Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 14. 9. 2024.

| Društvo

Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
logor crveni krst, septembar 2024, foto jelena misic 3
Na današnji dan ubijeni poslednji logoraši; foto: Jelena Mišić

Pre tačno 80 godina, 14. septembra 1944. godine u podne, poslednjih 37 logoraša iz "Crvenog krsta" u Nišu, kako prenosi priče preživelih logoraša istoričar i viši kustos Narodnog muzeja Nebojša Ozimić, izvedeno iz kruga, upućeno ka gradskom polju i ubijeno sa stražarskih kula. Ovaj datum se smatra danom kada je koncentracioni logor u Nišu, koji i danas podseća na užase Trećeg Rajha, prestao da funkcioniše.

logor crveni krst, septembar 2024, foto jelena misic 2 Ostaju sećanja na užase; foto: Jelena Mišić Tog 14. septembra Nemci su rešili da "počiste" dokaze o svojim zverstvima. Viši kustos i istoričar Narodnog muzeja Niš Nebojša Ozimić rekao je na komemorativnoj akademiji povodom 80. godišnjice raspuštanja zloglasnog nacističkog logora.

Kazivanjima preživelih logoraša, 14. septembra su izdvojili njih 97. Njih 60, koji su bili u samicama vidno iscrpljeni, Nemci su pustili da izađu iz logora, dok je 37 logoraša koji su bili angažovani kao lekari, kao i ljudi koji su radili u dokumentaciji, dakle bili su očevici, streljani su neposredno uz logorski zid - rekao je Ozimić.

logor crveni krst, septembar 2024, foto jelena misic 10 foto: Jelena Mišić To je bilo mesec dana pre oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, a 6 dana po oslobođenju njihova tela su eksumirana i pokopana na mestu gde se polažu venci.

Kada je 1967. godine formiran Memorijalni kompleks "12. februar" njihova tela je rodbina preuzela i sahranjena su u porodičnim grobnicama.

Među poslednjim ubijenima bili su i braća Slobodan i Darko Radman, sinovi tadašnjeg aleksinačkog lekara Marka Radmana, a bili su zatvoreni i radili su kao zatvorski lekari.

Koncentracioni logor u Nišu nemačka vojska formirala je u septembru 1941. godine. Do 14. septembra 1944. godine kroz logor i njegove užase prošlo oko 30.000 ljudi.

Među brojnim stradalima su i skoro svi Jevreji koji so do Drugog svetskog rata živeli u Nišu.

Ovaj logor je, osim simbola terora, simbol i borbe za slobodu - skoro pola godine od osnivanja, 12. februara 1942. godine, grupa od 147 logoraša osmelila da krene ka putu slobode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hepek

    23:30 // 15. 9. 2024.

    Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima .

  • Гага

    16:35 // 15. 9. 2024.

    Због,око 200 погинулих војника Вермахта,који нису могли да промене ток рата,стрељано је 20.000 недужних цивила?!А,могло је боље,паметније...

    • Miloš

      17:28 // 15. 9. 2024.

      Evo nasih u Nemačkoj služe unuke tih istih nacista koji su streljali na hiljade nedužnih civila..

    • acko

      23:17 // 15. 9. 2024.

      streljanje 100 za 1 je ratni zlocin. ubijanje iz zasede u ratu je dozvoljeno. dosta mi je autosovinista. kakve se neznalice ovde javljaju.

    • toma018

      23:29 // 17. 9. 2024.

      Партизани, припадници нерегуларне војне силе(Википедија), убију једног Немца и побегну у шуму, а знају да ће ови да убију сто Срба. То је нама наша борба дала...

  • interpretirana istorija , naravno lažna

    12:48 // 15. 9. 2024.

    Za vreme rata radio je KPD u punom kapacitetu , logor "Crveni krst" je bio sabirni centar , niko nije osudjen na boravak u logoru , nego se iz logora išlo u druge logore ili na slobodu ili na streljanje za odmazdu po uredbi 100 za 1.
    Koliko dana je proveo u logoru "C K " osudjenik sa najdužim stažom

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: