Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 26. 9. 2024.

| Društvo

Podkast o lekovitom bilju - pobednička ideja na takmičenju srednjoškolaca sa juga

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
PRVO MESTO-min
Tim čine 5 učenika iz različitih škola; foto: Dostignuća mladih

Na takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov”, koje je okupilo 115 učenika iz 20 škola iz jugoistočne Srbije, prvo mesto je osvojila ideja o pokretanju podkasta koji bi mladima približio prednosti lekova iz prirode i života na selu.

Na ovom regionalnom takmičenju petočlani timovi bili su sastavljeni od učenika iz različitih škola, a svi su dobili zadatak da osmisle podkast koji bi obrađivao mladima bliske teme i bio samoodrživ i profitabilan.

Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici - objašnjavaju organizatori.

Prvo mesto osvojio je tim koji su činili Vera Veličković iz Mlekarske škole u Pirotu, Petra Mitrović iz ETŠ "Mija Stanimirović" u Nišu, Danilo Arsić iz Gimnazije u Prokuplju i Anastasija Živković iz Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu. timski rad Svi dobili zadatak da osmisle podkast koji bi obrađivao mladima bliske teme i bio samoodrživ i profitabilan; foto: Dostignuća mladih

Razočaravajuće je da mi nismo svesni koliko biljaka možemo pretvoriti u lek. Kroz vreme smo izgubili mnoge prirodne recepte za lekove, ali je na nama da proširimo svest o njima i na vrlo zanimljiv način oživimo ovaj način lečenja. Važno je da osvestimo mlade da sela još uvek postoje - objašnjavaju članovi pobedničkog tima.

Vicešampionsku titulu osvojila je sledeća petorka: Ilija Stojadinović iz Tehničke škole u Vranju, Nikola Nikolić iz Trgovačko-ugostiteljske škole u Leskovcu, Fiorentina Abazi iz Srednje škole "Sezai Surroi" u Bujanovcu, Anđela Mitić iz Srednje škole "Dušan Trivunac Dragoš" u Svrljigu i Petra Vulić iz ETŠ "Mija Stanimirović" u Nišu.

Ideja o podkastu "Na lokalu" koji pruža mladima iz jugoistočne Srbije sveobuhvatne informacije o studiranju, karijernom i ličnom razvoju, spajajući formalno i neformalno obrazovanje, osvojila je treće mesto a osmislili su je Andrea Vuković iz Poljoprivredno-veterinarske škole “Stevan Sinđelić” u Vranju, Tamara Đorđević iz Ekonomske škole "Đuka Dinić" u Leskovcu, Teodora Bogdanović iz Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu, Ilija Ilić iz Medicinske škole "Aleksa Savić" u Prokuplju i Sara Stojanović iz Tehničke škole "Boško Krstić" u Bojniku.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov”, koje realizuje organizacije "Dostignuća mladih", pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: