Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 15. 5. 2024.

| Društvo

Prokupački prosvetari podeljeni: Od potpunog štrajka do normalne nastave u četvrtak

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
medicinska škola
Medicinari i gimnazijalci sutra u štrajku; Foto: Lj. M.

Zbog nasilja nad kolegom u Bačkoj Palanci, prokupački prosvetari u četvrtak najavljuju štrajk koji će biti organizovan u zavisnosti od škole do škole, pa će tako Gimnazija i Medicinska škola potpuno obustaviti nastavu, dok će u ostalim osnovnim i srednjim školama u gradu štrajk biti polovičan ili ga uopšte neće ni biti, kao što je to slučaj u OŠ “Ratko Pavlović Ćićko”.

Pojedini prosvetari u Prokuplju kažu da su razočarani odnosom i ćutanjem svojih kolega koji smatraju da ne treba da dignu glas protiv i ovako teškog položaja prosvetnih radnika koji sve češće dobijaju batine od svojih đaka i trpe razne vrste nasilja. tehnička škola Manji deo profesora Tehničke škole sutra neće raditi; Foto: Lj. M.

Ovo je samo slika stanja u ovoj državi, gde se ćuti sve dok nekog od nas ne zadesi slična nevolja kao kolegu u Bačkoj Palanci. Kada se to desi svakom od nas, onda će biti kasno da se bilo šta promeni. Sramota je za moje kolege da ćute na nasilje koje se dešava širom Srbije i da, zbog sitnih političkih i stranačkih interesa, jer su mnogi poslednjih godina dobili posao preko stranke, ćute i dozvoljavaju da budu ponižavani - kaže jedan od prosvetnih radnika u Prokuplju.

Vođe sindikata koje su za sutra najavili štrajk svojih članova nisu bili raspoloženi za izjavu ili se nisu ni javljali na telefonske pozive. ćićkova škola U OŠ Ćićko sutra nema štrajka; Foto: Lj. M.

Pitam se gde je kraj ponižavanja i urušavanja školstva koje iz godine u godinu sve više gubi smisao, jer se profesorima i nastavnicima oduzimaju prava, a učenicima i roditeljima se daju sve veća ovlašćenja i sve je manje kvalitetnog nastavnog kadra. Ljudi odlaze iz prosvete jer ne žele da trpe poniženja, a sve je više nestručnih kolega i direktora škola koji su došli preko stranke i slepo slušaju savete lokalnih političara. Svaka čast gimnazijalcima i medicinarima, pokazali su hrabrost i solidarnost za kolegu koji je pretrpeo nasilje - dodaje prosvetar iz Prokuplja.

Osim te dve škole u Prokuplju koje sutra neće raditi, u Tehničkoj školi “15. maj” nastava će se organizovati po izmenjenom režimu jer od 90 radnika, njih 17 se izjasnilo da će štrajkovati.

U OŠ “9. oktobar” obustava nastave će biti samo tokom prvog časa, pa će se nakon toga nastavnici i đaci vratiti u školske klupe, a OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” u četvrtak će raditi potpuno normalno.

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je obustavu rada za četvrtak, 16. maj, a kao povod je nasilje nad kolegom u Bačkoj Palanci.

Toga dana zakazan je i protest u Beogradu koji će početi u 12 sati, a sindikalci, između ostalog, traže da prosvetni radnici dobiju status službenog lica, ali ne u smislu skraćenja staža ili drugih beneficija, već da budu zaštićeni da niko ne može da ih napada i fizički vrši nasilje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Misa

    12:33 // 16. 5. 2024.

    Aleksandre, nisam te spomenuo u komentaru, sam si se pronasao!

    • Alex

      18:43 // 17. 5. 2024.

      Miško ti li si?

  • Misa

    07:58 // 16. 5. 2024.

    Prvo si pio na proslavi, pa si dosao kuci i pises poruke.
    Nije lepo da pljujes

    • Aleksandar

      11:47 // 16. 5. 2024.

      Nisam prosvetni radnik.Hvala dragom BOGU, ali sam roditelj đaka ove škole.

  • Magarevo

    01:07 // 16. 5. 2024.

    Novac od popravki školskog inventara otišao na proslavu.Za našu decu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: