Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 22. 8. 2024.

| Društvo

Od petka do nedelje "Dani šljive" u Blacu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
dani šljive
Manifestacija u Blacu traje od petka do nedelje; Foto: Lj. M.

Ovogodišnja 22. po redu manifestacija “Dani šljive” u Blacu održava se od 23. do 25. avgusta, a organizatori najavljuju tri dana ispunjena bogatim programom za sve uzraste. Manifestaciju će biti otvorena koncertom Teodore Džehverović, drugog dana na bini u centru grada izaći će Milica Pavlović dok će koncertom Nataše Bekvalac manifestacija biti završena u nedelju 25. avgusta. Blačani su za tri koncerta izdvojili preko 5 miliona dinara, ili 43.000 evra bez PDV-a.

Manifestacija u Blacu zvanično će biti otvorena sutra u podne, a već tokom dana zakazana su mnoga naučna predavanja iz oblasti poljoprivrede, prezentacija domaćih proizvoda sa akcentom na šljivu, trubači i vatromet planirani su za 20:30, a sat kasnije i koncert Teodore Džehverović.

Program se nastavlja u subotu od ranih jutarnjih sati sportskim aktivnostima, turnirima u rukometu i fudbalu, kao i šahu.

Nakon toga u centru grada biće izložena sajamska poljoprivredna mehanizacija, kao i suvenira iz domaće radinosti, a biće i takmičenje u pripremi tradicionalnih domaćih jela.

Večernji deo programa obeležiće tematske radionice za decu kao i nastupu folklornih društava iz Istočnog Sarajeva, Kruševca, Kupca i Blaca, a program će se završiti posle nastupa Milice Pavlović koja će na binu izaći u 21 sat.

Poslednjeg dana biće izložena sajamska mehanizacija i domaći proizvodi, a glavni deo završne manifestacije “Dana šljive” počeće u 20 sati kada se proglašavaju pobednici u svim takmičarskim kategorijama, dok će sat kasnije svoj koncert pred blačkom publikom imati i Nataša Bekvalac.

Inače, “Dani šljive” u Blacu već godinama privlače veliki broj posetilaca zahvaljujući raznovrsnom programu koji uključuje muzičke nastupe, izložbe, naučne skupove i mnogobrojne štandove sa lokalnim proizvodima.

U Blacu očekuju da se uloženi novac vrati kroz troškove koje posetioci iz cele Srbije i iz okruženja imaju tokom posete manifestaciji.

Ovo je naša prilika da pokažemo sve što Blace ima da ponudi - od gostoprimstva i kulture do kvaliteta naših poljoprivrednih proizvoda - kažu organizatori.

Pozivaju sve zainteresovane da dođu i uživaju u trodnevnoj manifestaciji koja slavi šljivu, jedan od najvažnijih proizvoda tog kraja sa oko 2,5 miliona stabala na svojoj teritoriji.


Berba šljive u toku, cena ispod očekivane

Uporedo sa organizacijom “Dana šljiva”, u Topličkom okrugu u toku je berba tog voća sorte “stenlej”, a otkupna cena koja je u početku bila oko 25, sada je smanjena na samo 18 dinara za kilogram, što je ispod svake cene i rentabilnosti za proizvodnju, a od prošlogodišnje otkupne cene je manja za desetak dinara.

To za voćare, kako tvrde, nije dovoljna cena ni da pokriju najosnovnije troškove proizvodnje, a epilog niske otkupne cene šljiva koja je već godinama u Toplici je sve veći broj neobrađenih zasada, pa će i ove godine većina roda, umesto na otkup, završiti u kazanima za rakiju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra Prokovic

    11:20 // 23. 8. 2024.

    U centru Blaca,devojcicu je napao pas lutalica. Vidim niko o tome ovde ne pise!

  • Robert Perić

    22:54 // 22. 8. 2024.

    Nekad beše dinar na dinar,danas tri na jedan dinar za njih

  • Torpedo

    18:42 // 22. 8. 2024.

    Tako je to, kad ti neko naredi, a za velike pare, da tezge i estradu pretvoris u kulturu! Cuti, mogli su mafijoze iz Beograda da vas odrape i za jos vece pare!

    • Mihajlo

      21:06 // 22. 8. 2024.

      "Veseli' se Srpski rode!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: