Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 1. 11. 2023.

| Društvo

"Pomeranje granica slobode" - niški zatvorenici 11. na svetu u šahu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
KPZ Niš šah
Uskoro će dobiti i nove tablete na kojima će moći da vežbaju; foto: KPZ Niš

Pod ovim motom bore se u šahu osuđenici iz šest zavoda iz Srbije koji su učestvovali na trećem onlajn Svetskom prvenstvu u šahu za osuđenike. Među njima su i osuđenici Kazneno-popravnog zavoda iz Niša koji su u konkrenciji 120 timova iz 50 država ušli u polufinale i osvojili 11. mesto. Iz tima niškog KPZ-a ističu da ovakva prvenstva pomažu osuđenicima da u budućnosti "povlače" bolje poteze.

Kako bi popularizovali šah među osuđenicima u svim većim zavodima u Srbiji, poslednjih 20 godina, postoje šahovske sekcije i turniri koji se redovno organizuju, a ove godine su prvi put učestvovali na Svetskom prvestvu, gde su osvojili plasman u polufinale.

A. B, jedan od petorice osuđenika koji su činili tim šahista iz KPZ Niš, kaže da ima samo pozitivne utiske zbog svog učešća na Svetskom prvenstvu. Kako je rekao, sve vreme je vladala pozitivna energija i među osuđenim licima i među zaposlenima koji su im pružili podršku tokom priprema i tokom samog takmičenja.

On je naveo da su u polufinalu imali priliku da igraju šah protiv timova iz SAD-a, Argentine, Meksika, Slovenije, Hrvatske, El Salvadora dok su u klasifikacijama prvog dana takmičenja igrali protiv timova iz Rumunije, Nemačke, Grčke, Zimbabvea, Holandije i Češke.

Plan Uprave je da uzme učešće u svim domaćim i međunarodnim projektima kojima se pomeraju granice slobode. S tim u vezi u KPZ Niš će u skorije vreme biti kupljeni tableti kako bi što više osuđenih lica moglo da se priključi šahovskoj sekciji - rekli su iz niškog Zavoda.

Pored osuđenika iz Niša, učestvovali su i oseđunici iz KPZ Beograda, Padinske skele, Požarevca - Zabele i Kruševca. Najbolje rezultate osvojile su osuđenice iz KPZ za žene u Požarevcu, kao i štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu koji su osvojili srebrne medalje.

Svetsko prvenstvo je pokrenuo je nekadašnji svetski prvak u šahu Anatolij Karpov 2021. godine, sa idejom da se osuđenicima i pritvorenicima u jeku pandemije korona virusa pruži dodatna psihosocijalna podrška.

Niški tim, koji je osvojio 11. mesto, ističe da, iako ne mogu da promene poteze koje su povlačili u prošlosti, mogu u budućnosti da odigraju još bolje, što je i bio njihov ovogodišnji moto na šahovskom takmičenju.

*naslov i mesto koje su osvojili ispravljeno je naknadno u tekstu, došlo je do zabune, peti su u grupi, a jedanaesti na svetu, izvinjavamo se čitaocima i čestitamo zatvorenicima na sjajnom uspehu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • betmen

    08:04 // 2. 11. 2023.

    svaka cast

  • vmp

    11:37 // 1. 11. 2023.

    e bas lepo. a dogodine, dace bog, dobice pojacanje u vidu jednog ustavokrsitelja, sibicara...
    mada mozda je i to da igra sah samo reklama i laz, kao i sve drugo sto precednik prica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: