Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 18. 6. 2024.

| Društvo

Prokuplje nabavlja besplatne udžbenike za prvake

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Zgrada Prokuplja
Besplatne knjige za sve prvake u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Za razliku od svojih vršnjaka iz drugih gradova, pa i susednog Blaca gde će besplatne knjige dobiti svi učenici nižih razreda osnovnih škola, u Prokuplju će besplatne udžbenike dobiti samo prvaci školske 2024/2025. godine. Ove godine u šest osnovnih škola na teritoriji Prokuplja, “Ratko Pavlović Ćićko”, “9. oktobar”, Nikodije Stojanović Tatko”, “Milić Rakić Mirko”, “Svetislav Mirković Nenad” u Maloj Plani i “Vuk Karadžić” u Žitnom Potoku prvi razred će upisati oko 380 prvaka, a ukupna izdvojena sredstva za kupovinu udžbenika su 3.400.463 dinara bez PDV-a.

Udžbenici se naručuju od izdavačkih kuća Eduka, Klett, Novi Logos, Akronolo, Data status i Vulkan, a potrebna količina i vrsta udžbenika date su okvirno.

Kao i predhodnih godina i ove smo odlučili da naši prvaci dobiju besplatne knjige. Udžbenike će dobiti polaznici svih 6 škola na teritoriji grada, a u pitanju je 378 kompleta za prvi razred, koliko je planirano da se od sledeće školske godine upiše u školama na teritoriji Prokuplja. Od tog broja, planiran je upis po 85 prvaka u OŠ “Ćićko” i “Tatko”, 135 u “9. oktobar” i 40 u školi “Milić Rakić Mirko”. Dve seoske škole u Maloj plani i Žitnom potoku upisaće 25, odnosno 8 prvaka ove školske godine - kažu u Gradskoj upravi Prokuplja.

Dodaju da će nakon završeog postupka nabavke, knjige biti distribuirane direktno na adrese osnovnih škola.

Inače, lokalna vlast u Blacu će ove godine obezbediti besplatne knjige za sve učenike nižih razreda osnovne škole od prvog do četvrtog razreda, pa je iz gradske kase za kupovinu kompleta knjiga izdvojeno 4.090.909 dinara.

U toj opštini su istakli da su ove godine prvi put predviđena sredstva u budžetu za ovu namenu i da će knjige kupiti od najpovoljnijeg ponuđača, a da je krajnji rok za isporuku udžbenika 15. avgust.


Prokupčani za vaučere daju 9,6 miliona dinara

Kako bi olakšali početak nove školske godine, prokupačka vlast je odlučila da iz budžeta izdvoji 9,6 miliona dinara sa PDV-om za nabavku vaučeta koji će biti podeljeni svim učenicima osnovnih škola.

Vaučerima će moći da se kupi školski pribor i oprema, a planirana je nabavka 3.200 vaučera čija je pojedinačne vrednosti 3.000 dinara.

U Gradskoj upravi kažu da će ovim doprineti rasterećenju kućnog budžeta i omogućiti roditeljima da finansijski lakše pripreme svoju decu za početak nove školske godine.


Cene udžbenika svake godine veliki udarac za kućni budžet

Za roditelje, kraj školske godine je i početak pripreme za narednu jer već moraju da krenu sa uplatama za udžbenike za sledeći razred, a iz godine u godinu, to je kako kažu, novi udar na njihov džep jer su udžbenici iz godine u godinu sve skuplji.

Za pojedine razrede, cene idu i preko 17.000 dinara, dok roditelji nižih razreda za početak školovanja moraju da izdvoje oko 10.000 dinara samo za udžbenike.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • miloš

    15:27 // 18. 6. 2024.

    Zamislite kada bi Prokuplje umesto 3.5M platilo 1M za ove udžbenike. Upravo ovakva cena bi bila preko fondacije Alek Kavčić.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: