Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 26. 9. 2024.

| Društvo

Prokupački Vodovod očitava potrošnju i sa nebaždarenih vodomera, advokati najavljuju tužbe

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Voda sa česme
Vodomeri se po zakonu baždare svakih 5 godina; Foto: A. K.

Jedino komunalno preduzeće u Prokuplju Gradski vodovod koje je 2022. godine preuzelo deo poslova i nadležnosti dotadašnjeg JKP Hammeuma pre svega naplatu i održavanje vodovodne i kanalizacione mreže, nema tačnu informaciju koliko ima baždarenih vodomera u upotrebi. Po zakonu, svi vodomeri moraju biti baždareni svakih pet godina, ali do danas preduzeće nema precizne informacije o broju vodomera kojima je prošao rok, što pojedini advokati tumače da se u dužem vremenskom periodu voda nezakonito naplaćuje mnogim potrošačima, pa se najavljuju i masovne tužbe koje prete da ugroze ionako deficitaran budžet grada.

U Gradskom vodovodu kažu da u ovom trenutku ne mogu da daju podatke na pitanja novinara Južnih vesti, te naglašavaju da je to preduzeće osnovano kao novo pre dve godine i da su u trenutku osnivanja preduzeća ti podaci bili nepotpuni, ne objašnjavajući zašto se toliko čekalo da bi ispunili zakonsku obavezu prema građanim. grad Prokuplje Budžet grada može biti suočen sa novim tužbama zbog propusta u radu nadležnih; Foto: Lj. M.

Preduzeće je krenulo sa postupkom utvrđivanja stvarnog stanja, zapravo je otpočet postupak provere roka overe svih vodomera kod potrošača. Na teritoriji Prokuplja imamo ukupno 10.251 vodomer, od toga 9.537 kod domaćinstava i 714 vodomera kod pravnih subjekata. Nakon okončanja postupaka i utvrđivanja stvarnog stanja bićemo u mogućnosti da vam dostavimo tražene informacije - kaže se u odgovoru Vodovoda.

U Vodovodu dodaju da se po Odluci o javnom vodovodu iz 2022. godine svaki vodomer smatra neispravnim ako mu je vreme žiga isteklo i to 5 godina od dana postavljanja žiga, kao i da “vodomere održava, baždari i vrši zamenu nadležno preduzeće, odnosno Gradski vodovod.

Ovakav propust i nerad u nadležnom preduzeću mogao bi skupo da košta građane Prokuplja koji će sve platiti iz lokalnog budžeta, jer pojedini advokati već najavljuju tužbe zbog nezakonite naplate vode, a nezvanična procena je da je bar polovina zakonski neispravnih odnosno nebaždarenih vodomera.

Pojedini advokati iz Prokuplja i Niša već uveliko traže potrebne informacije o nebaždarenim vodomerima na osnovu kojih se građanima nezakonito naplaćuje voda. Očekujemo na stotine takvih tužbi u narednom periodu, koje će ugroziti budžet grada, koji je od ove godine zadužen kod poslovnih banaka. Biće zanimljivo da vidimo kako će Vodovod izaći iz ove situacije, jer je očigledno da krše zakon nezakonitom naplatom i očitavanjem potrošnje vode sa velikim brojem nebaždarenih vodomera - kaže sagovornik upućen u situaciju u Gradskom vodovodu.

Gradski budžet je već zadužen za 2,5 miliona evra, a novo suočavanje sa tužbama dodatno bi moglo ugroziti njegovu stabilnost.


Vršilac dužnosti direktora i njegov savetnik primaju oko 200.000 dinara u neto iznosu

Iako nam je pre nekoliko meseci dostavljen zvaničan podatak iz Gradskog vodovoda da je plata Milisava Brajkovića v. d. direktor tog preduzeća 114.000 neto, odnosno 183.156 dinara u bruto iznosu, sada je pojašnjeno da je informacija pre samo nekoliko meseci dostavljena kada 75-godišnji penzioner i direktor nije primio ni jednu platu nakon što je sredinom godine postavljen, te da je to osnovna plata, a da su njegova stvarna i realna primanja uvećana za 34.215 dinara i iznose 148.215 dinara u netu, odnosno 191.731 dinar u bruto iznosu.

Pored osnovnih primanja koja su nam ranije dostavljena, sada je dostavljen podatak da v.d. direktora u neto iznosu sleduje i novac za minuli rad, topli obrok i regres, što je dodatnih još oko 35.000 dinara.

Uz to, Brajković je već desetak godina i penzioner, a pre ove funkcije bio je nezakonito u v. d. statusu na čelu JP za urbanizam i izgradnju pune 4 godine.

Istog dana kada ga je većina odbornika lokalnog parlamenta koje predvodi Srpska napredna stranka smenila sa te funkcije, dobio je novi angažman i na predlog iste odborničke većine izglasan za mesto v. d. direktora Gradskog vodovoda. Ugovor o radu Ugovor o dopunskom radu potpisan nekoliko dana po postavljenju v.d. direktora; Foto: Lj. M.

Da to nije jedini trošak koji se isplaćuje iz budžeta u Gradskom vodovodu, v.d. direktor je odmah po postavljenju na funkciju angažovao svog savetnika Miladina Radojičića, difovca i bivšeg gradskog većnika iz Srpske napredne stranke, što je za mnoge fiktivno radno mesto kako bi se uvećali prihodi i bio nagrađen "zaslužni član" te stranke.

Ugovor o dopunskom radu sa Radojičićem važi do 31. decembra ove godine i pored stalnog posla u Domu učenika srednjih škola u Prokuplju on je u Vodovodu zadužen za "organizaciju i usaglašavanje poslova između osnivača i preduzeća“, kao i za nadgledanje ostvarivanja planova i praćenje izvršenja zadataka zaposlenih.

Za njegovo angažovanje tokom pet dana u nedelji u ukupnom trajanju od 13 sati, građani preko budžeta Prokuplja, iz koga se većim delom sufinansira Gradski vodovod, mesečno izdvajaju 40.000 dinara.

U Domu učenika srednjih škola u Prokuplju, gde je Radojičić u stalnom radnom odnosu, nismo uspeli da saznamo kada on dolazi na posao i kako uspeva da usaglasi radno vreme u Domu i ono u Vodovodu jer administracija u komunalnom preduzeću radi samo pre podne, pa je pitanje kako Radojičić uspeva istovremeno da obavlja dva posla na dve različite lokacije u isto vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Placaj sirotinjo dusevna

    16:07 // 26. 9. 2024.

    I u Babusnicu naplacuju sa nebazdarenih vodomera ali raja ne zna ni gde joj je dupe,gde je glava a kamo li da li se vodomer bazdari i kada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: