Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 28. 10. 2024.

| Društvo

Parastos u Potočiću kod Prokuplja za pale heroje Toplice

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
spomen-česma
Spomen-česma sa imenima 119 učesnika ratova iz sela Potočić; Foto: Lj. M.

Od 2020. godine, kada je sagrađena spomen-česma u selu Potočić kod Prokuplja, svake godine se održava parastos nastradalima u Prvom, Drugom i ratu tokom NATO agresije 1999. godine, a ove godine sećanje na pretke koji su dali svoje živote za slobodu zemlje održaće se u četvrtak, 31. oktobra u 12 sati.

Parastos kod spomen-česme na kojoj je ugravirano 119 imena boraca iz tog kraja u ratovima od 1912 - 1999. i ove godine biće održan u prisustvu predstavnika crkve, meštana, SUBNOR-a i poštovalaca.

Ovde su upisana imena naših komšija, rođaka, prijatelja kao znak zahvalnosti za sve što su uradili i žrtvovali, ali i znak sećanja za buduće naraštaje. U slavnu istoriju Toplice upisana su imena i žitelja ovog kraja koji su se borili za slobodu ne samo svojih ognjišta, već i čitave Srbije od 1912. do poslednjeg rata 1999. godine - rekao je Ratomir Timotijević - Tim, koji je i najzaslužniji za izgradnju spomen-česme u selu.

Podseća da je tokom 2020. godine postojeća česma u selu renovirana i nadograđena spomenikom koji na vrhu ima krst i ikonu Svetog Jovana, a delo je prokupačkog akademskog vajara Čedomira Ristića.

Crvene granitne ploče na spomeniku su odabrane kao simbol prolivene krvi za slobodu svoje zemlje, a na spomeniku je izgraviran grb Kraljevine Srbije, zvezda petokraka i biljka srpska ramonda kao simbol mira i pomirenja. Želja nam je bila da pomirim istoriju i veru u ovom kraju, četnike, partizane, ateiste, vernike koji su ginuli za slobodu - tvrdi Timotijević.

Selo Potočić se nalazi na 9 kilometara od Prokuplja u blizini državnog puta Prokuplje - Kuršumlija. Prostire se na površini od oko 512 hektara, a po poslednjem popisu ima oko 300 stanovnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: