Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 3. 10. 2024.

| Društvo

"Rat" Komunalne milicije i noćnog kluba kulminirao na nastupu "Mentalnog razgibavanja" u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
461141760_1550226395631595_1494975576732382908_n
Poslednjih 20 minuta nastupa u klub je ušla Komunalna milicija; foto: YouTube

Različiti elaborati o merenju buke, sporna tenda, rešenje građevinske inspekcije i intervencija više od 15 pripadnika komunalne milicije, policije i inspektora obeležili su stend-ap nastup voditelja popularne emisije Mentalno razgibavanje u klubu Oxygen u Nišu prošlog petka. Dok iz Komunalne milicije tvrde da je klub višestruko prekršio zakonske norme, vlasnici negiraju optužbe, ističući selektivnu primenu zakona i tehničke probleme u vezi sa upotrebnom dozvolom objekta.

Klub se već neko vreme suočava sa pritužbama zbog buke i nepravilnosti u radu, te su iz Komunalne milicije istakli da su prvi elaborati o merenju buke pokazali značajno prekoračenje dozvoljenih vrednosti.

Pošto je u pitanju gusto naseljena stambena zona, oni su bili dužni da imaju elaborat o merenju buke, odbijali su prvo da izvade elaborat i radili bez njega. Na kraju smo ih primorali da izvade elaborat koji je pokazao da imaju velika prekoračenja buke, u odnosu na dozvoljene granične vrednosti. Mesecima su odbijali da prime elaborat i kada su na kraju primili, oni su se preregistrovali i otvorili novi klub. Ceo objekat ne ispunjava uslove za klub - kažu iz Komunalne milicije.

Sporno je, kažu iz Komunalne milicije i to što je oštećena traka koju je postavila Građevinska inspekcija na ulazu u klub.

U petak kada smo bili mi, građevinska inspekcija je donela rešenje pre toga o zabrani korišćenja objekta i da je nelegalno sagrađen, stavljena je crvena traka na ulazu. Oni su oštetili traku, što je krivično delo i nastavili sa obavljenjem delatnosti. Mi smo bili u kontroli i ništa više. Ceo predmet je prosleđen Tužilaštvu - kažu iz Komunalne milicije.

461524008_892707795687197_1349633636215547349_n Elaborat koji je priložio klub; foto: Oxygen S druge strane, vlasnici kluba osporavaju ove tvrdnje i navode da su merenja buke pokazala da nema prekoračenja i dodaju da im je Komunalna milicija tražila da imaju elaborat za svaki zatečen bend.

U prevodu to znači da treba imati elaborate na sve svetske bendove i konfiguracije instrumenata i opreme koje ti bendovi i izvođači donose da bi bili po pravilu koje traži Komunalna. To bi po tom kriterijumu trebalo imati na hiljade elaborata da odradimo, da ti bendovi prvo dođu i donesu svoju opremu, da odradimo merenje buke, pa ako ta buka ne prelazi granične vrednosti da zakažemo nastup bez zebnje da će Komunalna naći zamerku - navode iz Oxygen kluba.

Kada je reč o traci za koju iz Komunalne milicije kažu da je oštećena, iz kluba tvrde da nije i da na traci piše “zatvoreno gradilište”. Iz Oxygena navode da je traka neoštećena, zaštićena i prekrivena etisonom jer "tu se ne nalazi gradilište".

Krivično delo ne postoji jer je traka prisutna. Mi smo je zaštitili etisonom. Zašto je to moralo da se odvija baš u 23 sata i kada su stend-ap imali voditelji emisije Mentalno razgibavanje. Klub je radio i prethodnog vikenda i tada nikome nije smetalo, a baš kada su bili oni krenula je inspekcija - kažu iz kluba.

Tužba foto: Oxugen klub Sporna je, kažu tenda, koja postoji od 2016. godine i dodaju da bi, ukoliko je to glavni problem, prvo trebalo da se preispitaju upotrebne i građevinske dozvole mnogih javnih objekata u gradu.

Zakon se primenjuje selektivno gde nekome odgovara. Problem je generisan zato što je na samu parcelu na volšeban način upisana Republika Srbija. Potrebno je da se uradi konverzija zemljišta i da se ispiše država. To radi Katastar i mi smo još pre godinu dana pokrenuli postupak da se tenda ozakoni, urađen je projekat i preduzeli smo sve procedure, ali to još uvek stoji u mestu, opet, da li nekome to odgovara da se oduži, a mi smo vezanih ruku, a postoji procedura, da se razreši parcela, pa pravno-imovinski status i na kraju da se ulazi u građevinske segmente - kažu iz kluba.

O poslednjih 20 minuta nastupa i kontroli Komunalne milicije, policije i građevinske inspekcije govorili su i voditelji emisije Mentalno razgibavanje i naveli da je u klub ušlo oko 20 uniformisanih pripadnika policije i Komunalne milicije, a da je ispred kluba bilo pet parkiranih marica.

U poslednjih 20-ak minuta našeg nastupa došli su dobri ljudi, prvo iz Komunalne milicije, a i regularne. Na kraju našeg nastupa bilo je 5, 6 marica parkiranih ispred Oxygen kluba. Desant na Drvar bio je u Nišu. Dok nas dvojica završavamo nastup, gledamo kako 20 policijaca ulazi. Postigli smo određene rezultate. Delovalo je kao da su Škaljarci i Kavčani došli da nastupaju, a možda se među publikom krio i neki niški Kosmajac. Policija je došla, nisu platili karte i taj deo nam je bio problematičan. Kada dolazite na naše nastupe, postoje određena pravila - rekli su Srđan i Marko.

Dok o elaboratima i merenjima buke, dozvolama i odnosima između Komunalne milicije i kluba sada odlučuje Tužilaštvo, Oxygen ostaje zatvoren i koncert Nikole Vranjkovića, koji je zakazan za subotu, 5. oktobar je otkazan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    19:40 // 3. 10. 2024.

    Jasno je da ugostiteljski objekti treba da rade i privređuju ali i žitelji treba da budu sposobni za rad i život. Da li neki vozač autobusa treba (i može) sutradan da kaže: "Danas ne smem da vozim pitnike, nisam dovoljno odmoren". Primećujem jedno potpuno nepoštovanje prava čoveka na lični mir koji bi trebalo da obezbede organi reda.

  • Fretizanko

    19:09 // 3. 10. 2024.

    Klub??? Jedna šupa obična na otvorenom sa nečim sto se naziva nastrešnica sa 5 kilovata ozvučenjem u centru grada... nisu mi jasni ni bendovi koji dozvoljavaju sebi da imaju nastup na ovakvom mestu...

  • Torpedo

    18:56 // 3. 10. 2024.

    Ako sledeći nastup u klubu bude i delimično pod organizacijom nekog iz sekte, moci ce da gruva hevy metal do zore. Prozirno, al to je Pantina, palancinkareva, SRBIJA! Samo napred, jos bahatlije, kad narod dozvoljava da ga 13 godina jasete, nije ni za bolje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

To su idoli Srbije, bravo!

Predrag Ilić čitalac

Tekst: Nišlijka osmislila piktoknjigu za decu sa autizmom da im olakša život

Pronađite nas na: