Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 23. 9. 2024.

| Društvo

Novo obećanje - Tvrđavska pijaca izmestiće se u "Jastrebac", a centar Niša postati pešačka zona

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 3 foto todorović
"Osvežavaju" se vozni parkovi matičara, komunalne i građevinske inspekcije; foto: JV / Tamara Todorović

Zatvaranje ulica u centru Niša, od suda do džamije, i izmeštanje Tvrđavske pijace iz centra grada, planovi su koje godinama najavljuju nadležni. Novo obećanje dao je i novi gradski većnik Ivan Grmuša koji kaže da će pijaca "otići" u krug nekadašnje fabrike Jastrebac, a da će ulice u centru biti zatvorene kada se izmesti pruga.

Trg kralja Milana Niš foto: Tamara Radovanović Tridesetogodišnji plan da se deo oko Trga kralja Milana pretvori u pešačku zonu koja bi se prostirala od suda do džamije, aktuelizovala je i nova vlast u Nišu. Gradski većnik Ivan Grmuša ponovo je najavio zatvaranje dela Voždove i ulice Milojka Lešjanina.

Imamo u planu zatvaranje ulica od dela gde je Džamija do Suda. Međutim, da bi došlo do realizacije takvog projekta potrebno je izgraditi Južni bulevar, pa je nakon izgradnje moguće uraditi takve stvari - kaže Grmuša.

Preduslov za izgradnju novog bulevara je železnička obilaznica i izmeštanje pruge iz centra Niša, što se takođe decenijama najavljuje. Radovi su počeli u julu, a novi gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović je u svom ekspozeu rekao da će “izmeštanje pruge iz srca Niša biće stvarnost do kraja četvorogodišnjeg mandata”.

đuke dinić foto: Sonja Vidojković Dok deo oko Trga kralja Milana čeka, nadležni su prostor oko Beogradske kapije niške Tvrđave pretvorili u pešačku zonu, a deo ulice Đuke Dinić postala je prva integrisana ulica u Nišu. U toj ulici ubuduće, prednost će imati pešaci i biciklisti, a vozila će smeti da se kreću brzinom do 10 kilometara na sat. Još će takvih ulica biti u Nišu, najavljuje Ivan Grmuša, a prva na redu je popularna "Hipi dolina".

Za sada je samo deo ulice Đuke Dinić zona usporenog saobraćaja, a gradski većnik najavljuje da bi takva mogla da bude cela ulica, ako se Tvrđavska pijaca izmesti.

Preduslov da se pijaca izmesti je izgradnja nove gradske pijace koja je predviđena na prostoru gde je nekada bila fabrika Jastrebac. Kada dođe do realizacije tog projekta, odnosno izgradnje pijace na tom prostoru, onda možemo da razmišljamo da se pijaca izmesti iz grada - najavljuje Ivan Grmuša.

Izmeštanje pijace, a sa njom i autobuske stanice, stara je ideja u Nišu. Obećavalo se da će one biti negde na teritoriji Opštine Crveni Krst, a bivša gradonačelnica Dragana Sotirovski kao njihovu lokaciju navodila je novo niško naselje Ardija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Budući urbanista

    21:32 // 24. 9. 2024.

    Iskopati Metro ispod celog Niša da bi iznad ceo grad bila pešačka zona! Pijacu premaštamo ispod Tvrđave!

  • Realno

    20:32 // 24. 9. 2024.

    Pa ko ce ici na tu pijacu tada? Samo oni iz Komrena i niko vise. Ne pada mi na pamet da odem dalje od ove lokacije i to kad sam samo nekim poslom u centru.

  • Goran Todorović

    18:44 // 24. 9. 2024.

    Ludilu nema kraja. Gde da bude pijaca i stanica nego u centru
    Tvrđava je za šetanje. Kome smeta pijaca. Sotirka unakazi grad,šta treba,da ličimo na beograd,gde idioti uništiše stanicu i napraviše ono ruglo. Referendum građana prvo,pa ako većina,onda i struka. Svako ko dođe,svet od njega počinje. Aman više

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: