Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 29. 9. 2024.

| Društvo

Otvaranjem Instituta Konfucije kineska kultura bliža Nišlijama

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
kina
Institut Konfucije otvoren u Nišu; foto: Ivan Jovanović, Filozofski fakultet Niš

Besplatni kursevi kineskog jezika, stipendije za studijske boravke u Kini, upoznavanje kulture, tradicije i poslovnih navika, ali i unapređenje turizma donosi Institut Konfucije koji je nedavno otvoren na Filozofskom fakultetu u Nišu. Direktor Instituta i profesor na Filozofskom fakultetu Ivan Jovanović kaže da je to korak ka otvaranju katedre za sinologiju, odnosno studije kineskog jezika i kulture u Nišu.

1000019123 Direktor Instituta i profesor na Filozofskom fakultetu; foto: Ivan Jovanović, Filozofski fakultet Niš Nakon Beograda i Novog Sada, melodijom kineske citre i simboličnom podelom plišanih pandi studentima, nedavno su otvorene prostorije Instituta Konfucije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Prodekan za međunarodnu i međuinstitucionalnu saradnju i srpski direktor Instituta Ivan Jovanović navodi da će studenti imati različite mogućnosti.

Niški studenti će moći da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika i konkurišu za veliki broj stipendija koje nudi kineska vlada za studijske boravke u Kini gde će usavršavati jezik, upoznati se sa kulturom, tradicijom i kineskom civilizacijom. Zahvaljujući učenju kineskog jezika, pruža im se mogućnost da što lakše dođu do zaposlenja u mnogim kineskim kompanijama koje traže stručne kadrove u oblasti ljudskih resursa, elektronike, mašinstva, tehnologije - navodi Jovanović.

kina, filozofski Svečano otvaranje; foto: Ivan Jovanović, Filozofski fakultet Niš Još 2022. godine počeli su pregovori o otvaranju Instituta Konfucije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu u saradnji sa kineskim Univerzitetom Điangsu, na predlog Uprave Filozofskog fakulteta i uz posredovanje određenog broja srpskih profesora koji rade na partnerskom Univerzitetu u Kini.

Nakon zvanične posete Univerzitetu Điangsu i Kineske fondaciju za obrazovanje u Pekingu septembra 2023. godine dekanici Filozofskog fakulteta u Nišu Natalija Jovanović i prodekanu Ivan Jovanović zvanično je uručena licenca za rad tokom godišnjeg Kongresa svih Konfucijevih instituta u svetu.

Nakon toga, krenuli smo adaptacijom prostora i kupovinom neophodne opreme i nastavnih sredstava za početak kurseva kineskog jezika. Sredstva je obezbedila kineska Vlada - kaže Jovanović.

Upis na kurseve kineskog jezika je u toku i do sada se prijavilo preko 100 studenata i srednjoškolaca. Oni imaju obavezu da tokom kursa posete kineske kompanije kako bi se upoznali sa korporativnom kulturom i poslovnim mogućnostima, a učestvuju i u organizaciji mnogih događaja koji imaju za cilj promociju kineskog jezika i kulture.


Naredni korak - studije kineskog jezika i kulture

1000019120 Studenti zainteresovani; foto: Ivan Jovanović, Filozofski fakultet Niš Uprava Filozofskog fakulteta radi na kreiranju novih studijskih programa i u planu je otvaranje katedre za sinologiju, odnosno studije kineskog jezika i kulture.

Zahvaljujući postojanju Instituta Konfucije, došlo se na ideju o osnivanju Departmana za Sineologiju koju bismo realizovali sa Univerzitetom Điangsu koji je spreman da nam o svom trošku pošalje svoje nastavnike i lektore. Naravno, put do realizacije jedne takve ideje nije lak jer smo u obavezi da ga akreditujemo kod Nacionalnog tela za akreditaciju Republike Srbije, što podrazumeva strogo poštovanje propisanih standarda i obezbeđivanje jednog dela domaćeg nastavnog kadra iz oblasti Sineologije. U ovom trenutku ne mogu reći sa sigurnošću kada ćemo zvanično krenuti u ovaj obrazovni projekat, ali ćemo sa priprema početi ubrzo - najavljuje Ivan Jovanović.

1000019113 Jezik i kultura; foto: Ivan Jovanović, Filozofski fakultet Niš Očekuje se dolazak dva nova kineska lektora koja će držati časove kineskog jezika u Gimnaziji " Bora Stanković " u Boru koja uvodi kineski kao treći izborni jezik. Ambasada Republike Kine u Srbiji donirala je veliki broj kineskih knjiga, a kineske kompanije su za potrebe učenja jezika, obezbedile dodatni nastavni materijal i nastavne metode.

Filozofski fakultet planira da kurseve kineskog jezika ponudi i osnovnim školama.

Kineska kultura je sada “na dohvat ruke” Nišlijama, a profesor smatra da će osim za studente, Institut Konfucije imaće veliki značaj i za Niš.

1000019114 Preko 100 studenata i srednjoškolaca se već prijavilo; foto: Ivan Jovanović, Filozofski fakultet Niš Grad Niš će moći, kroz različite projekte, da unapredi turističku delatnost, da se poveže sa mnogim kineskim gradovima i uspostavi kontakte sa kineskim kompanijama koje žele da ulažu i da se profilišu u ovom delu Srbije. Iz godine u godinu broj kineskih turista raste i mi ćemo pomoći da ih bude još više i da na pravi način promovišemo naš grad i čitavu regiju južne i jugoistočne Srbije - kaže Ivan Jovanović.

Zainteresovani za kinesku kulturu već sada mogu da se prijave, jer je otvoren poziv za pohađanje besplatnih kurseva kineskog jezika za sve nivoe znanja. Prijava se vrši preko elektronskog formulara i društvenih mreža, a moguće je i učenje na daljinu uz pomoć aplikacije TaoLi i konsultacija sa nastavnicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    13:59 // 29. 9. 2024.

    Зоран Васиљевић, zato sto tom istočnom svetu nikad nismo niti pripadamo. Mi pripadamo evropskoj kulturi, sviđalo se to nekom ili ne.

  • Miki

    12:39 // 29. 9. 2024.

    Bravo, Kina je buducnost. Sve su stekli radom i mudrom politikom a ne ratovima, genocidom i pljackom kao Zapad. Ovi ovde germanofili sto ih kritikuju bolje da se svaki dan zahvaljuju Bogu sto Kinezi nemaju zapadni mentalitet jer nas ne bi bilo.

    • hm

      13:41 // 29. 9. 2024.

      Tako je. Vidi se da poznajes istoriju.

      Pozdravili te studenti sa Tjenanmena.

  • Marko

    10:58 // 29. 9. 2024.

    imaćemo veliki problem kada se ovi jos malo odomace...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: