Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 6. 9. 2024.

| Društvo

Prosvetari u "belom štrajku" - napad na profesora u Prokuplju samo potvrdio opravdanost njihovih zahteva

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
ucionica
Samo četiri dana je trebalo da dođe do incidenta u Prokuplju; Foto: A. Kostić

Samo četiri dana od početka nove školske godine povređen je nastavnik iz Prokuplja kada ga je učenik petog razreda Osnovne škole "Ratko Pavlović Ćićko" gađao klupom, zbog čega je Samostalni sindikat prosvetnih radnika Srbije uputio apel Vladi i Narodnoj skupštini da hitno, bez odlaganja, usvoje izmene pravilnika koje bi unapredile bezbednost zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

U Sindikatu podsećaju da su predlozi za izmene zakona poslati još 2022. godine, ali, kako navode, nadležni organi još nisu reagovali. ćićkova škola Učenik gadjao nastavnika klupom; Foto: Lj. M.

Već četvrtog dana nove školske godine učenik je napao i povredio nastavnika u Prokuplju. Koliko je potrebno još razbijenih glava, slomljenih prstiju ili još težih posledica svakodnevnog nasilja kojem su izloženi prosvetni radnici da bi nadležni organi shvatili da više nema vremena za čekanje. Tražimo propisivanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi sa nasiljem u školama, uvođenje mogućnosti momentalne suspenzije nasilnih učenika sa nastave, ali i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama - naglašavaju u NSPRS.


Šta je "beli štrajk" prosvetara?

Zbog ignorisanja zahteva podnetih 2022. godine, na poziv Samostalnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, nastavnici su od 2. septembra i početka nove školske godine u "belom štrajku”.

Ova vrsta protesta podrazumeva da se ocene u EsDnevnik ne unose do sredine oktobra i da će, ukoliko Vlada Srbije do tada ne usvoji propise za unapređenje bezbednosti u školama, svi učenici dobiti odličnu ocenu (5), koja, po potrebi, može postati konačna ocena.


Stranka slobode i pravde za incidente i stanje krivi vlast

Incident u Prokuplju koji je na samom početku nove školske godine uznemirio prosvetne radnike širom Srbije izazvao je i reakciju Gradskog odbora Stranke slobode i Pravde u Prokuplju, koji za stanje u prosveti krive isključivo vlast Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Uslovi u kojima danas rade naši profesori i učitelji su odraz našeg društva. Na žalost incident koji se dogodio u Prokuplju nije jedini, a nadležni organi troše svoju energiju na zataškavanje, umesto na rešavanje problema. Poštovana gospodo na vlasti vi ste odgovorni za sve tragedije i sve incidente koji su se dešavali po našim školama u prethodnom periodu, odgovorni ste i za urušavanje dostojanstva i integriteta naših profesora i učitelja, propaganda koju vršite u prvi plan ističe prostakluk i agresiju, a kulturu, vaspitanje i obrazovanje su sistematski izloženi podsmehu i podrugivanju - kaže Milomir Andrić, predsednik SSP u Prokuplju.

Apeluje na nadležne da dodelom statusa službenih lica profesorima i učiteljima makar delimično zaštite radnike u prosveti kad već, kako tvrdi, ne žele da im omoguće osnovne uslove za rad i dovoljnu platu za dostojanstven život.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Odbornicima Prokuplja

    13:58 // 8. 9. 2024.

    Hitna traziti od najneobrazovanijeg predsednika skupstine u istoriji Prokuplja da sazove sednicu lokalne skupstine o stanju u Prokupackim skolama,o katastrofalnom stanju u seoskim mesnim zajednicama u kojima poverenici nezakonito potpisuju i upravljaju,o skolama u seoskim sredinama,o odgovorosti za nezakoniti rad MZ.

  • Boban

    01:16 // 8. 9. 2024.

    Kupio je prosvetare sa platama od 100.000 i dalje ih vise nista ne interesuje,
    sad ce da budu jos biveni i ima da cute, CUT BRE UZIMATE 100 STO HILJADARKI iz kredita ove napace drzave, i da sve ima svoju cenu drugovi prosvetari.

    • Čudo od nepismenosti

      23:06 // 8. 9. 2024.

      Ali zato ima stav...

    • da

      00:16 // 14. 9. 2024.

      Posao je tezak za 200 hiljadarki, najmanje ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: