Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 23. 7. 2024.

| Društvo

Nišliju godinama lečili od ušnog voska, privatni pregled ustanovio tumor

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
bolnica
Krivične prijave podneo protiv lekara za nesavesno lečenje; foto: Aleksandar Kostić

Nakon nekoliko godina “borbe” sa niškim lekarima da ga detaljno pregledaju i višegodišnjih bezuspešnih pokušaja da zakaže magnetnu rezonancu, 23-godišnjem Nišliji, kako kaže, nedavno je otkriven tumor. Navodi da bi komplikacije bile manje da je tumor pronađen odmah, ali i da je iz njegovog elektronskog kartona “misteriozno nestao” deo iz nalaza da je potrebno snimanje mozga. Dok je protiv svih lekara koji su ga do sada pregledali podneo krivične prijave za nesavesno lečenje, nadležne institucije i Ministarstvo zdravlja ćute, a iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kažu da nisu nadležni.

Problemi 23-godišnjeg N. P. počeli su kada je primetio da mu se levo uvo nekoliko puta dnevno zapuši i zuji, a ruke počinju da trnu. Ističe da je tada imao 16 godina i da su ubrzo nakon toga usledili i jaki napadi migrene.

Tada je, kaže, prvi put otišao kod lekara.

Prvo sam otišao u ORL u Dom zdravlja i dobio odgovor da je u pitanju cerumen, odnosno ušna mast. Nisam bio zadovoljan time, pa sam otišao nekoliko narednih puta u Dom zdravlja kod drugih lekara, ali nalaz je uvek bio isti. Nisu se setili da urade osnovne stvari poput audiometrije - započinje mladić.

Nezadovoljan rezultatima, zakazao je pregled u privatnoj klinici, gde je, kako kaže dobio isti nalaz u objašnjenje da mu je zategnut mišić na vratu zbog čega se zujanje u uvetu i javlja.

Zbog jakog napada migrene, 2023. godine otišao je u nišku Hitnu pomoć gde je u izveštaju neuorologa pisalo da je potrebna magnetna rezonanca kako bi se utvrdili učestali napadi migrena i zujanja u ušima.

Sa tim nalazom pokušavao je, kaže 23-godišnjak, nekoliko puta da zakaže magnetnu rezonacnu u niškom Kliničkom centru, ali nije uspeo nijednom. Pisao je, kaže, i Ministarstvu zdravlja i RFZO-u, ali odgovore nije dobio.

Iako je u pitanju nekancerogeni tumor koji jako sporo raste, ali raste prema uvetu na delu koji vodi ka mozgu u audiotornom kanalu. Tu prolaze tri kranijalna nerva, za sluh, balans i taj deo lica. Tumor vrši pritisak na mozak i nerve. Tumor će morati da se otkloni, ali pošto je 2 cm, sasvim je realno da ću posle operacije izgubiti sluh i imati facijalis sa leve strane, ali i problem sa balansom - kaže Nišlija.

Međutim, u periodu od kada je dobio izveštaj iz Hitne pomoći do odlaska u privatnu kliniku, ovaj Nišlija kaže je neko izmenio njegov elektronski karton i izbrisao deo u kome se traži magnetna rezonanca.

Pronašao sam taj nalaz preko E-uprave i taj deo da mi je potrebna magnetna rezonanca je uklonjen. Svaki doktor koji bi otvorio moj karton da vidi istoriju lečenja, nije mogao da vidi da je potrebna magnetna. Sada ne znam da li je to uklonjeno sada kada sam počeo da se žalim da me nisu lečili kako treba i zbog toga što sam za svakog lekara koji me je olako pregledao do sada krivične prijave za nesavesno lečenje. Poslao sam krivičnu prijavu i zbog toga što je neko promenio moje podatke u E-kartonu. Čuvam sve papire imam i pečat na nalazu na kome piše da je magnetna rezonanca potrebna - kaže 23-godišnjak.

23-godišnji N. P. tvrdi da je tumor uočen ranije, komplikacije bi bile manje i šansa da nakon operacije izgubi sluh bile bi manje, a dodaje da činjenica da tumor jako sporo raste i da je do sada narastao 2 cm, pokazuje da ga ima od 13 godine, što je kako kaže, trebalo da otkriju još tokom prvih pregleda.

Ovo što ja imam je jako retko, zove se akustični neurom. Razumem da doktori ORL-a vide mladu osobu od 18, 19 godina i prvobitno im ne bi palo na pamet da je nešto ozbiljno, ali mi je krivo što nisu zatražili dodatno ispitivanje. Ukoliko su sada sa uputa sklonili da je bila potrebna magnetna rezonanca, sklonili su ga zbog toga što su svesni da sam tumor imao svaki put kada sam tražio da me pregledaju - kaže on.

Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da zakaže magnegnetnu rezonancu, 29. aprila 2023. godine upitao je mejlom predstavnike Ministarstva zdravlja i RFZO-a na koji način to može da učini, ali odgovor nikada nije dobio.

Novinari Južnih vesti dobili su odgovor jedino iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da nisu nadležni, dok iz Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra nedelju dana nakon postavljenih pitanja i dalje ćute.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nepravda i samo nepravda

    14:25 // 25. 7. 2024.

    Nišlije moje drage uozbiljimo se krajnje je vreme došlo, lekari koji rade i primaju platu u KC ne mogu da primaju platu i u svojim privatnim ordinacijama to je zaista nepravedno pre svega PREMA LEKARIMA I MED SESTRAMA koji nisu imali vezu da se zaposle u državnom KC ne mogu oni da primaju dve plate a neko nijednu humanisti šalju pacijente na preglede u svoje privatne firme gde to ima!

  • Ја

    22:33 // 24. 7. 2024.

    Магнетна резонанца ха ха покушавам бећ 2 године да закажем

  • Matovic Snezana

    16:46 // 24. 7. 2024.

    I moju drugaricu leče od išijasa a ono karcinom L4 i to je privatno morala ići jer nedaju uput za magnet. I ko je kriv prav za lečenje malo vremena

    • Boris

      12:48 // 25. 7. 2024.

      Podneti tuzbe protiv doktora koji nisu hteli da upute na magnet.Isto i protiv UKC podici krivicnu prijavu.Ili dok nekom ne padne mrak pa po mozgu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: