Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 3. 7. 2024.

| Društvo

Najsiromašnije opštine i građani juga Srbije imaju predsednike sa najvećom platom

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
crna trava
Crna Trava jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji; foto: M. J.

Dok su opštine Bojnik i Crna Trava na samom začelju kada je reč o prosečnim platama, pa je tako u Bojniku u aprilu ona bila nešto veća od 65 hiljada, a u Crnoj Travi oko 66 hiljada, predsednici ovih opština imaju najveće zarade u odnosu na kolege iz drugih opština na jugu. Predsednik Opštine Crna Trava prima mesečno preko 144 hiljada dinara, a Opštine Bojnik 139 hiljada, dok najnižu platu na jugu ima predsednik Opštine Blace - 93.000 dinara.

Opština Crna Trava jedna je od najnerazvijenih opština, ne samo na jugu, već i u celoj zemlji, suočava se sa velikim problemom jer svake godine ima sve manje i manje stanovnika, a oni koji žive u njoj nemaju velike zarade, jer je prema proseku koji radi Zavod za statistiku, ona u aprilu ove godine bila nešto veća od 66 hiljada dinara, što je za 33 hiljade manje od republičkog proseka.

blagjevic foto: printscreenMeđutim, predsednik ove Opštine Slavoljub Blagojević, prema prijavi koju je podneo Agenciji za sprečavanje korupcije u februaru ove godine, ima mesečna primanja od 144.528 dinara, što je za veća plata i od one koje imaju gradonačelnici Niša i Prokuplja, ali i najveća u odnosu na sve predsednike opština u Nišavskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Pčinjskom okrugu.

Slična situacija je i u Bojniku, u kojem je prosečna plata prema statistici najniža na jugu, ali zato predsednik Opštine Nebojša Nenadović mesečno prima duplo više - 139 hiljada dinara.

nenadovic Prvi čovek Bojnika ima duplo veću zaradu od prosečne plate u ovoj opštini; foto: zvanični sajt Opštine BojnikNakon predsednika opština Crna Trava i Bojnik, u Jablaničkom okrugu po zaradi sledi predsednik Opštine Vlasotince Bratislav Petrović koji ima mesečno primanje od 133.500 dinara, dok predsedniku Opštine Lebane Ivanu Bogdanoviću mesečno na račun "leže" 130.257 dinara.

Kada je reč o opštinama u Nišavskom okrugu tu, prema dostupnim izveštajima, prednjači predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović koji je ove godine prijavio mesečnu zaradu od 129.315 dinara, a potom sledi dugogodišnji prvi čovek Doljevca Goran Ljubić koji ima prijavljenu mesečnu platu od 124.013 dinara.

Kolika je trenutna plata predsednika opština Svrljig i Gadžin Han nije poznato, jer njihovih izveštaja o primanjima i imovini iz 2024. godine nema u registru Agencije. Poslednji vidljivi izveštaj je iz 2020. godine, kada im je plata iznosila oko 90 hiljada dinara.

burgić Predsednik opštine Blace ima najnižu zaradu u odnosu na kolege sa juga; Foto: M. Đ.U Pčinjskom okrugu, prema dostupnim izveštajima, najveću platu ima predsednica Opštine Trgovište Nataša Manasijević - 126.000 dinara, a potom sledi dugogodišnji predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović sa mesečnim primanjem od 11.403 dinara. Izveštaji o platama i imovini predsednika opštine Surdulica i Bosilegrad nisu "sveži", odnosno poslednji je sa podacima iz 2020. godine.

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov sa mesečnom zaradom od 131 hiljadom dinara, najbolje je plaćen predsednik opštine u Pirotskom okrugu, a nešto niža je zarada Gorana Miljkovića, predsednika Opštine Bela Palanka - 122.169 dinara. Najmanje je mesečno primanje u ovom okrugu je predsednice Opštine Babušnica Ivane Stojičić - 111.335 dinara

Među čelnicima opština u Topličkom okrugu po zaradi prednjači prvi čovek Kuršumlije Vojimir Čarapić koji je Agenciji prijavio platu od 131.719 dinara, a nakon njega je predsednik Opštine Žitorađa Ivan Stanojević sa mesečnim primanjem od 110.089 dinara.

Najmanju platu u ovom okrugu, a i na celom jugu, ima predsednik Opštine Blace Ivan Burgić - 93.010 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Savin

    14:59 // 4. 7. 2024.

    Belca je bivsi clan DS,zato saradjuju.

  • @Crni

    12:20 // 4. 7. 2024.

    Beli drzi vlast od 1991,dojde i Babusnica do katanac.

  • Crni

    11:32 // 4. 7. 2024.

    Predsednik Crne Trave je ne toj funkciji od 2000god,24 god vlada.Promenio je sve moguće partije ,ko je na vlasti on je za njega,nista nije uradio za opštinu Crna Trava i to malo sto je valjalo je upropastio,za koju godinu katanac na opštinu a on u zasluženu penziju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: