Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 31. 7. 2024.

| Društvo

Ministarstvo negira da su u Nišu u toku istraživanja litijuma

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Krajkovačko jezero
Krajkovac kod Niša na spisku; ilustracija; foto: Arhiva JV

U poslednjih 20 godina nadležna ministarstva u Srbiji izdala su ukupno 130 rešenja koja se tiču istraživanja litijuma, navode iz Udruženja “Prvi prvi na skali”, pozivajući se na zvaničnu dokumentaciju. Među rešenjima su i ona koja se odnose na Blace, Krajkovac kod Niša, kao i na Pčinjski okrug. Iz Ministarstva tvrde da rešenja nisu važeća i da na tim lokacijama nema istraživanja litijuma.

Prema dokumentaciji koju je objavilo Udruženje “Prvi prvi na skali”, još 7. novembra 2016. godine doneto je rešenje za istraživanje litijuma u Krajkovcu kod Niša, u opštini Merošina, a nosilac prava je firma Nova Centauri Metals.

Ona je danas u Agenciji za privredne registre aktivna pod nazivom Balkan istraživanja doo, a bila je aktivna i kao Jadar Lithium doo. U više navrata je menjala i vlasnike, pa je to trenutno Australijanac Ross Richmond Cotton.

printscreen foto: PrintscreenOsnovana je takođe 2016, samo nekoliko meseci pre dobijanja rešenja za Krajkovac, što je tada obavio Božo Guzijan kao zakonski zastupnik.

Februara 2017. godine ta kompanija dobija rešenje da bude nosilac prava istraživanja u Vranju, Bujanovcu i Trgovištu.

Njena pretežna delatnost, prema zvaničnim podacima APR-a, jeste eksploatacija ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala.

U tri navrata kompanija Ultra Balkans, koja je osnovana 2010, a 2020. godine obrisana iz registra i u likvidaciji, dobijala je rešenja za istraživanja u Blacu - 2011, 2013. i 2015. godine. U vlasniku je Kineza Shaoguo Cao, a upisana delatnost je ispitivanje terena bušenjem i sondiranjem.

Kako navode iz Udruženja “Prvi prvi na skali”, prvo rešenje iz 2004. godine dobila je firma Rio Sava Exploration, inače ćerka korporacije Rio Tinto, koja je bila jedina koja se pojavljivala sve do 2010. Nakon toga, rešenja je dobilo ukupno još 11 preduzeća.

Najviše rešenja doneto je za odobravanje i produžavanje istraživanja litijuma, izdavana su i za odbijanje, a jedan broj rešenja se odnosi na proširenje ili zadržavanje istražnih prava, kao i na overu rezervi rude litijuma, dodaju dalje.

Osim juga Srbije, na spisku su Loznica, Valjevo, Aranđelovac, Gornji Milanovac, Varvarin, Ub, Lazarevac, Kragujevac, Požega, Čačak, Kraljevo, Jagodina i drugi gradovi i opštine.

Iz Ministarstva rudarstva odgovorili su nakon objavljivanja teksta da je reč o nevažećim rešenjima i da na tim lokacijama nema istraživanja litijuma.

Podsetimo, narodna poslanica Stranke slobode i pravde iz Niša Jelena Milošević uputila je javno pitanje Ministarstvu ko i šta kopa u Nišavskom okrugu, a oni su joj odgovorili da nikakvog "kopanja" nema i da to što neko istražuje ne znači da će do "kopanja" doći.

Ipak, potvrdili su da se u Nišavskom okrugu rade geološka istraživanja mineralnih sirovina bakra i zlata na tri polja, i to u opštinama Niška Banja, Ražanj i Svrljig.

U Nišu je protest protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma zakazan za 9. avgust.

*Tekst je dopunjen odgovorom Ministarstva rudarstva i energetike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    11:21 // 1. 8. 2024.

    Dali ima jos uvek ljudi koji veruju ovoj sekti? Pa oni su "stopirali litijum" jos pre dve godine, pa su otvorili fabriku cipova, u Ikarbus dosao mercedes, Jovanica je legalna sa marihuanom jer proizvodi manje od 1000Kg,....

  • ED

    10:48 // 1. 8. 2024.

    Neka ponovo rudare na Tašmajdanu, a ne kod nas. Već su zagradili sve što mogli, pa traže sad da sve unište.

  • Zoki

    10:11 // 1. 8. 2024.

    Prokopali put pored Krajkovackog jezera. Spremaju se da vade zlato, zato im i treba jezero.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na kraj će sa skelu tu da prelazimo.

Miljan Ž. Veselinović čitalac

Tekst: Počela rekonstrukcija rekonstruisanog tvrđavskog mosta u Nišu

Pronađite nas na: