Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 2. 9. 2024.

| Društvo

Rok za rekonstrukciju ulica u Prokuplju ističe, a kraj se ne nazire

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
radovi ulica
Kraj radova još uvek ni na vidiku; Foto: Lj. M.

Iako je Ugovorom vrednim 224.506.773 dinara, a koji je potpisan sredinom januara sa grupom ponuđača za rekonstrukciju ulica Arsenija Čarnojevića i Milena Jovanovića u Prokuplju, predviđeno da se radovi završe za 7 meseci, još se ne nazire završetak tog posla, a gradska vlast je u međuvremenu raspisala novi tender u vrednosti od 10.400.000 dinara za asfaltiranje trotoara.

Radovi koji se izvode u tim ulicama u ukupnoj dužini od oko 2.200 metara onemogućili su građane koji tu žive da se normalno kreću i funkcionišu, a posebno se žale na veliku prašinu i buku. radovi ulica Uskoro ističe rok za završetak radova; Foto. Lj. M.

Građani su svakodnevno suočeni sa raskopanim ulicama, prašinom i bukom, što značajno otežava život u ovom delu grada. Put je zatrpan lomljenim kamenom pomešanim sa prašinom i prava je mora za meštane duž trase na kojoj se sporo i traljavo izvode radovi. Ovim putem prolazi i autobus na relaciji Prokuplje - Aleksinac, a povezuje prokupačka sela Donju i Gornju Stražavu i dalje ka tom pravcu. Vozila dižu nesnosnu prašinu koja se širi dvorištima i na kraju ugrožava zdravlje građana. Žalili smo se gradonačelniku, ali nikakve reakcije nije bilo - svedoči jedan od stanovnika u Ulici Arsenija Čarnojevića.

Kaže i da lokalna vlast u Prokuplju na razne načine pokušava da smiri nezadovoljstvo građana, pa im preko svojih predstavnika i funkcionera obećava razne ustupke koji su manje-više normalni za život u 21. veku, poput priključenja na vodovodnu mrežu sela Donja Stražava. prašina put Velika prašina koja se stvara od radova; Foto: čitalac

Da se ne bi bunili, ljudima se obećava da će dobiti vodu. Zamislite vi to, u 21. veku sela u okolini Prokuplja koja su na samo par kilometara od grada nemaju vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a da bi trpeli njihovu neodgovornost i nestručnost i urušavali svoje zdravlje, sada se setili i obećavaju da nas povežu na gradski vodovod. U stvari, samo žele da nas umire kako se ne bi bunili i ukazali na njihovu bahatost i nemarnost za ljude koji ih glasaju - kaže žitelj ulice u rekonstrukciji.

Radovi u tim ulicama su posebno problematični za starije osobe, roditelje sa malom decom i osobe sa invaliditetom koji se suočavaju sa teškoćama u kretanju i svakodnevnim obavezama.

Ipak, gradska vlast tvrdi da još zvanično nije probijen rok za završetak radova koji ovih dana ističe, a nedostatak novca za finansiranje radova ranije su obezbedili kreditnim zaduživanjem od 285 miliona dinara ili oko 2,5 miliona evra, od kojih je 105 miliona dinara izdvojeno za radove na tim ulicama.


Radovi počeli, a eksproprijacija za trotoare nije završena

Pored svih nedostataka od početka radova, na vanrednoj sednici Skupštine Prokuplja pre nešto više od mesec dana usvojena je odluka o eksproprijaciji zemljišta za izgradnju trotoara u tim ulicama, pa je nejasno kako je gradska vlast početkom godine i počela bilo kakav posao bez kompletne dokumentacije.

Tender za najpovoljnijeg ponuđača za asfaltiranje trotoara traje još 10 dana i u najboljem slučaju radovi čija je vrednost 10.400.000 dinara i koji su predviđeni da traju najviše 100 kalendarskih dana, biće završeni do kraja ove godine. ulica radovi Buka i kamioni otežavaju život građanima; Foto: Lj. M.

U dokumentaciji se traži od izvođača da ponudi najpovoljniju cenu za asfaltiranje trotoara ukupne površine 8.000 kvadratnih metara.

Kako je pri kraju i građevinska sezona, a osnovni radovi nisu završeni, pitanje je hoće li do zime žitelji dočekati asfalt, što bi dodatno otežalo njihovo funkcionisanje.

Inače, radove na rekonstrukciji Ulice Arsenija Čarnojevića u dužini 1.450 metara i Ulice Milena Jovanovića u dužini od 738 metara izvodi grupa ponuđača, pa će Obradović inženjering d.o.o. Kuršumlija obaviti 14% posla, Kubiktrans plus d.o.o. iz Pirota 2% i Aleksandar Stojanović, PR radnja za izvođenje građevinskih radova i transport robe iz Novog Sela kod Niša trebalo bi da završi 84% posla.

Ugovorom je predviđeno da firma iz Kuršumlije bude zadužena za izgradnju vodovodne mreže, pirotska firma za signalizaciju, dok je za ostatak posla, koji podrazumeva izgradnju trotoara, fekalne i atmosferske kanalizacije, kolovoza i privremene signalizacije, zadužena firma iz Novog Sela.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Roki

    15:10 // 4. 9. 2024.

    A Bate Stefanovica ulica,kada ce ona da se asvaltira

    • siguran glas carine

      16:16 // 4. 9. 2024.

      Sad ce izbori za mesne zajednice pa ce carinu da obilazi frigo i
      bivsi zutajci pa ce da nam obecavaju asfalt kao i 2018 i 2020 i 2023.Carina ima tri odbornika u vlasti,i oni su bili pre i zuti i plavi i crveni ali se ovo ne pamti.Ceo zivot sam proveo na carini i na bazenu ali ovo sada u ulici Bate Stefanovica je katastrofa,ceka se samo prva kisa ili sneg i kolaps.Prodali su dusu Prokuplja-CARINU

  • SUPERHIK

    15:51 // 3. 9. 2024.

    Jel zna neko kolika su ukupna mesecna primanja predsednika skupstine Prokuplja,direktora javnih preduzeca,vecnika i pomocnika,gradskih savetnika,pa da vidimo koliko vredi nihovo znanje i sta imaju od skole,kakva znanja imaju i sta su zavrsili,Dokle vise placene komisije,saveti,upravni odbori,savetnici.Bitno je da poslanik ima badzu koji organizuje jednu skupstinu mesecno i masno to naplacuje.

  • pk

    08:19 // 3. 9. 2024.

    Sve što se radi u Prokuplju podseća na zidanje Skadra.Završetak bolnice, rekonstrukcija bazen,industrijska zona, ulice...Pitam se kome to odgovara?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: