Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 3. 10. 2024.

| Društvo

Prosvetari ne odustaju, moguća totalna obustava rada i na jugu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
20240916_123956 (1)
foto: Sonja Vidojković

Ponudu Vlade Srbije o povećanju plata prosvetari neće prihvatiti, ako daju “ozbiljniju ponudu” razgovaraće, kaže predsednik niškog ogranka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vladan Ćirić. O narednim koracima, novom štrajku ili totalnoj obustavi rada, sindikati će odlučivati naredne nedelje.

I nakon jučerašnjeg štrajka prosvetara, Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ostala je pri stavu da trenutno nema novca za povećanje veće od 12% nastavnom osoblju i 8% nenastavnom osoblju.

protest, prosveta "Pokušavaju na sve načine da nas podele"; foto: S. V. Ministarka je ponovo pozvala na razgovor predstavnike reprezentativnih sindikata, ali Vladan Ćirić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ponavlja da oni neće pristati na takvu ponudu.

Ako nam daju iole ozbiljniju ponudu razgovaraćemo, ako ostanu pri svome i tvrdnji da para nema i da nas ucenjuju da prihvatimo ili ostavimo, od pregovora nema ništa. Pokušavaju na sve načine da podele kolektive time što daju 8% i 12% što nije u redu. To je još jedan dodatni problem u prosveti, ionako smo na dnu, a usvajanje takve ponude još više bi podelilo kolektiv i stvorilo jaz. Vrlo nezavidna situacija - ističe Ćirić.

Drugi put od početka ove školske godine većina prosvetara je obustavila rad, roditelji kažu da je "teško organizovati se, da deca ispaštaju, ali i da podržavaju borbu prosvetara". Da li će ponovo obustaviti nastavu, prosvetari će odlučiti naredne nedelje.

Verovatno ćemo nastaviti sa protestima, štrajkovima, ali sve zavisi od stavova članova i toga kako se dogovorimo od ponedeljka. Opcije su ili štrajk po zakonu ili kombinacija zakonskog i nezakonskog, odnosno totalne obustave. Veliki su pritisci na direktore, a oni vrše pritisak na zaposlene. Teško je, ali ne smemo da odustanemo - kaže Vladan Ćirić.

škola školske klupe učionica KOSTA Ministarstvo navodi da je u većini škola bilo nastave; foto: A. Kostić Dok iz Ministarstva prosvete navode da juče u 23,39% škola nije bilo nastave, da je u 28,29% bila u izmenjenom režimu, a u 48,32% je organizovana u celosti, Arhiv javnih skupova saopštio je da je jučerašnji protest u Beogradu bio je najveći protest prosvetnih radnika koji je dosad organizovan u Srbiji.

Prema njihovim podacima učestvovalo je oko 6.200 ljudi, a prema rečima Ćirića odazvao se veliki broj prosvetnih radnika sa juga.

Samo iz Niša otišlo je pet autobusa, a prevoz je bio organizovan i iz drugih gradova. Nadam se da ćemo ostati složni, da će sindikati nastupiti zajedno, sa istim zahtevima i da ćemo postići nešto - ističe Ćirić.

Četiri reprezentativna sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije, zajedno su pregovarali sa Vladom Srbije.

Prosvetari traže izmene i dopune Krivičnog zakona, izjednačavanje početne plate sa republičkim prosekom, izmene koeficijenata za obračun plata i isplatu Novogodišnjih nagrada, ali je, za sada, jedino predlog izmena Zakona o krivičnom postupku ušao u javnu raspravu i da je plan da bude usvojen do kraja godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • foka

    19:54 // 3. 10. 2024.

    Samo odlucno..,pare ili nema nastave do daljnjeg

  • Vitez Koja

    18:08 // 3. 10. 2024.

    Pare su ugrađene u stadione da se školuju huligani a prosvetari mogu da se strpe do 2027 pa ako nešto pretekne da budu zadovoljni.

  • Vera Tričković Belka

    18:08 // 3. 10. 2024.

    Strasno NERAD

    • Horacije

      20:00 // 3. 10. 2024.

      Strašna je Vaša nepismenost, drugarice Belka, verovatno ste kroz školsko dvorište prošli samo na putu do pijace.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

To su idoli Srbije, bravo!

Predrag Ilić čitalac

Tekst: Nišlijka osmislila piktoknjigu za decu sa autizmom da im olakša život

Pronađite nas na: