Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 3. 10. 2024.

| Društvo

Novosađani savetuju južnjake kako da osnuju i razvijaju Omladinske centre

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
omladinski centar
Potpisan sporazum o saradnji; foto: Grad Niš

Mentorsku podršku Nišu, Vranju i Vladičinom Hanu u osnivanju, razvoju i daljem radu Omladinskih centara i klubova pružaće Omladinski savez udruženja OPENS iz Novog Sada. Stručnu pomoć Novosađani će davati južnjacima po uzoru na Omladinski centar u Novom Sadu koji postoji dvadesetak godina.

Učiteljski dom Učiteljski dom treba da postane Omladinski centar; foto: Media i reform centar Niš Sporazum o saradnji koji je OPENS-a potpisao sa 10 jedinica lokalne samouprave u Srbiji, među kojima su Niš, Vranje i Vladičin Han, označava početak mentorske podrške gradovima i opštinama u osnivanju Omladinskih centara i klubova.

Nišu je ovaj sporazum, kako su naveli iz Grada, bio neophodan za početak realizacije projekta izgradnje Omladinskog centra u Nišu, u prostoru nekadašnjeg Učiteljskog doma.

Početkom septembra, novi gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović i predstavnici Ministarstva turizma i omladine, najavili su da će rekonstrukcija Učiteljskog doma krenuti uskoro i da će Niš konačno dobiti Omladinski centar.

Više od dve godine nadležni najavljuju da će mladi dobiti svoj prostor u Nišu, izabrane su i firme koje će raditi rekonstrukciju, ali je tender neko vreme bio stopiran. Tek nedavno su se stekli uslovi za potpisivanje ugovora sa izvođačima, nakon čega bi trebalo da krenu radovi.

vranje panorama Mladi će dobiti prostor i u Vranju; foto: M. D. Stručnu pomoć OPENS će pružati i Vranju, koji takođe planira da u “Domu Kulture“ u centru grada otvori prostor koji će mladima pružiti mogućnosti za lični i socijalni razvoj, aktivno učešće u društvu, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i unapređenje mentalnog zdravlja.

Vladičin Han godinama ima Omladinski klub čije su prostorije pre par godina i adaptirane, a Novosađani će njih savetovati kako da se razvijaju i stvore uslove za kvalitetan razvoj mladih.

Saradnja između OPENS-a i gradova i opština iz cele Srbije je deo programa” Transformacija omladinske politike” koji finansira Vlada Srbije i koji ima za cilj unapređenje uslova za mlade u lokalnim zajednicama kroz uspostavljanje omladinskih prostora za njihov lični razvoj, kreativnost i aktivno učešće u društvu.

Mentorsku podršku pruža omladinski savez udruženja OPENS, po uzoru na Omladinski centar u Novom Sadu i imaju obavezu da pruže stručnu pomoć u svim fazama osnivanja i rada novih omladinskih prostora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Pa javili su lepo na tv da će da se izliva Dunav... samo niko ne 'aje od gradski oci.

Miljan Ž. Veselinović čitalac

Tekst: I drugi dan zbog poplave na Bulevaru Nemanjića nema vode

Pronađite nas na: