Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 13. 7. 2024.

| Društvo

Pokret za Preokret: Radnici „Jure“ ućutkani, problemi nepromenjeni, potrebna strategija

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
jura
Traže usvajanje strategije koja bi podrazumevala povećanje minimalne zarade i najniže penzije, poštovanje kolektivnih ugovora i Zakona o radu i jači socijalni dijalog; foto: I. M.

Pokret za Preokret traži od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da hitno reši probleme sa kojima su suočeni radnici Jure koji su nakon 19 dana, kako kažu, odustali od štrajka zbog neizdrživih pretnji i pritisaka. Napominju da njihovi problemi nisu rešeni, već da su radnici “ućutkani”, kao i to da bi trebalo da se usvoji strategija koja bi podrazumevala poboljšanje položaja radnika i bolje uslove rada.

Radnici su prekinuli štrajk jer su svakodnevno dobijali pretnje i pritiske od strane rukovodstva kompanije, tvrde iz Pokreta, te dodaju da im je onemogućeno zakonom zagarantovano pravo na sindikalno organizovanje i pravo na štrajk.

Rukovodstvo kompanije je svakodnevno slikalo radnike kako bi utvrdili ko je tačno u štrajku, pozivali su ih telefonom nudeći im bolje pozicije i pretili da će izgubiti poslove. Ljudima koji su učestvovali u štrajku su čak govorili da će biti odgovorni ukoliko „Jura“ napusti Srbiju. Rukovodstvo kompanije nije pokazalo spremnost za pregovore, već je koristilo zastrašivanje kao glavni metod rešavanja sukoba - kažu iz Pokreta.

Na početku štrajka, radnici su izneli pet zahteva, a to su povećanje plata za 20 odsto, promena politike stimulisanja radnika, povećanje toplog obroka sa 250 na 400 dinara, preuređenje toaleta tako da radnici imaju sapun i toalet papir, i isplata dnevnica i bonusa svim radnicima koji su učestvovali u štrajku.

Radnicima u Srbiji zakonom je zagarantovano pravo na sindikalno organizovanje i pravo na štrajk. Međutim, strani investitori postali su moćniji od same države koja im je omogućila da kontinuirano krše međunarodne standarde ali i Ustav i zakone Republike Srbije - kažu iz Pokreta za Preokret.

Radnici u Srbiji spadaju među najmanje plaćene u Evropi, često bez plaćenog prekovremenog rada i adekvatne zaštite na radu, naglašavaju iz Pokreta i dodaju da bi da vlast trebalo da se zalaže za poštovanje radnih prava građana.

Predlažu i usvajanje strategije za poboljšanje položaja radnika koja bi podrazumevala povećanje minimalne zarade i najniže penzije, poštovanje kolektivnih ugovora i Zakona o radu i jači socijalni dijalog.

Podsetimo, štrajk je započet 7. jula, a zahtevi štrajkača bili su da se plata poveća 20%, da se poveća naknada za topli obrok, da se bonus na prisutnost obračunava po danu prisutnosti na radnom mestu, kao i da se omoguće humaniji uslovi u toaletima fabrike.

U pregovore se uključilo Ministarstvo rada kao posrednik, nakon čega je obustavljen celodnevni štrajk, počeli su pregovori, ali poslodavci nisu pristali na zahteve sindikata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Joksi

    07:35 // 24. 8. 2024.

    U Juri se na ista vrata ulazi ko hoće u muški ili ženski wc.

  • ђура

    15:35 // 15. 7. 2024.

    Капитализам је то ! Гласали сте за вишестраначје ! Нехуман је то систем !

  • ?

    18:20 // 14. 7. 2024.

    Koje probleme oni imaju? Ako im se ne svidja moze da se zaposle u neke markete, trafike, kafice ili pijacu,i tamo ljudi rade, ne zale se, ne strajkuju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: