Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 16. 7. 2024.

| Društvo

Radovi na rekonstrukciji ulica u Prokuplju kasne i stvaraju probleme građanima

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
ulica
Radovi se ne privode kraju; Foto ilustracija; Lj. M.

Ugovorom vrednim 224.506.773 dinara potpisanim sredinom januara ove godine sa grupom ponuđača za rekonstrukciju i uređenje ulica Arsenija Čarnojevića i Milena Jovanovića, predviđeno je da se radovi završe za 7 meseci. Međutim, samo 2 meseca pre predviđenog roka kraj radova se ne nazire, Ulica Arsenija Čarnojevića, duga 1.450 metara, raskopana je i gotovo neprohodna, dok Ulica Milena Jovanovića, duga 738 metara i koja je obuhvaćena projektom rekonstrukcije, još nije ni počela da se radi.

Građani su svakodnevno suočeni sa raskopanim ulicama, prašinom i bukom, što značajno otežava život u ovom delu grada, dok opozicija smatra da lokalna vlast, kao i većinu drugih poslova, radi sporo i traljavo.

Ulični radovi su posebno problematični za starije osobe, roditelje sa malom decom i osobe sa invaliditetom, koji se suočavaju sa teškoćama u kretanju i svakodnevnim obavezama.

Pored svih nedostataka od početka radova, tek na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine Prokuplja usvojena je odluka o eksproprijaciji zemljišta za izgradnju trotoara u tim ulicama. Nejasno je kako je gradska vlast početkom godine i počela bilo kakav posao bez kompletne dokumentacije. Skupština Pk Vlast kasni sa donošenjem važnih odluka, trpe grašani; Foto: Lj. M.

Započetim radovima se ne vidi kraj, kretanje građana duž ulica je ugroženo, onemogućen im je prilaz do kuća, prašina je na sve strane. Kao odbornici opozicije još jednom smo ukazali na traljavost u radu lokalne vlasti koju predvodi Srpska napredna stranka. Tražili smo da gradonačelnik sa svojim ljudima izađe na teren i utiče na izvođače da ubrzaju radove. Poseban problem je danas usvojena odluka o nepotpunoj eksproprijaciji za izgradnju atmosferske kanalizacije. Tom odlukom se želi da se građanima kroz imanje ukopaju cevi velikog prečnika, čime će im biti onemogućeno da grade na tom delu, a za uzvrat neće dobiti nadoknadu. To će pokrenuti sudske postupke i dodatno odužiti čitav proces i završetak posla - kaže Milomir Andrić, odbornik lokalnog parlamenta sa liste Stranke slobode i pravde.

Radovi na rekonstrukciji tih ulica su potrebni, ali građani s pravom očekuju da budu izvedeni efikasno i u skladu sa planiranim rokovima.

Da bi isfinansirali taj, ali i ostale započete projekte, gradska vlast u Prokuplju se kreditno zadužila za oko 2,5 miliona evra, a kako je rečeno, u pitanju je kredit kojim će se pokriti finansiranje kapitalnih projekata koje je Grad Prokuplje započeo u ovoj, a nastaviće i narednih godina.

Novac od kredita će se upotrebiti za finansiranje projekata koji su važni za građane, od rekonstrukcije i uređenja ulica Arsenija Čarnojevića i Milena Jovanovića za koje je opredeljeno 105 miliona, rekonstrukcije i dogradnje osnovnih škola “Ratko Pavlović Ćićko” i “9. oktobar” sa 11 miliona dinara, usluge stručnog nadzora za medicinski centar od 25 miliona dinara, za sistem video-nadzora 59 miliona, sanaciju deponije “Dunek” sa 60 miliona i otkup zadužbine “Savićevac” za koju je od ovog kredita planirano 25 miliona dinara - pojasnio je pre 3 meseca Miroslav Antović gradonačelnik Prokuplja.

Inače, ugovor sa grupom ponuđača potpisan je sa Obradović inženjering d.o.o. Kuršumlija, koja će obaviti 14% posla, Kubiktrans plus d.o.o. iz Pirota sa 2%, i Aleksandar Stojanović PR radnja za izvođenje građevinskih radova i transport robe iz Novog Sela kod Niša sa 84% posla.

Ugovorom je predviđeno da firma iz Kuršumlije bude zadužena za izgradnju vodovodne mreže, pirotska firma za signalizaciju, dok je za ostatak posla, koji podrazumeva izgradnju trotoara, fekalne i atmosferske kanalizacije, kolovoza i privremene signalizacije, zadužena firma iz Novog Sela.

Od pet pristiglih ponuda na ranije raspisanom javnom pozivu, izabrana je grupa ponuđača koja nije imala najpovoljniju ponudu, a nakon što su ostale četiri iz raznih razloga odbijene - od prekoračenja u ceni do nedostavljanja i nepotpune tehničke dokumentacije.

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine prihvaćene su sve predložene tačke na dnevnom redu većinom glasova odbornika SNS, SPS i Zavetnika, dok je opozicija, koju predvode SSP i DS, glasala protiv svih odluka.

Pre desetak dana Juže vesti su pisale o još jednoj raskopanoj i ostavljenoj ulici u Prokuplju u kojoj su svi rokovi za završetak probijeni, a radi se o Ulici Bate Stefanovića u dućini od 500 metara koja je trebala da se završi do oktobra prošle godine, a do danas nije zbog čega su žitelji započeli potpisivanje peticije kojom zahtevaju hitnu intervenciju nadležnih organa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mita

    18:20 // 17. 7. 2024.

    Veliki je problem sa neispravnom vodom u naselju Orzren 1 i 2. Voda se kupuje jer ona sa česme je očajna.
    Nadležne to ne zanima niti interesuje. Istražite tu temu, jer je mnogo ozbiljna.

  • Ivan

    11:05 // 17. 7. 2024.

    Problem rekonstrukcija ulica?
    Regionalni put kroz Prokuplje u očajnom stanju!
    Bazen ne radi,restrikcija vode...kasaba....biće ulice polako...

  • milutin

    21:28 // 16. 7. 2024.

    Pitam ovo najveće zlo u Srbiji SNS da li će posle 50 god.konačno doći na red izgradnja ul B.Radičevića u Novom Naselju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: