Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:36, 26. 9. 2024.

| Društvo

Novo obećanje radnicima propalih firmi - gradonačelnik Niša najavljuje isplatu preko 2 milijarde dinara

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Dragoslav Pavlović
Ne precizira kako će tačno nabaviti novac; foto: Tamara Radovanović

Oko 6.000 radnika propalih niških firmi, od kojih neki decenijama čekaju isplatu zaostalih zarada, dobiće u naredne četiri godine taj novac ako odluka bude usvojena na Skupštini Niša, najavljuje gradonačelnik Dragoslav Pavlović. Kaže da je ukupan iznos preko 2 milijarde dinara, a da će prva rata biti isplaćena novembra. Novac će biti izdvojen iz gradske kase, ali odakle tačno - Pavlović ne precizira.

Godinama unazad, nezadovoljni radnici firmi u stečaju i onih preduzeća u kojima je stečajni postupak završen, a kojih je ukupno 57, štrajkuju petkom ispred Gradske kuće u Nišu. Reakcije vlasti bile su različite - od ignorisanja i izbegavanja susreta, preko obećanja, do prebacivanja nadležnosti.

protest štrajk Godinama protestuju ispred Gradske kuće; foto: Tamara Radovanović Rešenje njihovog problema obećavao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prepreka je, između ostalog, bila to što Grad Niš prema zakonu ne može da isplati taj novac. Na pitanje kako je Grad sada, ipak, nadležan, Pavlović odgovara - “promenila se zakonska forma”.

Grad Niš sada jeste u mogućnosti da prihvati zaostala dugovanja. Grad kao entitet kome je osnivač Republika Srbija i Republika Srbija mogu to da prihvate. Odluka Grada Niša je osnov na kome će se bazirati isplata jer je reč o građanima Niša i preduzećima koja se nalaze u Nišu - navodi gradonačelnik.

Novac će u četiri rate biti isplaćen u naredne četiri godine, dodaje on. Ukupan iznos je 2.113.442.963 dinara, a deo za isplatu prve rate biće obezbeđen rebalansom budžeta, iz onih pozicija koje nisu realizovane, ističe Pavlović.

Trebalo je da prvo pronađemo ono što nije u potpunosti iskorišćeno, gde postoje mogućnosti i da ih preselimo na nove pozicije. Sa velikom pažnjom ću raditi na tome koliko sredstava ostavljamo kojoj poziciji i za 2025. Kada izađem i kažem da nešto može, to znači da sam matematički sagledao sa svih aspekata da li može i video da može - kaže on.

Međutim, koje će tačno pozicije biti umanjene - ne precizira i novinarima poručuje da će to moći da vide kada se rebalans budžeta nađe na dnevnom redu Skupštine Niša.

Da bi se sve to realizovalo, mora biti izglasano na Skupštini. Zato molim sve ljude dobre volje koji učestvuju u Skupštini, sve političke grupacije, sve stranke i opcije koje će glasati na predstojećoj sednici, da glasaju za. To nije političko pitanje, ni pitanje bilo kakve druge prirode, već rešavanje dugogodišnjih problema naših Nišlija, koji su proistekli od nepravde i koje niko godinama i decenijama nije mogao da reši - poručuje Pavlović.

Da bi sve to saopštio i da bi odbornike vlasti i opozicije pozvao da glasaju za predlog, sazvao je “hitnu” konferenciju za medije, ali su novinari ostali bez obrazloženja zbog čega je ona tačno hitna pošto predlog rebalansa još nije ni objavljen jer vremena za sva pitanja gradonačelnik nije imao.


Radnici će morati da se prijave za isplatu

Sednica Skupština Niša Odbornici će odlučivati o predlogu; foto: Tamara Radovanović Ako odbornici niške Skupštine izglasaju predlog, radnici propalih firmi moraće najpre da se prijave i zahtevom potraže isplatu, a zatim i da potpišu sporazum sa Gradom.

Potpisivanjem tog sporazuma treba da se obavežu da će povući sudske postupke u vezi sa ovim problemom i da neće dalje tužiti Grad, kaže gradonačelnik.

Dodaje da će, u tom slučaju, prva rata biti isplaćena u novembru ove, a druga u prvoj polovini naredne godine.

Pošto je bilo nekih isplata u prethodnim godinama, biće umanjen ukupan deo sredstava za onaj iznos za koji su lica isplaćena 2016. sa po 10.000 dinara u vidu socijalne pomoći i 2017. sa 21.300 dinara, takođe u vidu socijalne pomoći preko Centra za socijalni rad. Licima koja su te iznose dobila biće isplaćen ostatak duga - navodi Pavlović.

Za prijave će biti otvoreno više šaltera, dodaje on, a na sajtu Grada biće objavljen spisak sa imenima i prezimenima onih koji imaju pravo na isplatu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Buca

    19:39 // 27. 9. 2024.

    Koliko treba da budes glup pa da poverujes u ovo?

  • Laz

    12:21 // 27. 9. 2024.

    Covece, ne pricaj gluposti. Ovo nije obaveza grada, vec drzave. Kako te nije sramota, odakle ti pare?

  • Gradska uprava za imovinu

    11:15 // 27. 9. 2024.

    Pod hitno da reaguje tužilaštvo i pokrene istragu protiv Dragoslava Pavlovića! On najavljuje da će da izvrši krivično delo zloupotrebe službenog položaja i nanošenje štete budžetu grada Niša. Pavloviću, po kom osnovu je grad Niš nadležan za ove isplate? Osim toga, Pavloviću, nisi legalno izabran za gradonačelnika. Ajde odstupi više!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka otkopaju akvadukt. Sigurno ima bolju vodovodnu mrezu nego sto imamo mi danas.

Bumbar Čitalac

Tekst: Zatrpan rimski akvadukt u Nišu - "nalazišta čekaju bolja vremena"

Pronađite nas na: