Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:33, 9. 8. 2024.

| Društvo

Nišlije protestovale protiv Rio Tinta i poručile da se Jadar brani i u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
1723228103794
foto: Tamara Radovanović

Uz parole da se "Jadar brani u Nišu, a Srbija na Jadru" i da će “ili biti nas ili rudnika”, brojne građanke i građani okupili su se na trgu kod Gradske kuće u Nišu, potom prošetalo ulicama do Skupštine Grada i protestovalo protiv protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma. Poručili su da neće “sedeti skrštenih ruku” dok se građani zapadne Srbije “bore za goli život”.

1723228892837 foto: Tamara Radovanović Na protestu protiv Rio Tinta u Nišu i planovima da se na Jadru iskopava litijum, prva se obratila apsolventkinja Andrea Dikić koja je rekla da pored briga što je Srbija među najzagađenijim državama u Evropi, da prestoji još veći protiv rudarskih korporacija.

Raw Photo (2) foto: Jelena Mišić Istakla je da razume zbog čega Rio Tinto ne poštuje zakone Srbije, jer ih ne poštuje ni državni vrh, ali poručila da građani neće dozvoliti kopanje litijuma oko Gornjih Nedeljica, kao ni u drugim delovima Srbije.

Želim da vas podsetim da je izdato rešenje i za istraživanje i za Niš i da su u planu i Vranje, Koršumlija, Pirot. Nećemo dozvoliti da reke i vazduh postati žrtve pohlepe i eksloatacije. Rio Tinto obećava da će poštovati naše procedure i propise, da li znate da su pre dve godine uspeli da u sopstvenoj državi, Australiji, izgube radioaktivnu kapsulu. Ako su toliko beskrupolozni da ne poštuju osnovne sigurnosne procedure, kako im možemo verovati da će poštovati naše - rekla je Dikić.

Raw Photo (6) foto: Jelena Mišić Među govornicima bio je i student Univerziteta u Novom Sadu koji je pešačio 149 kilometara do Loznice Branislav Đorđević, koji je rekao da je nakon protesta protiv Rio Tinta u Novom Sadu bio priveden na informativni razgovor.

Razlog je kaže, strah države od ujedinjenih i složnih građana.

Ja sam priveden zbog ove rečenice: Na sledeće proteste nemojte dolaziti biciklom, nemojte dovoditi decu, ni kućne ljubimce, zato vas sve pitam da li ćete na sledeći protest doći biciklom, dovesti decu ili kućne ljubimce ili ćete doći spremni za akciju - započeo je Đorđević.

Raw Photo (9) foto: Jelena Mišić Primer složnih građana i istrajnost u očuvanju reka koji su se pobunili protiv mini hidroelektrana na Staroj Planini, Đorđević vidi kao primer kojim treba težiti i protiv rudnika litijuma.

Oni su spremni da unište čitavu Srbiju kako bi napunili vlastite džepove. To nećemo dozvoliti i to ćemo im sutra u Beogradu i pokazati. Braneći Jadar, svako od nas, brani svoj vlastiti kućni prag. Imali su 40 dana da uvedu zakon kojim bi se zabranilo kopanje litijuma i bora u Srbiji, a to nisu uradili. Nisu nam se odazvali, ali ćemo se mi odazvati njima, pošto nas Jadar zvucima Marša na Drinu zove u Beograd. Ili neće biti nas, ili neće biti rudnika - rekao je Đorđević.

Raw Photo (11) foto: Jelena Mišić Nakon prvih protesta protiv Rio Tinta koji su se dogodili 4. decembra, Petar Seratlić je dobio prijavu za organizaciju protesta. Međutim, on je oslobđen krivice i obratio se stotinama Nišlija ispred Gradske kuće.

Procesuiran sam zato što sam borio protiv kompanija koje rade protiv nas i nisam jedini koga sistem procesuira zbog toga što koristim svoja ustavom zagarantovana prava. Svi mi koji se borimo za našu zemlju izopšteni smo građani od strane vlasti koja dozvoljava stranim korporacijama da po jeftinoj i pristupačnoj ceni okupiraju našu zemlju, a šta je rudnik ako nije okupacija. Oni žele da eksploatišu naše rude i unište zemlju, mi im to nećemo dozvoliti. Vlastodršci će pokušati da me procesuiraju, hapse, pišu kazne, a to sve protivpravno. Institucije koje bi trebalo da rade svoje posao, staće na njihovu stranu, ali se mi možemo boriti protiv toga.

Okupljenima je poručio da ne smeju odustati i da su građani jedini koji se moraju pitati.

Raw Photo foto: Jelena Mišić Aktivista Danijel Dašić koji je takođe bio jedan od govornika sa sobom je doneo i balon u kome se nalazila mutna voda, za koju je tvrdio da će to biti ono što će svaki stanovnik Srbije dobiti od Rio Tinta u narednih 10 godina.

On je još jednom pomenuo da protiv Rio Tinta sudski proces vode države Australija, Papua Nova Gvineja i Madagarskar, dok kaže da Kanada razvija sudski proces zbog rudnika uranijuma.

Planirano je da se izradom tog rudnika uništi 2.000 hektara. To je Niš od Trošarine do Železničke stanice i od Pantelejske do crkve Svetog Nikole, to je prostor koji će u potpunosti biti uništen rudnikom jadarita oko Gornjih Nedeljica. Od jadarita i litijuma ćemo zaraditi 3 puta manje novca, nego što trenutno zapadna Srbija zarađuje od kupina, malina i ostalog voća - rekao je Dašić.

Raw Photo (8) foto: Jelena Mišić Okupljeni su u čast poginulih rudara u rudniku Soko kod Aleksinca od Gradske kuće protesno šetali do Delta Planeta, pored sedišta SNS-a u Ulici Vojvode Mišića, preko Crvenog pevca i Voždove ulice do Skupštine Grada Niša u Nikole Pašića.

Nišlije na ulicama pozdravljali su sugrađani sa terasa i uz uzvike “lopovi” i “Rio Tinto marš iz Srbije” završili protest.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Кокан

    16:06 // 11. 8. 2024.

    Браво Нишлије !
    Не само да бранимо чисту природу, него се боримо и за слободу окупљања и за истину.

    Низ медија блиских власти, (на пр ПОЛИТИКА) цело време је писао да смо издајници и страни плаћеници који спремају државни удар и убиство Вучића. Тужно и Огавно !

  • Gavrilo Milentijevic

    13:25 // 10. 8. 2024.

    Bio i kad sam video propale ds politicare otisao kuci. I ovo ce nam upropastiti jer je ovo za njih politicki plen, a ne borba protiv rudarenja.

  • BPetrović, dipl.zapl.ing.

    12:14 // 10. 8. 2024.

    Narod još nije dovoljno ODLUČAN za promene, kao mi 9. Marta.
    Pokušali smo, ali UDB -a j e bila nadmoćija.
    Srbijom vlada i danas u kotinuiyetu dakle od 1945.. - samo 79 godina.
    Srpski narod je slugeranjska kukavica, tako da ce i ovog puta Nihovpobediti UDB na čelu sa Vucicem.
    Njihov motiv za apsolutnom vlašću je MNOGO jači od želje jednog dela naroda da ne bude rudarenja u dolini Jadra.

    • rene

      17:36 // 10. 8. 2024.

      9 marta zapad nije pomagao opoziciji..5 oktobra jeste...A sada ?? nešto između verovatno..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: