Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 31. 7. 2024.

| Društvo

Počinje berba šljive u Prokuplju, kvalitet bolji, ali cena nepoznata

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
šljive
Šljive ove godine dobrog kvaliteta; Foto: Lj. M.

Iako još ne znaju po kojoj ceni će prodavati svoje proizvode, voćari na teritoriji Prokuplja počeli su berbu najrasprostranjenije šljive sorte “stenlej” u tom kraju. Ove godine kvalitet šljive je bolji, ali su prinosi zbog kasnih mrazeva u pojedinim zasadima i do 70 odsto manji.

Zbog velikih vrućina i sušnog perioda u prethodnih mesec i više dana, berba šljiva na teriroriji Prokuplja počela je bar dvadesetak dana ranije u odnosu na prošlu godinu.

I ove godine imamo neizvesnost oko otkupne cene jer su troškovi proizvodnje porasli, a rod je mnogo manji. Kasni prolećni mrazevi, koji su pogodili ovo područje, značajno su smanjili prinos. Pojedini zasadi pretrpeli su ogromne gubitke, što dodatno povećava pritisak na proizvođače hoće li moći da naplate svoj rad i povrate uložen novac. Očekivali smo bolju godinu, imamo kvalitetne šljive, ali manje količine - kaže jedan od proizvođača.

Podseća da su troškovi proizvodnje porasli, što je dodatno opteretilo budžete poljoprivrednika koji naglašavaju da je svake godine sve teže obrađivati šljivike i održavati rentabilnost u proizvodnji.

Radimo najbolje što možemo, ali bez podrške i konkretnih rešenja, mnogi od nas će morati da smanje proizvodnju ili da se okrenu drugim kulturama - tvrdi jedan od voćara.

Inače, već je završena berba ranih sorti šljive "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike" koja se otkupljivala po 25 dinara za kilogram.

Prošle godine “stenlej” se otkupljivao za 25 do 30 dinara za kilogram, što nije pokrivalo ni minimalne troškove proizvodnje, a voćari podsećaju da je cena šljive 2021. godine bila 40 dinara, ali je poslednjih godina kada je sve duplo i više poskupelo, njihov proizvod za toliko pojeftinio.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milutin

    09:59 // 1. 8. 2024.

    Ma šta je bitna cena,vaš voljeni predsednik će vam poslati Cecu ili Karleušu da vam smire strasti uz pesmu i igru,šta ćete bolje od toga.

  • Autttikter

    18:32 // 31. 7. 2024.

    Polutanima, kolko das, ne smeju da pisnu! Samo da ih vlast ne dira, ima da glasaju za nju i dzabe da daju, ako im gazde narede.

  • Filozof

    17:09 // 31. 7. 2024.

    ... cena je najmanje bitna,
    vazno da je seljak glasao za naseg predsednika, koji ce mu dati krajem godine 100€ iz drzavne kase pa nek' traje dok traje ...
    Posle ce doci neki kinez da mu digne njivu u vazduh i otvori rudnik ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: