Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:34, 12. 9. 2024.

| Društvo

Posle Gadžinog Hana "Niš ekspresu" i Aleksinac neisplativ

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Niš ekspres
Isto opravdanje; foto: "Niš ekspres"

Konstantan pad putnika doveo je do toga da pojedine linije u Aleksincu budu redukovane jer broj putnika ne pokriva ni osnovni deo troškova, navode iz Niš ekspresa. Kažu da su sa opštinskim rukovodstvom više puta pokušavali da nađu rešenje, ali da je Opština postavljala uslove koje nijedan prevoznik ne bi prihvatio i da su teret brige o građanima prebacili na njih.

ekspres Broj putnika se smanjio pa ukinuli linije; foto: Lj. F. Kao i u slučaju Gadžinog Hana, ukidanje linija u Aleksincu Niš ekspres pravda neisplativošću. Ponovo navode da je konstatnan pad putnika koji je eskalirao je za vreme pandemije koronavirusa, problem koji je doveo do smanjenja broja korisnika autobuskog prevoza i za posledicu imao da broj prevezenih putnika ne opravdava održanje linija.

Na ove okolnosti smo upozoravali Opštinu Aleksinac i predlagali donošenje zajedničkog rešenja u cilju uređenja gradsko-prigradskog prevoza kao komunalne delatnosti. Opština nije organizovala obavljanje prevoza kao komunalnu delatnost, što je njihova zakonska obaveza. Pokušaj da, pre par godina, opština organizuje javni prevoz na svojoj teritoriji nije urodio plodom zbog postavljenih uslova koje nijedan prevoznik nije mogao da prihvati - kažu iz Niš ekspresa.

Opština Aleksinac Kažu da su predlagali rešenja Opštini; foto: JV Ističu da su se tokom ove godine u nekoliko navrata obraćali lokalnoj samoupravi u Aleksincu, poslednji put pre dva meseca sa idejom da se nađe zajedničko rešenje pre uvođenja zimskog reda vožnje, odnosno početka nove školske godine.

Iako smo lokalnu samoupravu pozivali da se uključi u rešavanje problema jer se isti najviše odražava na njihove građane, predloga sa njihove strane nije bilo, tako da je teret brige o građanima prebačen na prevoznika. Na teritoriji aleksinačke lokalne samouprave redukovane su samo one linije na kojima nema putnika ili je njihov broj tako mali da ne pokriva ni deo osnovnih troškova - navode iz Niš ekspresa.

Nije saopšteno koje linije i polasci su ukinuti.

Ukidanje polazaka bilo je krajnje rešenje iako su znali, kako kažu, da će biti nepovoljno i za građane i za njih same. Ipak, dodaju, nijedan privredni subjekt, u bilo kojoj delatnosti, ne bi dozvolio da svesno pravi gubitke, pa to ne može ni prevoznik koji obavljanje delatnosti finansira isključivo iz sopstvenih sredstava.

Poziv još uvek stoji otvoren za sve opštine kojima smo se obratili. Voljni smo da razmotrimo njihove predloge rešenja problema nastalog zbog nerentabilnosti linija izazvanih smanjenjem broja putnika, a upravo sa ciljem da đaci i studenti, kao najosetljivija kategorija putnika, ali i zaposleni ne bi trpeli bilo kakve posledice - kažu iz Niš ekspresa.

Šta je Niš ekspres ponudio predstavnicima Opštine Aleksinac što oni nisu prihvatili, prevoznik ne navodi, a ni predsednik Opštine Dalibor Radičević nije odgovorio na isto pitanje do objavljivanja ovog teksta.

Čeka se i odgovor o mogućim rešenjima, a aleksinačka opozicija je već zatražila sazivanje sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o tome.

Podsetimo, i u Gadžinom Hanu se nadavno javio isti problem - Niš ekspres je ukinuo pojedine polaske, a prethodno je tražio da Opštine subvencioniše prevoz 960.000 dinara mesečno.

Kako je rekao predsednik Opštine Milisav Filipović oni te pare nisu imali i sada mini-busevima prevoze đake do srednjih škola u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hulk

    19:27 // 15. 9. 2024.

    S obzirom na proseravanja sa cenama normalno je da vozite prazne autobuse.

  • Miljan

    17:35 // 13. 9. 2024.

    Bela Palanka ima dosta radnika i djaka koji idu za Nis.Sledeca je Babusnica,autobusi su skoro prazni,plus sama Opstina ima svoje autobuse,mini autobuse i kombije.

    • Гага

      18:23 // 14. 9. 2024.

      ...свуда,где има пруге,увести приградско-градског железницу("шинобусе")! Кошта 3× јефтиније од аутобуса...где нема...субвенције превозницима...?!?

  • Kiki

    13:14 // 13. 9. 2024.

    Sledeća ima da bude Bela Palanka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: