Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 11. 9. 2024.

| Društvo

Obnavlja se "Vila Toponica" u kojoj je bio zatvoren princ Đorđe Karađorđević

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
vila-toponica-2-foto-ms
Sređena fasada, krov i stolarija; foto: M. S.

Vila u Gornjoj Toponici kod Niša, koja je građena u prvoj polovini 20. veka, a u kojoj je 16 godina boravio princ Đorđe Karađorđević godinama unazad je propadala i bila urušena, da bi nedavno počela njena obnova. Direktor Specijalne bolnice "Gornja Toponica" Milan Stanojković kaže da je plan da se ona ponovo koristi, bude prostor za okupljanje umetnika, snimanje serija i filmova, a razmatraju i mogućnost da u njoj bude otvorena i stalna muzejska postavka.

toponica Vila je dugo propadala; foto: V. K.Izgradnja "Vile Toponica" počela je 1923. godine i to za smeštaj i hospitalizaciju princa Đorđa Karađorđevića, koji je 9. juna 1926. godine prinudno prevezen vozom iz Belja u Gornju Toponicu, gde ostaje do aprila 1941. godine.

Princ Đorđe je proveo jedan značajan period svog života, punih 16 godina, u toj vili u Toponici. Lečen je sa dijagnozom hronične psihoze, ali kasnije je vreme pokazalo da to nije bilo tačno, odnosno da nije bilo ispravno dijagnostifikovano. On je živeo bez ikakve terapije, kao čovek koji nema nikakav problem sa svojim mentalnim zdravljem do duboke starosti - kaže Stanojković.

Vila je godinama propadala i nije bila korišćena, a direktor Specijalne bolnice kaže da je nakon sređivanja bolničkih odeljenja, došao red da se i ona obnovi. Bolnica je uložila svoja sredstva u obnovu, a u pitanju je, kaže Stanojković, više miliona dinara. Samo za stolariju izdvojeno skoro 10 miliona dinara. vila-toponica-foto-ms Plan je da se vila otvori za javnost; foto: M. S.

U pitanju je temeljna rekonstrukcija jer je vila bila prilično urušena, ali je sve rađeno tako da se očuva njen probitni izgled. Obnovljena je fasada, postavljena nova stolarija, nov je krov. U fazi je sređivanja, radovi nisu još uvek gotovi. Za oko mesec dana se nadam da će sve biti gotovo. Nakon toga sledi unutrašnje sređivanje enterijera kako bi on bio u skladu sa vremenom u kome je vila nastala - objašnjava direktor.

Ističe da je ovaj objekat nije pod zaštitom kao spomenik od istorijskog značaja, ali da je činjenica da ima istorijski značaj, pa da im je namera da se ona možda uskoro i otvori za građane. vila foto: V. K.

Razmišljali smo i o tome da bude dostupno javnosti, tako da ćemo napraviti kontakt sa Narodnim muzejom u Nišu i videti da li postoji mogućnost da se u njoj postavi neka stalna postavka. Postoji čitava jedna soba sa predmetima koje je koristio princ Karađorđević, pisaća mašina, primerci Politike, fotografije i drugi predmeti - kaže Stanojković.

Plan je, ističe, da se vila koristi za obeležavanje važnih datuma, bolničke slave, kao i da se u njoj kao i ranije održavanju likovne kolonije, predstave i koncerti. Kao njen potencijal navodi i ambijent koji bio dobar za snimanje serija ili filmova.

Trebalo je da se snima deo serije "Senke nad Balkanom" u ovoj vili, jer se radnja i dešava u njoj, ali je vila bila toliko urušena, da to nije bilo moguće - ističe Stanojković.

Inače, vila je bila mesto zbivanja u romanu prvencu niškog pisca Branislava Jankovića O vukovima i senkama, kao i u romanu Princ i fantom Milana Vidojevića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Gavrilovic

    09:30 // 13. 9. 2024.

    A deco a za kuga gu spemate?

  • Tajanstveni Alan

    19:07 // 12. 9. 2024.

    @Rim- Obsjani, nama, glupima, sta je tu istorija? Jel, to, da je brat, izolovao brata, junaka i borca, da mu ne smeta dok vlada Srbijom! Jedan od sramnih delova istorije Srbije!

  • Misko

    04:32 // 12. 9. 2024.

    Neka se sredjuje vila za dva brata koji unistise Srbiju.

    • Gorandanjanovic

      12:49 // 12. 9. 2024.

      Kako te nije sramots da tako pises da li je tebi nesto sveto

    • Laza KG

      12:49 // 13. 9. 2024.

      Ta dva brata ne zaslužuju da ostatak života provedu u vili. Njima su neophodni prozori sa rešetkama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: