Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 12. 1. 2022.

| Društvo

Pacijentima sa multipla sklerozom kasni terapija, iz UKC Niš kažu svi lekovi stigli ili stižu

Autor:T. Tasić, Lj. MitićIzvor:Južne vesti
ukcnis-zima-foto-ttodorovic
Oboleli zabrinuti da im se zbog kašnjenja ne pogorša stanje; foto: JV/T. T.

Iako je terapiju koja uključuje lek "korpos" trebalo da prime u decembru, pacijenti u gradovima na jugu Srbije koji boluju od multipla skleroze još je nisu dobili jer, kako kažu, tog leka nema u Univerzitetskom kliničkom centru Niš. Direktor te ustanove Zoran Perišić ističe da su pre nedelju dana potpisani ugovori sa svim dobavljačima za sve lekove i da je "dobar deo" stigao, kao i da očekuju i druge da stignu u apoteku Kliničkog.

Lek "korpos" čiji je fabrički naziv "ocrevus" kao terapija je trebalo da se da pacijentima još decembra, a kako kaže predsednica udruženja MS platforma Ivana Bogdanović, na jugu Srbije to nije učinjeno jer ga nije bilo u Kliničkom centru Niš.

Zbog kašnjenja terapije navodi da se pacijenti plaše da će se takve stvari ponavljati i u budućnosti i da će im izostajati terapija.

Ceo problem je nastao zato što taj lek je trebalo da bude podeljen u decembru i došlo je do izvesnog kašnjenja, ne samo kod tog leka, nego i kod drugih lekova za multipla sklerozu. Isto je bilo pre jedno tri meseca za lek "interferon", isto je kasnio oko mesec i nešto dana, i onda su pacijenti s razlogom nezadovoljni, jer ne dobijaju nikakav odgovor i to je takva situacija samo u Kliničkom centru Niš. Sigurno da postoji neki problem sa snabdevanjem i da ne znamo koji je to razlog - kaže Bogdanovićeva.

Zato što terapija kasni zabrinuti su i pacijenti iz Vranja i Prokuplja, a jedan od članova porodice kaže da u takvim slučajevima može da dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja.

To znači pogoršanje zdravstvenog stanja, jer ne prime terapiju na vreme. Ona će da dođe, neće njima da bude ukinuta, ali dva meseca će da kasni terapija. Ljudima se pogoršava zdravstveno stanje zbog toga - navodi član porodice.

Dodaje da ovo nije prvi put da kasne lekovi u niškom Kliničkom centru, pa sumnja da postoji zastoja između dobavljača i te ustanove. S druge strane, direktor Zoran Perišić navodi da su naručili sve lekove i da su neki već i stigli i da je moguće da je među njima i "korpos".

4. januara su potpisani ugovori sa svim dobavljačima sa naše strane i upućeni su, pošto sa novom godinom počinje i novi ciklus snabdevanja, i poslati su svim dobavljačima na dalju proceduru. Sa naše strane je učinjeno sve da se lekovi obezbede, ne samo za multipla sklerozu nego i citostatici i lekovi sa C liste i tako dalje. Proces nabavke je pokrenut, dobar deo lekova je stigao, a da li je sa svih strana stigao odgovor i da li su sa svih strana stigli lekovi, zaista pojedinačno ne znam - kaže Perišić.

Nije komentarisao to što se pacijenti žale da im terapija kasni mesec dana, već je govorio o prošloj godini i istakao da nije bilo nestašica i da je samo sporadično bilo zastoja zbog uvoza određenih lekova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vox

    11:41 // 6. 2. 2022.

    Evo i u NS-u javili da nema planirane podele leka u KCV. Sav dosadasnji trud moze da padne u vodu ako se ovako prekida... O boze, koji cirkus!

  • PERA PERIC

    19:48 // 12. 1. 2022.

    PA POSTO SU PODIGLI CENU ULAZA KOLIMA U KLINICKI CENTAR 1000.DIN MESECNO,VALJDA CE SKUPITI NOVAC ZA NEOPHODNE LEKOVE.

  • Miloš Stanković

    16:33 // 12. 1. 2022.

    Danas na onkologiji, pacijenti nisu mogli da prime hemioterapiju, jer lek koji primaju a koji se zove Taxol nije stigao. Onkološke pacijente su vraćali kući, uz napomenu da se informišu kada stiže lek. Sramota!!!

    • Marijana

      19:04 // 12. 1. 2022.

      Da. Nema ni Herceptina, ne znaju kada ce stici!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: