Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 16. 9. 2024.

| Društvo

Prosvetari sa protesta u Nišu - "Zapiši, državo, da smo ti danas rekli ne"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
20240916_121352 (1)
foto: Sonja Vidojković

Prosvetni radnici sa juga Srbije okupili su se danas u Nišu na protestu zahtevajući veće plate i bolje uslove rada. Nakon što su odbili predlog Vlade Srbije o povećanju plata, prosvetari ocenjuju da u “bogatoj Srbiji nema novca za prosvetne radnike”, a sa skupa u Nišu ujedinjeno su poručili državi “ne”.

20240916_121858 (1) foto: Sonja Vidojković Širom Srbije danas nema nastave, a u Nišu samo četiri škole rade. Većina prosvetara izašla je na protest, među njima i profesorka Gordana Arsić koja kaže da su morali da održe javni čas na ulici jer se njihov autoritet u školama gubi.

Odavno znamo da nam škole služe za kupovinu iluzija, a da se od nas u školama očekuje da pričuvamo decu, ostalo ih ne zanima. Znamo da državu ne zanimaju ni ocene, ni znanje učenika, ono se ne traži. Učenici koji steknu dobro znanje ne ostaju u zemlji, oni su resurs, sirovina, koju naša država izvozi. Uloga učitelja i nastavnika svodi se na čuvanje dece koja neće, ne žele i ne vide suštinu u učenju i znanju, a njihovi roditelji nam kažu da su bespomoćni. Ostaje im jedino nada da će u privatnim obrazovnim centrima i akademijama dobiti diplome za buduće rukovođenje društvom. Zato mi smetamo jer sa mesta gde mi radimo vidi ta poželjna spirala neznanja - poručila je Arsić.

20240916_123956 (1) foto: Sonja Vidojković Ponudu Vlade da plata bude povećana tek od januara i to nastavnom osoblju 12%, a nenastavnom 8%, predstavnici reprezantativnih sindikata nazivaju nepristojnom, a pregovore upoređuju sa ucenama.

To nisu bili pregovori već bajka sa ucenom kao naravoučenijem. Šalju nam glumce da statiraju na sastancima sa samo jednom rečenicom “U našoj bogatoj Srbiji novca za vas prosvetne radnike nema”. Kako to da za nas uvek nema? - rekla je Gordana Arsić.

Priprema i držanje časova, ocenjivanje, planiranje nastave, dodatna nastava, pripreme za takmičenje, dežurstva, predstavljanje škole, stručna usavršavanja, pisanje izveštaj - neki su od zadataka koje prosvetni radnici treba da odrade, uz to “zapišu i obrazlože” šta su uradili, što smatraju opterećujućim.

Zapiši, državo, da smo ti danas rekli ne na sve pobrojano - poručili su prosvetari.

20240916_122207 (1) foto: Sonja Vidojković Prosvetari iz Niša, Pirota, Bele Palanke, Prokuplja, Svrljiga, Aleksinca i Ražnja, članovi članovi reprezentativnih sindikata - Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, “Nezavisnosti” i Sindikat radnika u prosveti Srbije, zajedno su štrajkovali.

Jedino tako, ujedinjeni, zajedno možemo doći do onog čemu stremimo, do dostojanstva prosvetnog radnika. Ako ne ispune naše zahteve prosvetni sistem će da doživi kolaps, ako prosveta ne stane, mi nećemo doživeti procvat i dobiti ono što prosveti pripada - poručio je Vladan Ćirić ispred USPRS.

Nakon prostesta ispred Nišavskog upravnog okruga, prosvetari su prošetali do Trga kralja Milana. Vladi Srbiji dali su rok do 2. oktobra da odgovori na njihove zahteve, u suprotnom opet sledi obustava nastave i veliki protest u Beogradu.

Podsetimo, prosvetari traže izmene i dopune Krivičnog zakona, izjednačavanje početne plate sa republičkim prosekom, izmene koeficijenata za obračun plata i isplatu Novogodišnjih nagrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    15:01 // 18. 9. 2024.

    Šta je to što vas sve muči pa ste protiv prosvetnih radnika?
    Ljudi birite se svako za sebe! Ko je taj ko se bori za sebe i svoju porodicu? Ali, ne bunite se što neko drugi to radi i toga se ne stidi.

  • Dragiša Nikolić

    20:45 // 17. 9. 2024.

    Sve što Vas više plaćaju školstvo je lošije. Otprilike, isto kao sa zdravstvom i sudstvom, blagi užas.
    Što se nekad niste pobunili zbog pada kriterijuma ocenjivanja, što postoje privatne škole i fakulteti koji štancuju diplome, protiv očajnih udzbenika itd?

  • Nece moci

    19:58 // 17. 9. 2024.

    Moje dete nece odradjivati ponedeljak.Sto niste strajkovali u subotu?

    • Prosvetar

      23:52 // 17. 9. 2024.

      Nastava izgubljena štrajkom se ne nadoknađuje, a ne možeš da štrajkuješ kad ne radiš, niko nikad i nigde nije štrajkovao za vikend.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: