Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 25. 6. 2024.

| Društvo

"Parking servis" nije obezbedio besplatna mesta za osobe sa invaliditetom u garaži "Ambasador"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Gažara Ambasador (3)
Nema table, nema oznake, a parking osobama sa invalidetima naplaćuju; foto: Nikola Đukić

Osobe sa invaliditetom imaju pravo da parkiraju besplatno u javnim garažama, ali jednoj Nišlijki upravo to pravo je uskraćeno u garaži "Ambasador". Iako Zakon o javnim parkiralištima nalaže da svaki javni parking ili garaža ima obezbeđena mesta za osobe sa invaliditetom, u garaži "Ambasador" u centru Niša to ne postoji, već svi plaćaju parking. Osim što se naplaćuje parking, kaže da ne postoji ni tabla na ulazu koja bi ih upozorila na to.

Svake godine osobe sa invaliditetom na čije ime su registrovani automobili obnavljaju rešenje o besplatnom parkiranju u Nišu. To rešenje, kako kaže Nišlijka, potrebno je postaviti tako da radnici Parking servisa mogu da ga jasno uoče, i da, ukoliko se nalaze na mestu koje je označeno za osobe sa invaliditetom, parking neće platiti.

449063721_357322123764892_412373859731683240_n foto: čitalac Ona ističe da isto pravilo važi i za javne garaže i da do sada nije imala problema u garažama kod Doma zdravlja i kod Narodnog pozorišta.

448882232_1242361760080113_3001386097804456660_n foto: čitalac Međutim, problem je, kako kaže, nastao u garaži kod tržnog centra Ambasador, gde su im radnici rekli da, bez obzira na rešenje o besplatnom parkiranju, u toj garaži parking plaćaju svi.

Ušli smo u garažu i nismo videli nijedno obeleženo mesto za osobe sa invaliditetom. Suprug je izašao iz automobila i otišao do radnika koga je upitao da li možemo da stanemo na bilo koje mesto, jer obeleženih nema. Dobio je odgovor da se i osobama sa invaliditetom naplaćuje parking i da je to jedina javna garaža u Nišu koja naplaćuje, kao i da nije do njega - započinje Nišlijka.

Gažara Ambasador (1) Nema table, nema oznake, a parking osobama sa invalidetima naplaćuju; foto: Nikola Đukić Navodi da su radnika upitali zašto nije postavljena tabla na kojoj bi pisalo da parking plaćaju svi, i tvrdi da su dobili odgovor da odluku o tome ne donosi on, već rukovodstvo Parking servisa, te da bi on lično imao probleme ukoliko bi samoinicijativno postavio tablu.

Izašli smo iz garaže kroz nekoliko minuta, koliko je trajao razgovor sa radnikom, i platili punu cenu sata od 100 dinara. Naravno, nije problem u tome što smo dali novac, već je problem u tome što su im toliko puna usta da rade sve da nam olakšaju život i kretanje, a realnost nam uvek pokaže koliko to nije tačno. Na računu koji su nam izdali piše da ne odgovaraju za bilo koja oštećenja ili krađe, pa ih pitam šta naplaćuju onda - kaže ona.

Gažara Ambasador (2) Nema table, nema oznake, a parking osobama sa invalidetima naplaćuju; foto: Nikola Đukić Pored toga što, kako kaže, brine da li će im neko ko nije osoba sa invaliditetom zauzeti parking mesta, kojih nema dovoljno u Nišu, kao i to da li će im ulaz u svim gradskim ustanovama biti dostupan, Nišlijka kaže da sada moraju da brinu da li će, i pored rešenja o besplatnom parkiranju, to pravo moći da koriste.

Zakonom o javnim parkiralištima, određeno je da su lokalne samouprave dužne da odrede parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom u zavisnosti od kapaciteta parkinga.

Pitanja zašto je javna garaža Ambasador jedina u Nišu koja naplaćuje parking osobama sa invaliditetom, ali i zašto ne postoji jasna oznaka na ulazu u garažu, novinari Južnih vesti poslali su rukovodstvu niškog Parking servisa. Međutim, odgovora, tradicionalno, nije bilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Toroedo

    20:34 // 25. 6. 2024.

    Sta je ovde cudno? Maslo Templarke i Guske, unistitelja Nisa. Nema to ni sram, ni stid, ni moral.

  • Pera No.1

    15:44 // 25. 6. 2024.

    Tu firmu pod hitno treba ugasiti to je prvenstveno stvorena za uhlebljenje 80% neradnika,partiskih poslusnika
    Sta su oni napravili ulozili u grad da imaju pravo da naplacuju parking,to smo sve mi gradjani napravili,potrose kilo farbu na obelezavanje i otimaju milione na tu glupost
    Napravite svoj parking,kupite svoje zemljiste i naplacujte koliko hoceteb
    Ko ukine naplatu,na svim izborima dobija !!

  • dack

    11:03 // 25. 6. 2024.

    To nije novina .Prošle godine sam.im se obratio sa tim pitanjem i odgovor je NEMA .
    Tažio 2 puta obeležavanje ,a drugi put iz gradske kuće ni odgovor

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: