Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 31. 5. 2024.

| Društvo

Obnavlja se kotarnica "Krivi vir" u Nišu, u planu izgradnja pumpe koja će koristiti energiju iz Nišave

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
toplana-foto-ministartsvo
Radovima bi trebalo da se smanji emisija štetnih gasova; foto: Emilija Jovanović

U jednoj od velikih kotlarnica u Nišu "Krivi vir" u toku je rekonstrukcija koja obuhvata zamenu oba dimnjaka, gorionika i ugradnja novih sistema i opreme kojima će se smanjiti emisiju štetnih gasova iz ove toplane. Najavljena je i izgradnja toplotne pumpe koja će koristiti energiju vode iz reke Nišave.

Nakon što je grejna sezona i zvanično završena, u kotlarnici koja greje brojne Nišlije počeli su radovi čija je vrednost više od 2,2 miliona evra.

Radove je obišla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja je istakla da će do početka naredne grejne sezone Nišlije imati pouzdanije grejanje i čistiji vazduh, jer će se rehabilitacijom značajno smanjiti emisija štetnih gasova iz ove toplane.

toplana2ž-foto-ministartsvo Ministarka obišla kotlarnicu; foto: Emilija JovanovićProjektom je predviđeno da se stari gorionici zamene novim, da se ugrade kanali za recirkulaciju dimnih gasova, kao i utilizatori kojima bi se poboljšao stepen korisnosti kotlova, kao i zamena čeličnih dimnjaka koji su korodirali i potpuna automatizacija pogona.

Ministartka je najavila da će u toplanu u Nišu biti uloženo još 8,2 miliona evra u izgradnju toplotne pumpe voda-voda, snage 15 MW, koja će koristiti energiju vode iz reke Nišave.

Na ovaj način, energija iz obnovljivih izvora, iz reke Nišave, koristiće se za zagrevanje domova, čime će se smanjiti potrošnja gasa u kotlarnici „Krivi vir“ za približno 50 odsto što znači značajne uštede za energente i manji uticaj na životnu sredinu u Nišu. Više ćemo se oslanjati na sopstvene resurse, umesto na gas koji je uvozni energent, što doprinosi sigurnosti snabdevanja - istakla je Đedović Handanović.

Radove na kotlarnici i toplotnoj mreži u Nišu realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike kroz dva projekta u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Nemačkom razvojnom bankom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • D.o.o.

    14:01 // 1. 6. 2024.

    To realno kosta negde 500 000, ovo ostalo ce podele ove dubravke i ostali strucnjaci napredni

  • Mika 1

    22:00 // 31. 5. 2024.

    Dimnjake sam ja radio iz Montera 1999/2000. Što se tiče toplotne pumpe sa nišavskom vodom i uštede od 50%, nema veze s malim mozgom. Iz toplotne pumpe se može dobiti voda do pedesetak stepeni celokupnim protokom reke ali to nije ni 1/8 toplotnog kapaciteta Krivog vira. Za dalje konsultacije je 100 E po satu a za napredno znanje 300 zbog predznanja.

  • Vlada

    20:58 // 31. 5. 2024.

    Teške malverzacije su prisutne u toplani. Sve su stranački ljudi i veze nemaju s životom osim da botuju i da slušaju instrukcije nadležnih iz stranke

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: