovi.Možda, ali samo onaj tvoj partijski prijatelj iz Kruševca.Verovatno si se ovim mojim statusom pronašao, pa se vređaš.Nastavi samo da keramičariš, samo pazi da te ne uhvate.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: