Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 1. 6. 2015.

| Društvo

Pešačio 3 dana da oda počast Sinđeliću

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Pesak-Obidjanovic.jpg
Pešačio je i 20 dana do Holandara (foto: B92)

Među onima koji su na 206. godišnjicu jedne od najvažnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku došli na Čegar kod Niša da odaju počast poginulima je 62-godišnji Dušan Obiđanović koji je na svečanost došao pešice iz oko 150 kilometara dalekog Sinđelićevog sela Grabovac.

Obidjanovic-Obidjanovic "Stevan Sinđelić je prvi, a ja drugi ko je došao ovde peške" (foto: B92)I baš kao što je čuveni resavski vojvoda činio kada je polazio u bojeve, ovaj avanturista iz Svilajnca pred put je dao zakletvu u kapelici nadomak Sinđelićeve kuće.

Tri dana pešačenja - četvrtak, petak, subota. Putem junaka kroz planine prevalio sam oko 150 kilometara i stigao na svečanu proslavu. Kako kažu drugi, ja to ne znam, Stevan Sinđelić je prvi, a ja drugi ko je došao ovde peške - rekao je Obiđanović juče na Čegru.

Pošto se bavi sportom i pešači, planinari i vodi karate klubove, ovoliki put mu, kaže, nije pričinio napor. Često je i na hodočašćima.

Nema manastira u Srbiji gde nisam prošao peške, do Hilandara sam hodao 20 dana, nizale su se i Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, nešto i u inat bombama. Ranije sam to radio sam, a sada su se ponudili sponzori, prijatelji i porodica Stevana Sinđelića da pomognu sa malo hrane tako da sam s njima ostvario i da budem u društvu - priča Obiđanović.

Ne smeta mu ni što je ušao u sedmu deceniju života. Zdravlje, kaže, služi dobro,

Što sam stariji, to sam bolji, kao i vino. Svaki dan trčim 20 kilometara, svake subote imam planinarske trke, da nemam žuljeve trčao bih i ovaj polumaraton u Nišu. Zdravlje me služi zato što se bavim sportom, krv sam dao tačno 100 puta - kaže ovaj čovek.

Cegar-Obidjanovic Bavi se planinarenjem, trčanjem, pešačenjem i karateom (foto: B92)Dodaje da je osim sporta važno i voleti prirodu, životinje i ljude. Već planira sledeći podvig.

Na svečanosti je sa ostalima koji su došli da vojsci odaju počast prepričavalo Sinđelićev podvig.  Ovaj vojvoda je, nakon što je uvideo da je nemoguće pobediti brojčano jaču tursku vojsku, iz kubure pucao u magacin baruta. U eksploziji su poginuli srpski vojnici, ali i mnogo turskih.

I pored poraza srpske vojske na brdu Čegar, žrtva koju je Sinđelić podneo dovela je do toga da, prema istorijskim podacima, ukupno pogine 4.000 Srba i 16.000 Turaka. Posle toga, da bi Srbi bili zastrašeni, niški paša je naredio da se odseku srpske glave i odnesu u Niš.  Od njih je sazidana nadaleko čuvena Ćele-kula.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ШаЛу На СтРаНу

    18:09 // 1. 6. 2015.

    Свака част... Да Бог да да је више оваквих људи и вести. Свако добро.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: