Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 18. 9. 2010.

| Društvo

Prvi Forum o uštedi energije

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Miloš Simonović na Forumu

NIŠ – Prvi međunarodni Forum o energetskom menadžmentu na lokalnom nivou odrđan je u Nišu u organizaciji Centralno-evropskog foruma za razvoj – CEDEF.

Forum je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i gradom Nišom.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i Miloš Simonović, gradonačlenik Nišan su otvorili Forum, prvi ove vrste u regionu.

- Imperativ Foruma je da lokalnoj samoupravi i privrednim subjektima u regionu pomogne da bez odlaganja uhvate korak sa savremenim svetskim trendovima. Razmena iskustava stručne javnosti iz zemlje i regiona, treba da doprinese podizanju svesti o značaju, principima i mogućnostima racionalnog upravljanja energijom na lokalnom nivou - rekao je Simonović.

Forumu je prisustvovalo oko 300 eksperata iz cele Evrope, iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Bugarske. Bio je i veliki broj predstavnika lokalne samouprave, investitora, ambasada, biznisa, banaka, komora i ekspertsko-razvojnih organizacija.

Cilj Foruma je da predstavi prednosti uvođenja obaveznog energetskog menadžmenta na loalnom nivou, radi veće energetske efikasnosti i ogromnih ušteda.

Razmena međunarodnog iskustava na ovom događaju doprineće snažnijem uključivanju lokalnog stanovništva u proces edukacije, planiranja i implementacije, kao i direktnijoj saradnji sa odabranim fondovima, bankama i institucijama EU spremnim da investiraju u razvoj energetske efikasnosti.

Pored Foruma, tu su i nekoliko specijalno priređenih događaja: izložba umetničkih fotografija na temu energije, prezentacija niza uspešno realizovanih projekata energetske efikasnosti u Srbiji i drugim zemljama, objava konkursa za najbolji medijski prilog na temu energetske efikasnosti tokom 2010. godine, kao i najava konkursa Odbora za izgradnju kompleksa za osvetljavanje novog memorijalnog kompleksa „Car Konstantin" u Nišu povodom obeležavanja 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: