Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 14. 9. 2022.

| Društvo

Otvorena spomen-soba kosmetskim žrtvama u Nišu

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
spomen-soba
Prostorije u samom centru grada; foto: J. M.

Udruženje porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, koje vodi Simo Spasić, otvorilo je danas Spomen-sobu "Kosmetske žrtve – junaci otadžbine – heroji Košara" u Voždovoj ulici u Nišu. Prostorija je posvećena kosmetskim žrtvama, a mogu da je posete svi građani.

Udruženje je dobilo prostorije od Grada još maja prošle godine, a vrata su otvorena nakon skoro godinu i po dana. Zastupnica Udruženja Snežana Zdravković je istakla da je spomen-soba dostupna za porodice žrtava, građane Niša i jugoistočne Srbije, ali i za sve ostale koji žele da pogledaju ljude koji su dali živote za svoju zemlju.

Ovde su slike žrtava civila, vojnika i policajaca kidnopavanih i ubijenih od 1998. godine, 1999, 2000, 2004, 2014. godine na Kosovu i Metohiji od strane terorističke UČK i NATO. Slike nekada kažu više od reči, slike će reći ono što mi hoćemo da kažemo i one govore istinu, a istina je da našim najbližima počinjen zločin. Mi porodice žrtava čekamo pravdu više od četvrt veka, nama izgleda kao da su se ti zločini juče desili - rekla je Zdravkovićeva.

U spomen-sobi se nalazi oko 2.500 fotografija, a general Bratislav Dikić je istakao da su one tu da podsete sve građane na heroje. spomen-soba Posvećena kosmetskim žrtvama; foto: J. M.

Mnogo znači ova prostorija za nas borce, da ne zaboravimo ove naše kolege. Naša deca moraju da se stalno podsećaju da postoje ovi ljudi, da dođu da vide koji su to ljudi koji su dali svoje živote da bi mi nastavili da živimo u našoj Srbiji - rekao je on.

Podsetimo, još maja prošle godine gradonačelnica Dragana Sotirovski je saopštila da će Udruženje dobiti kancelariju u centru gradu, a usledile su brojne reakcije građana ne zbog samog Udruženja, već predsednika Sime Spasića, koji je pred sudom u Nišu bio osuđen zbog silovanja bivše supruge.

Lokal je dat u zakup, kako je pisao CINS, bez javnog nadmetanja i po povlašćenoj ceni od oko 100 evra mesečno.

Kancelarija je bila godinu i po dana zaključana i prašnjava, a Spasić je kao razlog nedavno naveo preseljenje drugih prostorija u Beogradu i sređivanje. Na pitanje novinarke da li su u međuvremenu plaćali zakup u Nišu, Spasić je rekao da nije humano.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    07:48 // 15. 9. 2022.

    Osudjeni ratni zlocinac sedeo u skupstini,ne skida se sa tv,osudjeni silovatelj brine o civilnim zrtvama rata,poginulim vojnicima i policajcima...Quo vadis Srbijo???Ima li ovo vise smisla sta se dogadja u ovih naprednih 10 godina zlatnog doba...

  • SAM BIO U DISTRIBUCIJA

    07:06 // 15. 9. 2022.

    tamo je

  • Jo

    23:31 // 14. 9. 2022.

    Ovo je spomen-lokal,kakva soba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Aleksinčanin čitao "Vodič kroz galaksiju za autostopere" pa je zato povezao 42 migranta.

Qgo čitalac

Tekst: Aleksinčanin prevozio 42 migranta u kamionu

Pronađite nas na: