Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 10. 10. 2024.

| Društvo

O bušenju kraj Niške Banje - gradonačelnik kaže da nema mesta panici, opozicija traži referendum

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
busenje
foto: Apollo Minerals Limited

Nakon što se u javnosti podigla bura oko istraživanja bakra i srebra kraj Niške Banje i to u blizini vodoizvorišta Studena, opozicija je predložila da se o tome raspravlja na današnjoj sednici Grada Niša, ali je vlast to odbila. Iz opozicije traže javnu raspravu i lokalni referendum o ovom pitanju, dok gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović kaže da nema mesta panici i navodi da je izveštaj inspekcije Ministarstva rudarstva pokazuje da je sve urađeno po zakonu i da vodozahvat nije u opasnosti.

Odjeknula je vest prošle nedelje da je na prostoru kod niških sela Gornja Studena i Bancarevo, koje se nalaze na obroncima Suve planine, australijska kompanija Apolo Mineral Limited počela bušenje u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra. Kako bi se istraživanje zaustavilo i raspravljalo o tome, opoziciona odbornička grupa "Biramo Niš" je predložila da se na dnevni red doda upravo tačka koja bi se ticala ovog pitanja.

Međutim, to nije prihvaćeno. sednica foto: Tamara Radovanović

Vaš predlog za proširenje nije izrađen u skladu sa članom 116 Poslovnikom Skupštine Grada jer ne sadrži sve elemente propisane Poslovnikom. Nije izrađen u formi niti u roku - rekao je predsednik Skupštine Grada Niša Igor Novaković.

Odbornica Tamara Milenković Kerković tvrdi da je sve urađeno kako treba i da su smatrali da je ovo tema od interesa za sve građane.

Odbornička grupa je dala u roku od 3 dana pre sednice i u formi koja je predviđena, predlog za proširenje dnevnog reda pod nazivom “Hitno zaustavljanje rudarsko geoloških radnji koji se obavljaju u blizini vodoizvorišta Studena i uvrđivanje odgovornosti pojedinaca i organa koji su omogućili obavljanje ovih radova”. Ovo što je predsednik Skupštine odbio da se ova tačka nađe na dnevnom redu govori o nedostatku sluha za javni interes - rekla je Kerković.

Za govornicom se o ovom pitanju oglasio gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović, koji je istakao da nema mesta panici i da kvalitet vode nije doveden u pitanje.

Građani Niša, prethodne tri godine koliko traju istražna bušenja na prostoru oko Gornje Studene piju zdravu pijaću vodu. Hemijske i mikrobiološke analize koje svakodnevno radi naš Vodovod pokazuju da ni u jednom trenutku nismo imali razlog za zabrinutost. Ne smemo da se okrećemo panici, a ovde mesta panici nema. A čula se i ta reč - rekao je Pavlović.

Pročitao je i izveštaj republičkog geološkog inspektora Ministarstva rudarstva i energetike koji je pre nekoliko dana izašao na teren kod lokacije Studene.

Upravo je stigao izveštaj inspektora koji su izašli na lice mesta na prostoru sela Gornja Studena i taj izveštaj je pokazao da su se istražni radovi na bušotinama završili. Da su te istražne bušotine zatvorene i da se dalje istražno bušenje neće raditi - rekao je Pavlović.

U izveštaju se navodi da je kompanija koja je istraživala sve radila u skladu sa datim odobrenjima datim od ministarstva i da je ukupni obim bušenja na 3 bušotine oko 600 metara.

Može se reći da izvršeno istražno bušenje sa 3 bušotine nalazi na oko 2 km vazdušnom linijom od vodoizvorišta Studena, van zone sanitarne zaštite. Izvorište je u krajnjem zapadnom delu istražnog prava u okviru prvog stepena sanitarne zaštite, samim tim ograđeno. Zone sanitarne zaštite se pružaju u pravcu grebena Suve planine i izlaze iz istražnog prostora. Dok se istražne bušotine se nalaze na desnoj strani obale reke Studene i nemaju nikakav uticaj na reku i izvorište - pročitao je Pavlović deo izveštaja.


Pavlović: Ne želim da vidim rudnik pored Niške Banje, ali...

dale Gradonačelnik kaže nema mesta panici; foto: Tamara RadovanovićGradonačelnik Niša je rekao da će trenutno gradsko rukovodstvo odgovorno odnositi prema pijaćoj vodi, ali da neće biti apriori za sprečavanje rudarenja u kontrolisanim uslovima, po svim parametrima zaštite životne sredine.

Odlučićemo zajedno sa građanima šta ćemo da radimo, nećemo odlučivati sami. I svim građanima u budućnosti biće transparentno otvoreno ono što bude dolazilo kao zahtev - rekao je Pavlović.

Kaže da ne bi voleo da kraj turističkog mesta kao što je Niška Banja ne bi voleo da vidi rudnik, ali da to može da se promeni.

U blizini Niške Banje ne bih voleo da vidim tako nešto jer je Niška banja turističko mesto i Suva planina je područje koje je zaštićena zona. Vodoizvorišta Krupac i Studena se nalaze u blizini. Ali ukoliko se nešto uradi tako da u skladu sa merama zaštite životne sredine i ukoliko je interes Grada Niša takav da postoji nešto što može da utiče da se poboljša kvalitet života, to će onda biti moj interes - rekao je Pavlović.


Opozicija - neka građani kažu šta misle o rudniku kraj Niša

opozicija Opozija predlaže referendum; foto: Tamara RadovanovićPredstavnici opozicije složni su u oceni da je o ovom temi trebalo da se raspravlja na sednici Skupštine, ali da je svakako potrebno da se odluke o mogućem otvaranju rudnika donose na referendumu.

Nišlije o ovome moraju da se pitaju. Hoće li oni uopšte ono do čega istraživanja mogu da dovedu, a to je rudnik kraj Niške Banje u području specijalnog rezervata Suva planine i tamo odakle Nišlije dobijaju najkvalitetniju vodu u Evropi. Voda je resurs grada Niša. Mi ćemo predložiti u narednom periodu i da grad napravi fabriku vode od koje će imati profit - rekla je Tamara Milenković Kerković.

Ističe da opozicija traži javnu raspravu na kojoj bi se govorili stručnjaci i predstavnici ministarstva, kao i da se pod hitno formira Komisija za zaštitu životne sredine.

Isto ističe i Dragan Milić koji napominje da je prvo potrebno uvesti zabranu na bilo kakvo ispitivanje i bušenje na teritoriji grada Niša.

Mi to možemo na Skupštini da donesemo odluku, a nakon toga da se raspiše referendum i ako građani Niša kažu da žele da bude rudnik u centru grada, pa neka bude - naveo je Milić.

U međuvremenu, niški ogranak Pokreta "Kreni-promeni" pokrenuo je peticiju sa zahtevom da se zabrane istražne radnje za potrebe rudarenja bakra i srebra u blizini Gornje Studene, koju je do sada potpisalo preko 18.000 građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M.D.

    17:12 // 10. 10. 2024.

    Ma uzalud priča kad mu niko ništa ne veruje.
    Ovo što je rekao nema nikakvu težinu.

  • Marko

    17:08 // 10. 10. 2024.

    Ma kakav referendum, nema kopanja i tacka!

  • Seljak

    16:22 // 10. 10. 2024.

    E moj Dragoslave, veruješ tamo nekoj inspekciji iz Ministarstva, koje je potpisalo sve dozvole za kopanje,prekopavanje i uništavanje srpskog roda i poroda.To je gomila korumpiranih apartčika, koje ne zanima ništa južno od Beograda. Srbija je preživela sve ratove,viruse i pljačkaše zahvaljujući srpskom selu i hvala Bogu, preživeće i ovaj pokušaj dugoročnog trovanja i otimanja vode, vazduha i njiva.

    • slavko

      17:34 // 10. 10. 2024.

      Ne veruje ni Dragoslav, ali je on poslusnik kao i svi njegovi, necu reci ameba ili neki drugi jednocelijski organizam!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mi Srbi smo, garant, pali s Marsa!

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: "Možda smo, ipak, pali na Zemlju?" - predavanje u Nišu

Pronađite nas na: