Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 26. 6. 2024.

| Društvo

Prokuplje za personalne asistente izdvaja oko 1,5 miliona dinara

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Zgrada Prokuplja
Prokuplje za 4 meseca izdvaja 1,5 miliona dinara; Foto: Lj. M.

Kako bi unapredili kvalitet života osoba sa invaliditetom i do kraja godine im obezbedili pomoć koja uključuje održavanje lične higijene, zadovoljavanje osnovnih potreba, održavanje higijene stana, pomoć pri kretanju, korišćenje terapeutskih i zdravstvenih usluga, pomoć pri komunikaciji i obavljanju radnih, obrazovnih i društvenih aktivnosti, gradska vlast u Prokuplju traži četiri personalna asistenta i jednog stručnog saradnika sa punim radnim vremenom. Za 4 meseca, od 1. septembra do 31. decembra koliko je planirano da traje projekat iz gradske kase za tu namenu izdvojeno je 1.474.009 dinara.

Nakon što je prethodne nedelja raspisan tender za usluge socijalne zaštite "Lični pratilac deteta" namenjene porodicama koje imaju decu sa invaliditetom ili sa smetnjama u razvoju i za to izdvojila 14.934.233 dinara za deset meseci koliko je predviđeno da traje usluga, gradska vlast je odlučila da angažuje i personalne asustente za ljude kojima je pomoć najpotrebnija.

Usluge personalne asistencije biće dostupne punoletnim osobama sa invaliditetom, koje imaju prvi ili drugi stepen podrške i ostvaruju pravo na uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć. Ove osobe moraju biti sposobne za samostalno donošenje odluka i radno angažovane ili aktivno uključene u rad različitih udruženja građana, sportskih društava, političkih partija i drugih oblika društvenog angažmana, odnosno uključene u redovni ili individualni obrazovni program - kaže se u obrazloženju za nabavku personalnog asistenta.

Na javni poziv mogu se prijaviti ovlašćeni pružaoci usluga koji su licencirani za pružanje personalne asistencije za osobe sa invaliditetom. Angažovani stručni radnik mora posedovati licencu za obavljanje stručnih poslova u socijalnoj zaštiti, dok personalni asistenti moraju imati sertifikat o završenoj obuci po akreditovanom programu.

Personalni asistent se obezbeđuje korisniku kome je Centar za socijalni rad grada Prokuplja priznao pravo na ovu uslugu. Asistent ne može biti član porodičnog domaćinstva korisnika niti bliski srodnik.

Usluga se pruža korisnicima na teritoriji grada Prokuplja, a angažovani asistenti su u obavezi da vode evidenciju svog rada i dostavljaju izveštaje o radu, a predviđeno je da jedan personalni asistent pruža uslugu jednom korisniku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: