Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 2. 10. 2024.

| Društvo

Prokupačka vlast izmenom Poslovnika amnestira sebe za izneto mišljenje

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Zgrada Prokuplja
Funkcioneri Prokuplja bez sankcija za izneto mišljenje; Foto: Lj. M.

Gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, gradski većnici i pomoćnici gradonačelnika ne mogu biti pozvani na krivičnu odgovornost, pritvoreni ili kažnjeni zbog iznetog mišljenja, stoji u izmeni novog Poslovnika Skupštine koji je usvojen na jučerašnjoj sednici. Time se omogućava prokupačkim funkcionerima da mogu da iznose mišljenje bez ikakve odgovornosti i sankcija u slučaju da ne govore istinu ili obmanjuju javnost.

Novim pravilnikom daju se ovlašćenja i odbornicima da ne mogu krivično odgovarati ako iznesu mišljenje ili glasaju na sednici Skupštine ili radnih tela.

Sa pravne strane, mišljenje advokata je da ove odluke nisu u skladu sa zakonima Republike Srbije i da podzakonski akt koji donosi u ovom slučaju lokalni parlament ne može da bude stariji od zakona. izmenjen pravilnik Skupštine Novi poslovnik daje funkcionerima i odbornicima ovlašćenja koja im ne pripadaju po zakonu; Foto: Lj. M.

Ovakva odluka je diskutabilna jer prvo niko ne može da isključi krivičnu odgovornost svakog pojedinca podzakonskim aktom i pravilnikom. Mišljenje uglavnom nema refleksiju na neko krivično delo, ali mišljenje, ako je recimo savetodavno, sugestivno ili ako kod nekog drugog treba da stvori neku nezakonitu odluku, može i mora da ima krivično-pravnu odgovornost u smislu saučesništva ili pomagača. Krivična odgovornost ne može biti isključena na bilo koji način, a ponajmanje podazkonskim aktom i pravilnikom koji se donosi na nivou lokalne samouprave - kaže Marko Krstić, advokat iz Niša.

Zbog usvajanja izmene Poslovnika koji je pisao neko ko ne razume u potpunosti krivično-pravnu materiju, opozicioni odbornici su najavili žalbu i prigovor nadležnom sudu kako bi se odluka poništila.

Da ovo nije jedina izmena Poslovnika Skupštine Prokuplja koja favorizuje ljude na vlasti i funkcionere, potvrđuje i izmena člana 69 koji sada daje mogućnost gradonačelniku, njegovim pomoćnicima, zameniku, članovima Gradskog veća, predsedniku i zameniku Skupštine, sekretaru i zameniku, da mogu da govore uvek kada zatraže reč i njihov govor nije vremenski ograničen, dok se odbornicima ograničava po jedno javljanje za diskusiju po tački u trajanju od maksimalno 5 minuta. Skupština Pk U prvom redu funkcioneri koji su amnestirali sebe od izgovorene reči; Foto: Lj. M.

Ovo znači da gradonačelnik i ostali funkcioneri mogu da izađu za govornicom i da pričaju šta hoće bez ikakve odgovornosti. To što vi ovde izlazite i iznosite netačne podatke, ne znači da će vas ovaj pravilnik zaštititi, pred zakonom smo svi jednaki. Ovo je nezakonita odluka koja će biti osporena na sudu - rekao je Slaviša Momčilović iz Demokratske stranke.

Sa druge strane vlast obrazlaže izmenu Poslovnika kako bi navodno bio usklađen sa zakonom, ali i ujednačavanje prakse sa pravilnicima ostalih lokalnih samouprava, ne navodeći u kojim tačno gradovima i opštinama takva ovlašćenja i praksa postoje.

Ovo znači da i gradonačelnik i ostali funkcioneri mogu da iznesu svoje mišljenje bez straha da će ih neko tužiti i da će biti sankcionisani. Za izgovorenu reč funkcionera postoji jedan sud, a to je sud naroda na izborima. Videli ste kako smo mi prošli, a kako vi. Ako polazite od sebe da će ovde neko da krade i laže, to znači da ste vi takvi, mi smo odgovorni ljudi - rekao je Ivan Petrović, gradski većnik iz Srpske napredne stranke.

Glavni argument vladajuće većine za usvajanje izmene pravilnika je bio i taj da su odbornici opozicije mogli amandmanima da poprave Poslovnik, te da, kako to nisu uradili, smatraju da je pravilnik dobar i da će unaprediti rad Skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Kod ovih se počinje od krova a završava sa temeljom.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Gradska kuća u Nišu dobila novi krov, a plafon najlonom pokriven

Pronađite nas na: